Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:03 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentarii îl acuză de prost management Radioterapia a „murit“. Dănuţ Căpăţînă a lansat bomba şi a plecat în Boston!

ro

04 Apr, 2016 00:00 5875 Marime text

 
Constanţa şi ai săi şefi din diverse domenii de activitate continuă să şocheze opinia publică. Ultima dovadă a fost oferită de managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, Dănuţ Căpăţînă. Cu două zile înainte de concretizare, acesta a anunţat, sec, oprirea singurului aparat de radioterapie din Dobrogea.
 
După o perioadă în care managerul SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, a evitat contactul cu presa (sau poate doar cu o parte a presei), telefonic sau direct, la finele săptămânii trecute, avea să apară în faţa ziariştilor. El a comunicat două aspecte: „Lucruri legate de radioterapie şi de ceea ce văd că interesează mai mult decât serviciul medical, parcarea. Asta pentru că săptămâna viitoare eu nu am să fiu. Sunt plecat o săptămână la un curs, la Boston, pe management de spitale şi leadership, am aplicat online şi am fost admis acolo. Cred că sunt cam singurul din România care merge acolo… Sunt cursuri pentru a căpăta anumite abilităţi“, a ţinut să menţioneze Căpăţînă înainte să arunce „bomba“ pentru bolnavii de cancer.
 
Fără nicio inflexiune în glas, managerul SCJU Constanţa a anunţat că, „începând de luni (n.r astăzi), activitatea serviciului de radioterapie se suspendă datorită (n.r. formularea corectă era din cauza) faptului că autorizaţia de funcţionare emisă de CNCAN expiră“. Şi asta în contextul în care Căpăţînă susţine că ar fi informat Ministerul Sănătăţii şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate că, „inevitabil“, vor „ajunge în acest punct“. Numai că, la experienţa managerială pe care o are şi la cât de bine cunoaşte sistemul, acesta ar fi trebuit să nu se limiteze la trimiterea unor hârtii ce primesc un număr de înregistrare şi rămân uitate prin cine ştie ce sertare de birou. Dacă tot s-a acoperit scriptic, pentru că, după cum declară, „de ani de zile am informat pe toată lumea“, trebuia să se şi deplaseze la factorii decidenţi, mai ales că termenul de oprire a aparatului se apropia şi nimeni nu reacţiona la demersurile făcute.
 
În „viziunea“ OUG 109, a fi un bun manager  presupune a-ţi îndeplini indicatorii. Or, în cazul lui Dănuţ Căpăţînă, indicatorii de management au fost îndepliniţi prin concesionarea multor servicii din SCJU Constanţa. Aşa, privatizezi tot spitalul şi ţi-ai îndeplinit indicatorii. Cu o mentalitate de acest gen, oricine se poate considera foarte bun manager.

„Situaţie prost manageriată!“

Cert este că, de astăzi, managerul Căpăţînă se şcoleşte peste ocean, iar bolnavilor de cancer care au nevoie de radioterapie le rămâne să se roage să fie admişi în centrele de resort din apropiere, să aibă transportul asigurat şi să-i ţină puterile să ajungă şi să revină cu bine acasă.
 
Judeţul Constanţa are 15 deputaţi, dacă îi luăm în calcul şi pe cei doi ai minorităţilor, şi şase senatori în Parlament. Dacă ar fi fost informaţi şi dacă li s-ar fi solicitat ajutorul, cu siguranţă ar fi intervenit… măcar pentru simplul fapt că o implicare de acest gen ar atrage o masă electorală importantă.
 
O primă dovadă a faptului că Dănuţ Căpăţînă nu a apelat la parlamentari a venit din partea deputatului PSD Mircea Titus Dobre. „Am citit despre această problemă în presă. Niciodată, în nicio problemă, nu m-a contactat Dănuţ Căpăţînă. Eu nu cred că a contactat vreun parlamentar PSD din actuala legislatură. Şi nu mă refer la a vorbi, ci în scris, să facă o discuţie, mai ales când vezi că întâmpini greutăţi şi nu primeşti răspuns din partea ministerului. Normal, parlamentarul este un liant între autorităţile locale şi cele centrale… Eu cred că se putea rezolva situaţia serviciului de radioterapie, mai ales că structura exista. Consider că această problemă a fost prost manageriată“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, deputatul PSD Mircea Titus Dobre.
 
După ce a aflat prin intermediul cotidianului ZIUA de Constanţa despre situaţia serviciului de radioterapie din cadrul SCJU Constanţa, parlamentarul ne-a recunoscut că l-a contactat pe preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor pentru a afla cum se poate interveni. „Din păcate, acum este prea târziu, nu prea mai pot face nimic. O variantă ar fi ca la rectificarea bugetară din iulie să se aloce banii necesari achiziţionării aparatului, structura existând în cadrul spitalului. Oricum, mâine (n.r. astăzi) ajung la Bucureşti şi voi discuta şi cu alţi colegi din Parlament să vedem ce şi dacă putem face ceva“, a conchis deputatul PSD Mircea Titus Dobre. 

„Dovadă de prost management“

Un răspuns negativ la întrebările noastre - „Aţi fost contactat?“, „V-a cerut sprijinul managerul SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţînă“ - am primit şi din partea deputatului PNL Gheorghe Dragomir. „Niciodată nu m-a contactat. Ceea ce se întâmplă acum este dovada unui management prost. Această situaţie ar fi trebuit să fie făcută publică, nu doar semnalată instituţiilor abilitate să intervină. Eu nu am primit nimic în acest sens“, a declarat deputatul PNL. Totodată, Dragomir a recunoscut faptul că „puterile“ sale sunt limitate.

 

„Ca parlamentar, pot face interpelări, dar asta durează prea mult şi bolnavii nu pot aştepta. Managerul trebuia să stea la uşile premierului, ale ministrului Sănătăţii, până rezolva situaţia bolnavilor de cancer. Nu era de joacă. Viaţa şi sănătatea unor oameni erau puse în pericol“, a subliniat deputatul PNL Gheorghe Dragomir.

„Constanţa a ajuns un apendice al Galaţiului?!“

„Sunt şocat şi revoltat. Niciodată managerul SCJU Constanţa nu m-a contactat şi nu mi-a solicitat sprijinul sau măcar să mă informeze. Telefonul meu este public şi răspund oricui. Aflu acum, de la dumneavoastră (n.r. din materialele publicate de cotidianul ZIUA de Constanţa), despre această situaţie. De unde să ştiu că a făcut demersuri la cei abilitaţi să intervină şi nimic nu s-a mişcat în sensul de a veni în sprijinul bolnavilor de cancer?!... Constanţa a ajuns un apendice al Galaţiului, al Brăilei şi al altor oraşe din ţară“, a afirmat, indignat de situaţia serviciului de radioterapie din SCJU Constanţa, senatorul UNPR Marian Vasiliev.

 
Acesta ne-a spus că îl va suna pa manager şi îi va solicita să-i trimită toate adresele pe care pretinde că le-a înaintat instituţiilor abilitate să ia măsuri. „Îl sun mâine (n.r. astăzi) pe manager şi vreau să-mi trimită toate adresele, memoriile, ce a făcut ca să rezolve din timp situaţia. Ca să ia autorizaţia pentru aparat învaţă la Boston?... A trimis o hârtie şi a aşteptat răspuns? Trebuia să se agite şi să intervină, nu să aştepte. Trebuia să apeleze la parlamentari, să le semnaleze situaţia şi să ceară ajutor. Noi, de ani buni, de când susţine că a informat, puteam interveni şi nu mai puneam pe drumuri şi în pericol bolnavii de cancer“, a conchis senatorul progresist Marian Vasiliev.

Citeşte şi

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii