Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:45 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe rolul Tribunalului Constanţa Primăria Medgidia încearcă să recupereze banii acordaţi ilegal unei biserici. Despre ce sumă este vorba

ro

13 Feb, 2020 00:00 7540 Marime text

Primăria municipiului Medgidia a înaintat un apel la Tribunalul Constanţa împotriva sentinţei formulate de Judecătoria Medgidia într-un proces în care a dat în judecată Parohia Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Obiectul procesului îl reprezintă pretenţii, mai precis suma de 10.000 lei, reprezentând plată ilegală către parohie, în urma unui control al Curţii de Conturi.


Pe 19 decembrie 2019, Judecătoria Medgidia a respins cererea formulată de Primăria Medgidia, ca fiind prescrisă. Prin cererea înregistrată la data de 02.09.2019 pe rolul Judecătoriei Medgidia, reclamanta UAT Medgidia a chemat în judecată pe pârâta Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, solicitând instanţei obligarea acesteia la plata sumei de 10.000 lei, reprezentând finanţare nelegală a unităţii de cult. În motivarea cererii, reclamanta a arătat că a acordat pârâtei un sprijin financiar în sumă de 10.000 de lei conform O.P. nr. 978/19.05.2015.


Prin procesul-verbal de constatare emis de Curtea de Conturi nr. şi decizia nr. 28/27.07.2016, Curtea a constatat că această finanţare este nelegală, deoarece, pe lângă lipsa HCL de aprobare, plata a fost efectuată fără documente justificative, iar finanţările de această natură sunt nerambursabile şi trebuie să urmeze o altă metodologie.


Pârâta Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ a formulat întâmpinare prin care a invocat excepţia prescripţiei dreptului la acţiune, iar pe fondul cauzei, respingerea acesteia ca nefondată. Cu privire la excepţia invocată, a arătat că din înscrisurile depuse de reclamantă reiese că la data de 19.05.2015, prin ordin de plată, aceasta a pus la dispoziţia pârâtei suma de 10.000 lei. Prin procesul-verbal de constatare emis de Curtea de Conturi nr. xxxxx/30.06.2016 şi decizia nr. 28/27.07.2016, suma de 10.000 lei a fost apreciată ca finanţare nelegală a unităţii de cult. În susţinere invocă dispoziţiile art. 2517 Cod civil, potrivit cărora termenul de prescripţie este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen, precum şi ale art. 2500 - Cod civil.


Pe fondul cauzei arată că cererea este calificată ca plata lucrului nedatorat, însă nu sunt îndeplinite condiţiile de validitate aplicabile unui astfel de caz. Mai arată că nimănui nu-i este îngăduit să se prevaleze în faţa justiţiei de propria culpă pentru a valorifica un drept, invocând nerespectarea de către el însuşi a unor norme legale.



În  urma controlului efectuat de Curtea de Conturi s-a constatat ca UATM Medgidia a aprobat la plată, cu încălcarea cadrului legal, diverse sume pentru parohiile de pe raza unităţii administrativ-teritoriale, în valoare totală de 43.100 lei. Se arată în continuare faptul că finanţările celor şase unităţi de cult nu au avut la baza hotărâri ale Consiliului Local şi doar doi dintre beneficiari au anexat cererilor formulate, facturi şi chitanţe emise de diverşi furnizori de lucrări, bunuri şi servicii, pe numele parohiilor beneficiare. Pe lângă lipsa HCL de aprobare, s-a constatat că pentru suma totală de 23.100 lei, din care face parte şi suma de 10.000 lei acordată Parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, entitatea a efectuat plata fără documente justificative.


Instanţa reţine că reclamanta a cunoscut la data de 27.07.2016 naşterea dreptului la acţiune, astfel încât va admite excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune invocată de pârâtă şi va respinge cererea de chemare în judecată ca fiind prescrisă.
În cele din urmă, Primăria Medgidia a depus apel la decizia judecătoriei, iar pe 7 februarie 2020, dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Constanţa, urmând să se stabilească primul termen.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii