Prejudiciu de peste 10.000.000 de euro RAEDPP Constanţa şi Confort Urban ar fi făcut plăţi în baza unor facturi fără semnificaţie contabilă (rechizitoriu)
Prejudiciu de peste 10.000.000 de euro: RAEDPP Constanţa şi Confort Urban ar fi făcut plăţi în baza unorAfaceristul israelian Avraham Morgenstern, cercetat alături de Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, şi de Alexandru Mazăre, senator al României, află, azi, dacă va fi pus în libertate. Morgenstern este judecat în stare de arest preventiv, de Tribunalul Bucureşti, pentru evaziune fiscală, prejudiciul calculat de procurorii Anticorupţie fiind calculat la peste 10 milioane de euro. Magistraţii susţin că israelianul nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu RAEDPP Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa, ambele fiind sub „umbrela“ administraţiei Mazăre. Mai mult decât atât, Morgenstern nu ar fi înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea contractelor, şi ar fi înregistrat cheltuieli fictive, reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile Larton Consultants Ltd Cipru şi Comrad Leasing Ltd Cipru. „Aceste activităţi au fost realizate“, susţin cei de la DNA, „cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro“. În acest context, ZIUA de Constanţa, prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia Morgenstern, colegul de dosar al fraţilor Mazăre, a fost deferit Justiţiei.
În rechizitoriul celor de la DNA, care poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“, se arată că „veniturile neînregistrate corespunzător au provenit din următoarele contracte: contractul nr. (……) /22.12.2011, încheiat între Shapir Structures SRL şi R.A. Exploatarea Domeniului Public Şi Privat Constanţa, având ca obiect proiectarea şi execuţia lucrărilor aferente obiectivului de investiţii «Construire unităţi locative modulare în municipiul Constanţa şi lucrări tehnico-edilitare aferente» - Campus Social Henri Coandă; contractul nr. (……) /10.12.2008, încheiat de SC Shapir Structures SRL cu SC Confort Urban SRL Constanţa, având ca obiect Reabilitarea tramei stradale a municipiului Constanţa şi contractul nr. (……)/23.02.2012, încheiat de SC Shapir Structures SRL cu SC Confort Urban SRL Constanţa, având ca obiect «Lucrări de mentenanţă, reparaţii şi întreţinere a tramei stradale din municipiul Constanţa, inclusiv marcaje»“.
Beneficiari
DNA mai arată că, „în cazul celor trei contracte încheiate între Shapir Structures SRL, pe de o parte, şi RAEDPP Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa, pe de altă parte, având ca obiect executarea de lucrări, societatea Shapir era obligată să emită facturi fiscale (cu consecinţa evidenţierii şi achitării obligaţiilor fiscale aferente) cel târziu la 15 zile după acceptarea situaţiilor de lucrări de către beneficiari“.
„Cu creionul în colţul din dreapta sus“
„Morgenstern Avraham a recurs la un artificiu: a emis facturi pro forma, facturi fără semnificaţie contabilă, facturi în baza cărora RAEDPP Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa au făcut plata lucrărilor executate de Shapir Structures SRL atât prin plăţi directe în contul acestei societăţi, cât şi prin emiterea de bilete la ordin cu scadenţă la 24, 30 sau 36 de luni (în funcţie de contract, astfel cum se va arăta pe larg mai jos). Pentru a obţine imediat lichidităţi, fără să aştepte scadenţa biletelor la ordin, Morgenstern Avraham trebuia să sconteze biletele la ordin emise, obţinând contravaloarea acestora (mai puţin comisioanele) de la unităţi bancare. În acest moment însă, Morgenstern Avraham se afla într-o situaţie dificilă, întrucât unităţile bancare solicitau, pentru a face plata biletelor la ordin, o serie de documente justificative pentru raportul comercial care a stat la baza emiterii biletelor la ordin, majoritatea băncilor solicitând inclusiv facturile fiscale. Or, ceea ce Morgenstern Avraham dorea cel mai mult să evite era chiar emiterea facturilor fiscale întrucât, automat, ar fi datorat TVA şi impozitul pe profit corespunzătoare. Soluţia găsită de Morgenstern Avraham a fost simplă: emiterea de facturi fiscale pe care să le depună doar la bancă, fără a le înregistra însă şi în contabilitate, pentru a nu plăti TVA şi impozit pe profit. Astfel se explică de ce (……) au fost găsite o serie de facturi fiscale cu menţiunea olografă «Bank only» (doar pentru bancă) sau «Bank» trecută cu creionul în colţul din dreapta sus“, se mai arată în rechizitoriul celor de la Anticorupţie.
Întregul rechizitoriu poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp