Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:09 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pentru cine se pregătește Se scoate la licitație farmacia Spitalului Județean Constanța. Instanțele au constatat nulitatea contractului Eurosantis SRL controlat de familia Dumitrache (FOTO + DOCUMENTE)

ro

25 Aug, 2024 17:00 427 Marime text

 
  • Se cere un vot din partea consilierilor județeni pentru încheierea prin licitație publică a spațiului având destinația de farmacie, în suprafață utilă de 76,53 mp, situat în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța
  • Se propune închirierea spațiului pe o perioadă de 5 ani la prețul de 541 euro/lună fără TVA (2.700 lei/lună fără TVA), potrivit raportului de evaluare a proprietății imobiliare nr. 24339/06.08.2024, întocmit de evaluatorul LERO ADVANCED CONSULTING SRL și stabilirea pretului minim de pornire a licitatiei pentru închirierea spațiului
  • Potrivit documentelor din proiect, spațiul pentru care se intenționează organizarea licitației a „aparținut” – a fost operat printr-un alt contract de Eurosantis SRL, firma familiei Dumitrache
  • Vă reamintim, Corpul de Control al Consiliului Județean Constanța descoperea mai multe nereguli la Spitalul Județean, în urma unor verificări făcute în martie 2021, în privința externalizării serviciilor medicale și nemedicale
  • Atunci a fost scos la lumina și un contract din 2010, încheiat între Spitalul Județean și Eurosantis SRL, care viza închirierea spațiului de 76,54mp pentru 49 de ani.
  • Cazul a ajuns în atenția magistraților. Atît Tribunalul Constanța cât și Curtea de Apel Constanța au admis/admis acțiunea Spitalul Județean Constanța și au constatat nulitatea absolută a contractului de închiriere din data de 10.12.2010, încheiat între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi Eurosantis SRL
 
 

 
Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean Constanța din 29 august a.c. se află și proiectul de hotărâre nr. 178/23.08.2024 privind încheierea prin licitație publică a spațiului având destinația de farmacie, în suprafață utilă de 76,53 mp, situat în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța.

Potrivit proiectului, care poate fi studiat în secțiunea „documente”, se propune închirierea spațiului pe o perioadă de 5 ani la prețul de 541 euro/lună fără TVA (2.700 lei/lună fără TVA), potrivit raportului de evaluare a proprietății imobiliare nr. 24339/06.08.2024, întocmit de evaluatorul LERO ADVANCED CONSULTING SRL și stabilirea pretului minim de pornire a licitatiei pentru închirierea spațiului.

În proiect se arată însă că evaluarea a fost realizată la 31.08.2023 iar cursul de schimb medie la data evaluării era de 4.94 le/euro. La data de 25 august a.c. rata de schimb medie este 4.97lei/euro.



Câștigătorul va plăti 6.492 de euro fără TVA anual, respectiv 32.308,41 lei fără TVA.

În 5 ani, locatarul trebuie să plătească 32.460 euro fără TVA, adică 162.000 lei fără TVA pe o perioadă de 5 ani.

Chiria va fi achitată în lei, la cursul BNR din ziua emiterii facturii.

Sumele aferente chiriilor vor fi încasate în proporție de 100% la bugetul județului Constanța.

Valoarea de inventar al spațiului este de aproximativ 175.000 lei, potrivit documentelor anexate proiectului.


Foto SPATIU


Cei interesați trebuie să se înscrie la licitație, nu înainte de a achita o garanție de participare în sumă de 1.082 euro, plătibili în lei la cursul BNR și taxa de participare de 200 lei.

Prețul pentru obținere a Documentației de atribuire se stabilește în cuantum de 20 lei.

Condiții de participare la licitație

Are dreptul de a participa Ia licitație orice persoană fizică sau juridică, română sau straină, care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) a plătit toate taxele privind participarea Ia licitație, inclusiv garanția de participare astfel cum sunt solicitate în prezenta documentație de atribuire
b) a depus oferta sau cererea de participare la licitație, împreună cu toate documentele solicitate în documentația de atribuire, în termenele prevăzute în documentația de atribuire;
c) are îndeplinite la zi toate obligațiile exigibile de plată a impozitelor, a taxelor și a contribuțiilor datorate bugetului consolidat al statului și bugetului local;
d) nu este în stare de insolvență, faliment sau lichidare;
e) nivelul cifrei de afaceri pe ultimii 3 ani să fie de minim 1.200.000 lei;
f) experiența similară, respectiv desfășurarea activității într-o unitate medicală sa fie de minim 5 ani;
g) să  existe disponibilitatea de a funcționa nonstop.
h) Nu are dreptul sa participe Ia licitație persoana care a fost desemnată câștigătoare Ia o licitație publică anterioară privind bunurile statului sau ale unităților administrativ-teritoriale în ultimii 3 ani, dar nu a încheiat contractul ori nu a plătit prețul, din culpă proprie. Restricția operează pentru o durată de 3 ani, calculate de Ia desemnarea persoanei respective drept câștigatoare la licitație – se mai arată în proiectul de hotărâre.

În proiect se mai precizează că spațiul nu poate fi subînchiriat.


 
Spațiul pentru care se organizează licitația a aparținut” Eurosantis, firma familiei Dumitrache
 
Potrivit documentelor din proiect, spațiul pentru care se intenționează organizarea licitației a „aparținut” – în sensul că a fost operat printr-un alt contract de Eurosantis SRL, firma familiei Dumitrache.

Proiectul prin care se propuse scoaterea încheierea prin licitație publică a spațiului având destinația de farmacie, în suprafață utilă de 76,53 mp, situat în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța este inițiat de Mihai Lupu, președinte al CJC al cărui ginere, Andrei Novac a fost primit cu brațele deschise în urmă cu o lună de zile, chiar în organizația condusă de Ion Dumitrache.


 
Despre SC Eurosantis SRL
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată marți, 6 august 2024, firma Eurosantis SRL a fost înființată în anul 1993, adresa sediului social este în municipiul Constanța, iar obiectul principal de activitate este „Comerț cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate“.
 
Asociați în SC Eurosantis SRL sunt Ion Dumitrache (cu 60%) și Maria Dumitrache (cu 40%). Administrator este Filofteia Petre.
 
Conform termene.ro, Ion Dumitrache mai apare în: E.T.T. Company SRL, Duseni Pan CTA SRL, Marina & Santis SRL, Tekno Plus SRL, Port Dredging SA și Media Info Channel SRL.
 
La rândul ei, Maria Dumitrache mai apare în Farm Mond SRL, Marina & Santis SRL, Tekno Plus SRL.
 
În 2023, SC Eurosantis SRL a avut cifră de afaceri de 45.143.254 lei (în scădere cu 33% față de 2022), un profit de 1.073.112 lei (în scădere cu 94%), iar numărul mediu de angajați a fost 85 (în scădere cu 24%).
 
Platforma termene.ro informează și că SC Eurosantis SRL are peste 2.000 de contracte câștigate - achiziții directe și șapte contracte câștigate - achiziții publice din 2007 până în prezent, potrivit informațiilor publice din SICAP/SEAP (data ultimei actualizări – 5 august 2024).

Ion Dumitrache este președintele organizației municipale Constanța a PSD și prim-vicepreședintele organizației județene a PSD Constanța.
 
În proiect, există și o adresă datată 23 iulie 2024, prin care Consiliul Județean Constanța solicită managerului Spitalului Clinic Județean Constanța, ec. Ionuț Cornel Ionescu să transmită dacă spațiu la care facem referire trebuie să-și păstreze destinație, aceea de farmacie, având în vedere, sentința civilă nr. 577 pronunțată în sedinta publică din data de 14.04.2022 de către Tribunalul Constanța, în dosarul civil nr. 6953/118/2021 având ca obiect acțiune în constatare formulate de către SCJU în contradictoriu cu societatea Eurosantis SRL, rămasă definitivă prin Decizia Civilă nr. 821/09.11.2023 pronunțată de Curtea de Apel Constanța.

Spațiul pe care CJC vrea acum să-l închirieze pentru următorii 5 ani, a făcut obiectul contractului de închiriere nr. 32099/13.12.2010 în care a funcționat farmacia "Eurosantis".

VEZI ADRESA CJC



În continuare, managerul spitalului, Ionuț Ionescu își dă acordul pentru inițierea licitației pentru spațiul deținut de Eurosantis.


VEZI RĂSPUNS Manager


 
Filmul procesului dintre Eurosantis și Spitalul Județean Constanța

Vă reamintim, Corpul de Control al Consiliului Județean Constanța descoperea mai multe nereguli la Spitalul Județean, în urma unor verificări făcute în martie 2021, în special în privința externalizării serviciilor medicale și nemedicale.

Atunci a fost scos la lumina și un contract din  2010, încheiat între Spitalul Județean și Eurosantis SRL, care viza închirierea spațiului de 76,54mp pentru 49 de ani.

Cazul a ajuns în atenția magistraților, după ce conducerea  Spitalului Județean a formulat o cerere de constatare a nulității contractului de închiriere înregistrat sub nr. 32.099/13.12.2010, modificat prin Actul adiţional înregistrat sub nr. 32.173/14.12.2010, precum și obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de prezentul litigiu.

Potrivit documentelor depuse la dosarul cauzei, în data de 10.12.2020, fără ca în prealabil să fie organizată o licitaţie publică, între Spitalul Județean Constanţa, în calitate de locator, şi Eurosantis SRL, în calitate de locatar, s-a încheiat un contract prin care a fost transmis dreptul de folosință asupra spațiului de 76,52 mp, situat în incinta spitalului.

Pentru anularea acestor contracte, reprezentanții Spitalului Județean au invocat faptul că spațiul a fost închiriat fără organizarea unei licitații publice.

Tribunalul Constanța a admis acțiunea reclamantului Spitalul Județean Constanța, în data de 14 aprilie 2022 și a constatat nulitatea absolută a contractului de închiriere din data de 10.12.2010, înregistrat sub nr. 32099 din 13.12.2010, modificat prin actul adiţional înregistrat sub nr. 32173/14.12.2010, încheiat între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi Eurosantis SRL.

Iată soluția pe scurt a completului CA18 din 14 aprilie 2022 : „Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ SF. APOSTOL ANDREI CONSTANŢA în contradictoriu cu pârâta EUROSANTIS S.R.L. Admite cererea de intervenţia formulată de intervenientul principal CONSILIUL JUDEŢEAN CONSTANŢA în contradictoriu cu reclamantul SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ SF. APOSTOL ANDREI CONSTANŢA şi pârâta EUROSANTIS S.R.L. Constată nulitatea absolută a contractului de închiriere din data de 10.12.2010 înregistrat sub nr. 32099 din 13.12.2010 modificat prin actul adiţional înregistrat sub nr. 32173/14.12.2010, încheiat între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi Eurosantis S.R.L. Ia act că reclamantul solicită cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Constanţa, sub sancţiunea nulităţii cererii. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 14.04.2022”.

Eurosantis a atacat sentința instanței de fond, la Curtea de Apel unde, la termenul din 9 noiembrie 2023, Completul C4 Recurs a declarat recursul nefondat.

Iată soluția pe scurt: „Respinge cererea de suspendare a judecătii recursului, ca nefondată. Admite exceptia inadmisibilitătii exceptiei de nelegalitate şi respinge exceptia de nelegalitate ca inadmisibilă. Respinge recursul ca nefondat. Definitivă. Pronuntată prin punerea solutiei la dispozitia părtilor de către grefa instantei, astăzi, 09.11.2023”.

Rămâne de văzut dacă EUROSANTIS SRL se va înscrie la licitația pentru spațiul pe care l-a operat până la momentul în care instanțele de judecată au dat verdictul final în cazul contractului încheiat  cu SCJU Constanța în 2010.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și: 

Francezii de la Lagardère Travel care operează brandurile Inmedio, So! Coffee, Relay sau 1 Minute deschid magazin în incinta Spitalului Județean Constanța

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii