Povestiri ecvestre. Caii politicienilor constănţeni au trecut pe la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (galerie foto)
Povestiri ecvestre. Caii politicienilor constănţeni au trecut pe la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii
08 Nov, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
4387
Marime text
Cunoscută de sute de ani ca o pasiune nobilă, destinată exclusiv vechilor familii regale, în ultimii zeci de ani, atracţia pentru cabaline nu a mai cunoscut limite impuse de statutul social, ci mai degrabă doar de cel financiar. O serie de persoane publice din Constanţa, majoritatea oameni politici, au deţinut cabaline, unii chiar de rasă, achiziţionate la preţuri de zeci de mii de euro.
În judeţul Constanţa, singura herghelie este cea de la Mangalia, iar la Oituz se află o bază hipică privată. Din 2010, proprietarii de cai, persoane publice sau private, au preferat să-şi mute caii de la Herghelia de la Mangalia, aflată în subordinea RNP Romsilva, în regimul de pensiune asigurat de Complexul Muzeal de Știinţe ale Naturii.
În 2010, fostul deputat PSD de Constanţa Antonella Marinescu şi-a transferat calul, pe El Iman, un pur sânge arab, de la Mangalia la Complexul Muzeal. Marinescu achiziţionase armăsarul în 2009 şi după ce l-a adus la Constanţa şi-a acordul pentru ca acesta să poată fi călărit, dar numai de copii cu vârsta de până la 10 ani. El Iman a fost atracţia micuţilor iubitori de echitaţie până în 2012, când Marinescu l-a luat pe El Iman de la Delfinariu.
Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Gheorghe Darie a avut şi el în regim de pensiune, tot la Complexul Muzeal, o iapă şi un mânz. Ulterior, i-a transferat la moşia pe care o deţine la Topalu, iar în urmă cu câţiva ani, caii au ajuns în grija unui fermier din aceeaşi localitate. Darie ne-a spus că, din ce îşi aminteşte, iapa ar fi costat 12.000 de lei şi a fost cumpărată de la Herghelia Mangalia.
Zoro a aparţinut fostului deputat PSD de Constanţa, Eduard Martin. L-a adus cu un transport special din Olanda. Frumuseţea în valoare de aproximativ 5.000 de euro a stat o perioadă la ferma familiei Martin, apoi a fost adus şi el la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii. Pentru că avea nevoie de atenţie şi îngrijire specială şi s-a ataşat de angajaţii Complexului, Zoro a fost donat de Eduard Martin. Calul poate fi vizitat şi astăzi în cadrul CMSN, spune directorul instituţiei, dr. Adrian Bîlbă.
Și fostul primar al Constanţei a fost la un moment dat proprietar de cai. Potrivit ediţiei din 6 iulie 2009 a cotidianului Libertatea, Mazăre fusese cadorisit de ziua sa de naştere, de prietenul său Nicuşor Constantinescu, cu doi superbi cai arabi. „Acum sunt nevoit să mă apuc de călărie. Va trebui să las puţin deoparte maşinile şi sporturile nautice şi să iau lecţii de echitaţie, că e păcat de caii ăştia superbi”, spunea la acea vreme Radu Mazăre. Despre caii lui Mazăre nu se mai ştie nimic, în schimb despre stăpân ştim că ispăşeşte nouă ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor în Penitenciarul Rahova.
Există şi cai cu poveşti triste. Ei au aparţinut lui Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, actualmente şi el condamnat, şi lui Geronimo Brănescu, încă secretar de stat la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi fost şef al DNVSA.
Iureş a fost calul lui Constantinescu. Un cal de rasă, alb ca spuma laptelui, care a decedat cândva în perioada 2014-2015. Calul fusese donat Complexului Muzeal de Știinţe ale Naturii de un apropiat al lui Nicuşor Constantinescu. În momentul decesului, cabalina avea o vârstă venerabilă. Fostul preşedinte al CJC nu îl vizita pe Iureş, în schimb acesta avea mulţi admiratori, printre care şi pe fostul colonel de securitate şi om de afaceri Victor Dărămuş.
În 2010, Nicuşor Constantinescu voia sa preia şi să reintroducă în circuitul turistic herghelia de la Mangalia, singura din România cu cai pur-sânge arabi. „Dacă vreţi, este prada de război a României din 1918, de la desfiinţarea Imperiului Austro-Ungar, când a fost transferată de lângă Budapesta cu tot cu cai, cu grajduri şi îngrijitori, aici, pe malul mării, la Mangalia”, afirma el la acea vreme.
Și calul lui Geronimo Brănescu, un pur-sânge arab pe care acesta plătise aproximativ 15.000 de euro, a decedat în cadrul Complexului Muzeal de Știinţe ale Naturii, cel mai probabil în intervalul 2011-2012, în mandatul de director a lui Adrian Mănăstireanu. Calul fusese achiziţionat de la Herghelia de la Mangalia, la fel ca şi iapa lui Darie.
În acest moment, Complexul condus de Bîlbă nu mai poate primi în regim de pensiune cai, din cauza unei recomandări a Curţii de Conturi. În schimb, găzduieşte ponei şi cai în vârstă proveniţi din confiscările făcute de oamenii legii. Între timp, Complexul Muzeal de Știinţe ale Naturii a achiziţionat lipiţani de călărie.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii