Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:42 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Partidul nu are probleme penale“ Cine sunt „lupii“ tineri care au revoluţionat PSD-ul până l-au pus pe butuci

ro

10 Jun, 2015 00:00 3009 Marime text
„E nevoie de pregătirea Consiliului Naţional, care va avea loc în 20-21 martie, unde vom adopta nişte schimbări, din punctul meu de vedere, radicale. De fapt, eu voi propune nişte schimbări radicale la modul de organizare a PSD-ului, la modul la care ne raportăm în special la partea de cauze penale, deci nişte prevederi statutare foarte clare, ce se întâmplă cu colegii noştri şi cu mine dacă va fi cazul, cu toţi membrii PSD, în cazul în care au cercetări penale şi inclusiv partea de reorganizare, în aşa fel încât anul viitor să fim primul partid care a înţeles şi s-a reformat“, afirma premierul Victor Ponta, în luna februarie a acestui an, la scurt timp după eşecul lamentabil înregistrat la alegerile prezidenţiale. La momentul respectiv, timp de câteva zile, prim-ministrul a vorbit constant despre reformarea partidului pe care (încă) îl conduce, promiţând o schimbare la faţă a PSD aşa cum n-a văzut Parisul.
 
Câteva luni mai târziu, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de premierul Victor Ponta. Procurorii îl acuză pe prim-ministrul României de următoarele infracţiuni: fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni); complicitate la evaziune fiscală în formă continuată; spălarea banilor. De asemenea, „procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale faţă de Ponta Victor-Viorel şi sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale), fapte aflate în legătură cu funcţia sa de prim-ministru al României“. DNA anunţa şi că procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie va iniţia procedura de sesizare a Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă de Victor-Viorel Ponta, deputat, care, în perioada în care se presupune că ar fi săvârşit infracţiunile de conflict de interese, a îndeplinit funcţia de prim-ministru. Aşa cum era de aşteptat, Camera Deputaţilor a respins, ieri, solicitarea procurorului general de încuviinţare a începerii urmăririi penale a premierului Ponta pentru trei infracţiuni de conflict de interese, după ce proiectul de hotărâre prin care cererea de urmărire penală se respinge a fost adoptat cu 231 de voturi „pentru“ şi 120 „împotrivă“. Amintim, în acest context, că cele trei fapte incriminate de DNA privesc numirea succesivă a social-democratului Dan Șova în funcţia de ministru. Graţie deciziei de ieri a Parlamentului, premierul Ponta îşi păstrează imunitatea pentru acuzaţiile de conflict de interese formulate de DNA.

„Îmi pare tare rău, Pinocchio“

Parlamentarii din Opoziţie, dar nu numai, susţin că, pentru PSD, acesta este începutul sfârşitului. „E grav. E foarte grav pentru România, în primul rând. Apoi e grav din punct de vedere politic, social, economic. Ponta trebuie să înţeleagă că mai presus de interesele sale şi ale PSD sunt interesele României. Indiferent însă că Ponta va demisiona acum sau mai târziu sau va fi obligat să demisioneze, PSD va cunoaşte o implozie“, declara, zilele trecute, senatorul PNL de Constanţa Puiu Haşotti. Nici deputatul Gheorghe Dragomir, copreşedintele PNL Constanţa, nu întrevede vremuri prea bune pentru Guvernul Ponta şi pentru premier. „Demisia lui Ponta şi căderea Guvernului reprezintă doar o chestiune de zile“, este de părere parlamentarul.

Este oportun să reamintim şi ce mesaj avea Victor Ponta, la începutul acestui an, pentru echipa Mazăre-Constantinescu: „Nu am venit să discutăm doar despre problemele penale. Dacă facem doar asta, înseamnă că avem o problemă în partid. Partidul nu are probleme penale, sunt problemele dumneavoastră“, spunea premierul, în cadrul Comitetului Executiv derulat la Sinaia, la începutul lui 2015.
Iată însă că, doar câteva luni mai târziu, premierul României se află într-un scandal de proporţii, cu ecouri internaţionale, fiind chiar şi ţinta unor ironii la postul public de radio bavarez, care, în ştirea despre păstrarea imunităţii lui Ponta, a folosit melodia lui 1Q Sapro, „Îmi pare tare rău, Pinocchio“.

Revoluţia pierdută a lui Radu Mazăre

Un alt fost social-democrat care a şubrezit considerabil imaginea PSD este Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa. După 15 ani de mandat, Mazăre a demisionat din arest preventiv, iar la finalul săptămânii trecute, Constantin Ion, prefectul judeţului Constanţa, a semnat ordinul de încetare a mandatului de primar înainte de termen al lui Mazăre.

Pe 9 aprilie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Radu Mazăre, pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu. În cauză a mai fost deferită Justiţiei Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, reprezentant al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru două infracţiuni de spălare a banilor, precum şi SC Mehmetoglu SRL, pentru două infracţiuni de spălare a banilor, dar şi SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru spălarea banilor.

În alt dosar, Mazăre este cercetat de DNA Bucureşti, pentru luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar şi pentru conflict de interese (două infracţiuni). În acelaşi dosar, controversatul om de afaceri Sorin Strutinsky este suspectat de trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.
În ceea ce priveşte Dosarul „Henri Coandă“, fostul primar al municipiului Constanţa este acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii, afaceristul israelian Avraham Morgenstern este bănuit de dare de mită, iar fratele fostului primar, senatorul Alexandru Mazăre, este suspectat de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.

Poate cel mai cunoscut dosar în care apare numele lui Radu Mazăre este Dosarul Retrocedărilor, în care fostul primar este judecat. În acest din urmă dosar, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu presupusa restituire şi atribuire aparent nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. Procurorii mai susţin că, prin aceste fapte, ar fi fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).
Radu Mazăre a afişat constant, câţiva ani, imaginea unui presupus revoluţionar, fiind un politician extrem de vizibil şi de volubil, atacând în repetate rânduri procurorii DNA şi pe fostul preşedinte Traian Băsescu, a căror victimă s-a considerat. Imaginea de revoluţionar a fost transpusă şi la nivel vestimentar, „Che Guevara“ de Constanţa îmbrăţişând look-ul fostului revoluţionar cubanez şi, prin urmare, purtând diverse uniforme kaki şi nelipsita beretă roşie.
În primăvara acestui an, Radu Mazăre a demisionat din funcţia de lider al PSD Constanţa, iar în luna mai a demisionat şi din PSD, anunţând că iese definitiv din viaţa politică.

Nicuşor Constantinescu, preşedintele care nu poate merge la CJC

Nici despre Nicuşor Constantinescu nu se poate spune că a ajutat prea mult la imaginea unui partid reformat. „Erou“ al aventurii americane din 2014, Nicuşor Constantinescu se află şi la momentul actual sub control judiciar, decizie luată în dosarele în care preşedintele CJC este judecat pentru presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa, precum şi în cel în care a fost deferit Justiţiei alături de Cristian Zgabercea, fostul său consilier şi, de asemenea, producător general al TVR (suspendat din funcţie).

De menţionat este şi faptul că nici măcar acum nu conduce efectiv Consiliul Judeţean Constanţa, iar asta deşi, oficial, a revenit pe funcţie.

The talented Mr. Şova...

Cât despre Dan Șova, acesta este urmărit penal de procurorii DNA într-un dosar referitor la contractele de consultanţă juridică între cabinetul său de avocatură şi complexele energetice Turceni şi Rovinari. Prin prisma acestor contracte a ajuns şi premierul Victor Ponta sub urmărire penală. Ce nu trebuie omis este faptul că Șova, unul dintre cei mai contestaţi miniştri ai ultimilor ani, dar şi un controversat om politic, a fost coleg de facultate cu Victor Ponta. Dan Șova a rămas în memoria colectivă mai ales prin colosala gafă privind declaraţiile asimilate cu negarea Holocaustului.
Social-democratul a scăpat în două rânduri de o arestare preventivă, după ce Parlamentul a făcut zid în jurul său.
 

Este greu de crezut că, girat de astfel de politicieni, PSD va reuşi să se reformeze. Din contră, partidul se află în prezent într-o gravă criză de imagine. Una fără precedent.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii