Pentru că nu au putut să demoleze fostul Bar Orient din Mamaia, proprietarii vor să-l mute?! USR Constanța respinge categoric demersul
Pentru că nu au putut să demoleze fostul Bar Orient din Mamaia, proprietarii vor să-l mute?! USR Constanța
28 Aug, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
2737
Marime text
- Locuința de vară din Mamaia a Reginei Maria, fostul Bar Orient din stațiunea Mamaia este în curs de clasare ca monument istoric la propunerea USR
- Legea este clară, pe parcursul procedurii, proprietarul clădirii nu poate să intervină asupra ei
- Senatorul USR, Remus Negoi afirmă că proprietarul vilei regale din Mamaia dorește să o ascundă printre mastodonți nou construiți
- Parlamentarul care de altfel a și solicitat clasarea acestei clădiri, respinge categoric acest demers care în opinia sa, reprezintă o lipsă de respect pentru patrimoniul nostru național
- În 2023, Primăria municipiului Constanța a emis anul trecut un certificat de urbanism pentru restaurarea Bar Orient din centrul stațiunii Mamaia la solicitarea Doris Art SRL
- Cu un an înainte, SC Vulturii Mării SRL, proprietarul imobilului, a înaintat o cerere către Direcția pentru Cultură a județului Constanța în vederea demolării clădirii, solicitare care i-a fost respinsă
Locuința de vară din Mamaia a Reginei Maria, fostul Bar Orient din stațiunea Mamaia este în curs de clasare ca monument istoric la propunerea USR.
Legea este clară, pe parcursul procedurii, proprietarul clădirii nu poate să intervină asupra ei.
„Așa că ce s-a gândit. Să o mute pe șine pe alt teren, că să poată construi acolo un bloc. Mi-aș fi dorit să fie o glumă, dar nu este. Oricât de mult și-ar dori investitorul să ia clădirea de patrimoniu național și să o mute pe șine, nu o să reușească", susține consilierul local USR, Cătălin Iacob.
„Proprietarul vilei regale din Mamaia dorește să o ascundă printre mastodonți nou construiți. Pentru că am solicitat clasarea acestei clădiri și nu mai poate fi dârâmată, proprietarii s-au hotărât să o mute. Adică proprietarul dorește să ascundă vila regală printre mastodonți nou construiți, în pura lipsă de respect față de istorie și de patrimoniul românesc. Resping categoric acest demers care reprezintă o lipsă de respect pentru patrimoniul nostru național", afirmă și senatorul USR, Remus Negoi.
Senatorul mai spune că tocmai pentru că proprietarii voiau să demoleze această clădire istorică a familiei regale a României, a solicitat acum ceva vreme clasarea acestui obiectiv, un demers pe cât de normal, pe atât de important pentru păstrarea identității noastre naționale pentru ca vila regală să devină monument istoric.
„Sper ca nicio entitate avizatoare să nu aprobe acest plan de așa-zisă relocare. Soluția corectă este de a păstra farmecul întregului ansamblu regal din Mamaia așa cum a fost el conceput inițial și trecerea acestui ansamblu în administrarea autorităților locale, în vederea punerii sale în valoare. Exemplul cel mai elocvent este Castelul Regal de la Balcic din Bulgaria, care este conservat și pus în valoare în configurația inițială, fără să fie construiți mastodonți prin preajmă“, a conchis parlamentarul constănțean.
Primăria municipiului Constanța a emis anul trecut un certificat de urbanism pentru restaurarea Bar Orient din centrul stațiunii Mamaia
Este vorba despre documentul cu valabilitate 24 de luni cu nr. 2955 emis pe 7 noiembrie 2023 la solicitarea Doris Art SRL pentru Gică Toia.
Doris Art SRL are sediul social în București, se ocupă de „Gestionarea monumentelor, clădirilor istorice și a altor obiective de interes turistic" și aparține lui Dorin Dănilă, restaurator autorizat iar în anul 2000 a primit premiul Europa Nostra pentru restaurarea „Coloanei fără sfârșit".
Certificatul de urbanism poate fi utilizat în scopul de restaurare edificiu Bar Orient Corp C2 și desființare construcții existente C1, C3, C4, C5 și C6, însă NU poate fi utilizat în scopul edificării unei construcții turistice întrucât reglementările Planului Urbanistic Zonal prevăd la art. 4, alin. (10) ca autoritățile publice locale să condiționeze autorizarea investițiilor în zonele de protecție ale monumentelor istorice de elaborarea unui Plan Urbanistic de Detaliu cu avizul Direcției Județene pentru Cultură.
Reamintim că în 2019, SC Vulturii Mării SRL, proprietarul imobilului, a înaintat o cerere către Direcția pentru Cultură a județului Constanța în vederea avizării documentaţiei de desfiinţare a Bar Orient iar Primăria Municipiului Constanța emitea certificatul de urbanism nr.1004/13.05.2022 pentru demolarea acestei clădiri.
Certificatul de urbanism a fost solicitat la acel moment de Vulturii Mării SRL, cu sediul social în București și avea o valabilitate de 24 de luni.
A urmat un scandal public iar parlamentarii USR de Constanța făcut demersuri pentru clasarea contrucției ca monument istoric, după ce în 2022, Direcţia pentru Cultură a confirmat că Bar Orient din staţiunea Mamaia corespunde cerințelor și criteriilor legale de clasare și cu mențiunea că această construcţie este protejată prin Legea 422/2001 deoarece face parte din ansamblul istoric al Vilei Regale.
În același an, consilierii municipali USR au inițiat un proiect de hotărâre prin care a fost declanșată clasarea în regim de urgență a complexului Bar Orient ca monument istoric. Proiectul a fost aprobat de CLM Constanța.
Anul acesta, în luna iulie, investitorii au propus Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice dezmembrarea imobilului și reintegrarea acesteia într-o viitoare construcție care se dorește a fi un hotel.
Potrivit directorului interimar al Direcției Județene pentru Cultură, Irina Nicolae, propunerea a fost respinsă de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice.
Mai mult, Comisia a transmis investitorilor că pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar în zonă este nevoie de studiu istoric și totodată soluții pentru protecția și conservarea imobilului existent.
Bar Orient - fostul restaurant Unirea s-a aflat în patrimoniul Mamaia SA, însă în urmă cu 16 ani a ajuns în proprietatea societății Vulturii Mării SRL, iar proprietarul nu a realizat nicio investiție și a lăsat în paragină clădirile complexului.
Societatea Vulturii Mării SRL a fost înființată în 1992.
Asociații firmei sunt Cojoc Mihaela și Cojoc Iuliu Liviu iar administrator este Gică Toia.
Pentru anul 2023, compania a raportat pierderi de 125.000 lei, potrivit www.termene.ro.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Se interzice edificarea unei construcții turistice Restauratorul operelor lui Brâncuși a obținut de la Primăria Constanța certificat de urbanism pentru restaurarea Bar Orient și demolarea unor construcții
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii