Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:50 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea tristă a fermei Nazarcea, intrată în insolvenţă sub administrarea Arhiepiscopiei Tomisului. Dosarul, amânat pentru 2017

ro

21 Nov, 2016 00:00 14509 Marime text
Tribunalul Constanţa a amânat pentru anul viitor judecata în dosarul privind insolvenţa societăţii comerciale Nazarcea Ovidiu SA. Dosarul a ajuns pe rolul acestei instanţe la jumătatea lunii mai 2003, iar până în prezent au fost acordate zeci de termene, următorul fiind stabilit pentru data de 30 ianuarie 2017. Ferma Nazarcea a fost oferită de Guvernul Adrian Năstase Arhiepiscopiei Tomisului prin Hotărârea de Guvern 300/2002. La vremea respectivă, Executivul a decis transmiterea terenului agricol în suprafaţă de 350 ha (n.r. viţă-de-vie şi livadă), proprietate privată a statului, din administrarea Agenţiei Domeniilor Statului în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosinţa Patriarhiei Române - Arhiepiscopia Tomisului.

Reorganizarea judiciară nu a funcţionat. Falimentul, inevitabil 

Prin Hotărârea Guvernului nr. 300/26.03.2002 s-a aprobat transmiterea cu plată a imobilului „Grup Social Culme“ din proprietatea SC Nazarcea - Ovidiu SA, în proprietatea publică a Statului, în administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosinţa Patriarhiei Române - Arhiepiscopia Tomisului.
 
Prin art. 2 al aceluiaşi act normativ s-a aprobat transmiterea terenului agricol în suprafaţă de 350 de hectare, proprietate privată a statului, din administrarea Agenţiei Domeniilor Statului, în proprietatea publică a statului, în administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosinţa Patriarhiei Române - Arhiepiscopia Tomisului.
 
Iniţial, s-a încercat salvarea societăţii prin deschiderea procedurii reorganizării judiciare, aceasta fiind dispusă prin sentinţa civilă nr. 5005/COM/2003 pronunţată de Tribunalul Constanţa la 25.07.2003, în dosarul nr. 2957/COM/2003.
 
Această procedură nu a dat roade, motiv pentru care, prin sentinţa comercială nr. 5922/25.06.2004, pronunţată în dosarul 2957/com/2003 al Tribunalului Constanţa, s-a dispus intrarea în faliment a debitoarei SC Nazarcea Ovidiu SA şi desemnarea în calitate de lichidator judiciar a Corinei Curutz, devenită prin reorganizare CC Insol IPURL Constanţa.
 
Ulterior, prin încheierea din data de 14 septembrie 2004, s-a aprobat numirea în calitate de evaluator al bunurilor falitei SC Nazarcea Ovidiu SA a societăţii comerciale SC CBN, iar prin procesul-verbal al Comitetului Creditorilor SC Nazarcea Ovidiu SA din data de 7 aprilie 2005 s-a aprobat modalitatea de vânzare a bunurilor falite ca fiind vânzarea la licitaţie publică cu strigare.
 
În luna octombrie 2004 a fost întocmit raportul de evaluare a bunurilor falitei, în cuprinsul căruia, alături de plantaţiile de viţă-de-vie, produse din vin şi derivate din vin, era menţionat şi imobilul (prin componentele sale) Grup Social Culme, a cărui scoatere la vânzare publică a fost contestată. Raportul a fost actualizat în luna ianuarie 2010.
 
Împotriva măsurii lichidatorului judiciar de a include în patrimoniul falitei suprafeţele de plantaţie de viţă-de-vie, pomi fructiferi, precum şi produsele de vin şi derivate din vin obţinute din exploatarea respectivelor plantaţii, la data de 12 mai 2005 Arhiepiscopia Tomisului a formulat o contestaţie. Ulterior analizării cauzei, judecătorii au dispus anularea măsurilor de lichidare efectuate de lichidatorul judiciar în ceea ce priveşte plantaţiile de pomi fructiferi şi viţă-de-vie aflate pe terenul în suprafaţă de 350 de hectare aflat în administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosinţa Patriarhiei Române - Arhiepiscopia Tomisului, precum şi în ce priveşte cantităţile de vin şi produse derivate din vin.
 
Cu ocazia licitaţiei publice cu strigare din data de 22 decembrie 2009 au fost adjudecate activele „Cămin Nefamilişti” şi „Locuinţă nefamilişti“ în favoarea Danielei Sandulache.

 
Totodată, cu ocazia licitaţiei publice cu strigare organizate în data de 16 februarie 2010 au fost adjudecate activele „Grajd Caia” şi „Dormitor Locuinţă“ în favoarea SC Seatrans House Services SRL. Potrivit datelor puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, Seatrans House Services are sediul în municipiul Constanţa, în clădirea administrativă Rădăcina Mol 3, şi are ca obiect de activitate „alte activităţi anexe transporturilor“. Asociat unic este Ştefan Garolea, născut la data de 29.06.1951, în Breaza, Prahova. Numele lui Ştefan Garolea este legat, conform Registrului Comerţului, şi de SC Aries MIL SRL, cu sediul în Suceava, Vatra Dornei, firma fiind radiată.
 
De asemenea, cu ocazia licitaţiei publice cu strigare din data de 16 martie 2010, a fost adjudecat activul „Dormitor Comun“ în favoarea Vasilicăi Deajanschi. Tot cu ocazia licitaţiei publice cu strigare organizate în data de 16 martie 2010 a fost adjudecat activul „Dormitor Comun“, în favoarea lui Dumitru Negrescu.
 
Cu ocazia licitaţiei publice cu strigare din data de 11 mai 2010 a fost adjudecat activul „Dormitor Comun“ în favoarea Valeriei Carp la preţul de 1.628 de lei, aşa cum rezultă din procesul-verbal de licitaţie încheiat cu acea ocazie.
 
La data de 29 martie 2011 a fost organizată o nouă licitaţie publică în cadrul căreia a fost vândută „Crama“ lui Niculae Marghiol, fostul primar al localităţii Ciocârlia, la preţul total de 515.308 lei, exclusiv TVA, aşa cum rezultă din procesul-verbal de licitaţie încheiat cu acea ocazie.
La data de 14 iunie 2011 a fost vândut prin licitaţie publică „Dormitorul comun pavilion nr. 24“ către Elena Doroftei, la preţul de 1.555 de lei.

 
În cadrul licitaţiei organizate la data de 29 octombrie 2013 au fost adjudecate de SC Gula Din SRL următoarele bunuri: „Dormitor comun ferma 5”, „Atelier reparaţii ferma 5”, „Drum acces ferma 5”, „Amenajare irigaţii ferma 5”, „Platformă parc piatră ferma 5”, „Nod hidraulic ferma 5”, contra sumei de 7.450 de lei, exclusiv TVA.
 
Potrivit Registrului Comerţului, Gula Din SRL are sediul social în satul Culmea, oraşul Ovidiu, (zona fostei SC Nazarcea), fosta Fermă 5 - Nazarcea, corp C2. Asociat unic al firmei este Stelică Gula, născut la data de 10.01.1994, în Babadag, Tulcea. Firma are ca obiect principal de activitate „cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase“.
 
La data de 3 februarie 2015, Plant Agro Expert SRL a cumpărat, prin licitaţie publică, „Magazie şi şopron“ la preţul de 1.626 de lei. Potrivit Registrului Comerţului, Plant Agro Expert SRL are sediul social în Ovidiu. Asociatul unic al firmei este Dan Pocea, născut la data de 24.11.1968, în Năvodari. Activitatea principală a firmei este reprezentată de „alte activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice n.c.a.“.
 
ZIUA de Constanţa va urmări acest subiect, urmând ca la următoarele termene să prezinte deciziile luate de instanţa de judecată. 

Dosarul de la DNA Constanţa

De menţionat că, în prezent, Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, este cercetat de DNA Constanţa, pentru luare de mită dar şi pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, cauza având legătură cu Ferma Nazarcea.
 
Potrivit DNA, „în perioada 2010 - 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi au folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene“.

Fonduri europene, obţinute pe nedrept? 

„În declaraţiile prezentate la APIA, inculpaţii au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafeţe agricole având categoriile de folosinţă „vii pe rod cu struguri pentru vin” / „vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi. De asemenea, un alt aspect fals prezent în cuprinsul declaraţiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) şi cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei şi pentru activitatea agricolă pe care o desfăşoară. Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.356.973 de lei, după cum urmează: în anul 2010 - 142.988,37 de lei, în 2011 - 148.610,21 de lei, în 2012 - 239.732,26 de lei, în 2013 - 262.267,07 lei, în 2014 - 281.733,52 de lei, în 2015 - 281.633,28 de lei, în anul 2016 plăţile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei)“, potrivit DNA.

Citeşte şi: 

Banul, „ochiul dracului“?
Arhiepiscopia Tomisului, datoare la stat. „Bonus“, un dosar la DNA


dezvaluiri.ro
Arhiepiscopul Teodosie, urmărit penal în dosarul fermei Nazarcea


APIA Constanţa, despre controalele de la ferma lui Teodosie - „Suprafaţa de teren cultivată cu viţă-de-vie nu era întreţinută“

UPDATE
Ancheta procurorilor DNA în cazul fermei Nazarcea a Arhiepiscopiei Tomisului
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii