Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:12 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prezenţă neaşteptată la urne Constanţa şi-a ales preşedintele (galerie foto)

ro

03 Nov, 2014 00:00 3062 Marime text

Constănţenii au votat, ieri, pentru preşedintele României. Şi au făcut-o sub semnul conştiinciozităţii. Potrivit datelor Autorităţii Electorale Permanente, 632.188 de cetăţeni cu drept de vot au fost aşteptaţi la urnele din cele 552 de secţii de votare din judeţ. Judeţul Constanţa s-a situat în top pe durata întregii zile, ba chiar a condus clasamentul privind prezenţa la urne. Iată cum a decurs ziua primului scrutin al alegerilor prezidenţiale în judeţul Constanţa, care a fost prezenţa la vot, cum a uimit electoratul şi care au fost sesizările înaintate Biroului Electoral Judeţean şi oamenilor legii! Până la ora 19.00, peste 50% dintre constănţenii cu drept de vot şi-au exercitat dreptul constituţional, cei mai mulţi fiind din mediul urban, Constanţa conducând acest clasament la un moment dat.
 
 Până la ora 10.00, votaseră 8,20% dintre locuitorii cu drept de vot, judeţul Constanţa clasându-se pe locul al patrulea în topul naţional pentru ora de referinţă. Până la ora 13.00, în judeţul Constanţa s-a înregistrat cel mai mare procent al prezenţei la vot din România, de 24,33%. La nivel naţional, pe mediul urban, Constanţa se situa, ieri, la ora prânzului, pe locul doi, cu 25,11%, iar la nivel rural, pe locul al nouălea, cu 22,39%. La ora 16.00, votaseră 244.084 de constănţeni, adică 38,72% dintre cei cu drept de vot. Prezenţa la vot în judeţul Constanţa a fost, în mediul urban, de 39,44%, potrivit datelor oficiale furnizate de Biroul Electoral Judeţean. În ceea ce priveşte mediul rural, prezenţa a fost, în judeţul Constanţa, de 36,93%. Din punct de vedere al prezenţei la vot în mediul urban, la ora 16.00, judeţul Constanţa se află pe locul 4 la nivel naţional, în vreme ce, din punctul de vedere al prezenţei din rural, abia pe locul 17. Până la ora 19.00, peste 50% dintre constănţenii cu drept de vot şi-au exercitat dreptul constituţional, cei mai mulţi fiind din mediul urban, Constanţa conducând acest clasament la un moment dat.

Formulare pentru declaraţii pe propria răspundere, insuficiente

Judecătorul Adrian Oprea, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean Constanţa, a declarat că, din cele 552 de secţii de votare organizate la nivelul judeţului Constanţa, 70 au solicitat suplimentarea formularelor pentru declaraţiile pe propria răspundere. Asta pentru că a existat un număr ridicat de solicitări din partea cetăţenilor care au votat pe listele speciale.

De asemenea, ieri, au votat şi peste 1.100 de persoane private de libertate. La ora 13.45, s-a încheiat procesul de vot la Penitenciarul Poarta Albă şi la secţia exterioară de la Valu lui Traian. 1.050 de persoane dintre cele 1.061 încarcerate, cu drept de vot, au solicitat să voteze. De asemenea, dintre cele aproximativ 90 de persoane private de libertate, 46 au solicitat urna mobilă pentru a vota, au mai spus reprezentanţii biroului de presă al IPJ Constanţa.

IPJ a respins toate sesizările

Două sesizări cu privire la procesul de votare au fost depuse, sâmbătă, la Biroul Electoral Judeţean, trimise apoi spre soluţionare Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa. Filiala din Constanţa a unui partid politic a sesizat Biroul Electoral Judeţean Constanţa şi Serviciul Poliţiei Rutiere Constanţa asupra unui presupus caz flagrant de turism electoral petrecut în localitatea Mihail Kogălniceanu. Potrivit celor care au făcut sesizarea, în jurul orei 12.00, pe listele suplimentare din secţiile de votare 483 şi 484 din incinta Grădiniţei „Piticot“ au votat 56 de persoane din judeţul Botoşani, care ar fi fost aduse în localitate cu un autocar. „Din datele pe care le avem până acum, există un număr mare de voturi pe listele suplimentare la nivelul judeţului Constanţa, ceea ce ridică serioase semne de întrebare cu privire la corectitudinea procesului electoral“, susţin cei care au făcut sesizarea. Reprezentanţii IPJ Constanţa au declarat, după efectuarea cercetărilor, că cele semnalate în sesizare nu se confirmă: cele 56 de persoane aveau o activitate de lucru la un hotel din Mamaia şi se îndreptau spre domiciliu.

Fluturaşi cu buletine de vot gata ştampilate

Potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie, tot ieri, oamenii legii au fost sesizaţi de o persoană care susţinea că în curtea Centrului Şcolar „Albatros“ din municipiul Constanţa, unde sunt organizate secţiile de votare 115 - 119, au fost găsiţi mai mulţi fluturaşi cu însemnele electorale ale unui candidat la prezidenţiale. „S-a organizat o echipă de cercetare care, în urma verificărilor, a identificat în curtea Centrului Şcolar «Albatros», la o distanţă de 20 de metri de calea de acces pe spaţiul verde, un singur fluturaş“, declară reprezentanţii IPJ Constanţa. Conform poliţiştilor, nu s-a confirmat continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia.

Poştaşul bănuit că ar fi agent electoral

De asemenea, sâmbătă, un consilier local din cadrul Consiliului Local Băneasa a sesizat organele de poliţie că, în perioada 14 - 24 octombrie, factorul poştal din localitate a distribuit pliante electorale în cuprinsul cărora erau stipulate îndemnuri împotriva unuia dintre candidaţii la preşedinţie. Poştaşul a recunoscut că a distribuit 20 de astfel de pliante, dar că nu este membru al vreunei formaţiuni politice şi că pliantele au fost primite de la Agenţia 3 Medgidia, de care aparţine, cu precizarea de a le împărţi diferitelor persoane cu prilejul distribuirii pensiilor, potrivit reprezentanţilor IPJ Constanţa. „Nu a rezultat că cei care au primit pliantele au fost îndemnaţi în vreun fel să voteze sau să nu voteze vreun candidat anume la alegerile prezidenţiale din data de 2.11.2014. În cauză, s-a luat legătura cu procurorul de caz, care a apreciat că aspectele reclamate nu întrunesc elementele constitutive ale vreunei infracţiuni sau contravenţii“, au afirmat poliţiştii constănţeni.

Nu aduce anul ce aduce... votul

O situaţie nefericită s-a petrecut în localitatea constănţeană Rasova. Soţia şi cumnata unui bărbat de 44 de ani din localitatea Rasova, care făceau parte din comisiile de vot ale secţiilor 518, respectiv 519, din comună, au fost nevoite să plece din timpul procesului de votare. Potrivit primarului Dorel Alexandru, „soţia bărbatului care a fost găsit de dimineaţă decedat de către colegii de serviciu a fost nevoită să plece, lăsând în locul său locţiitorul“. „A fost sesizat BEJ-ul, pentru a se putea întocmi procedura care se impune în astfel de cazuri“, explică primarul, lucru confirmat şi de cei din Biroul Electoral Judeţean: „Ambele au solicitat să fie înlocuite, însă a plecat numai soţia celui decedat. Cumnata acestuia a declarat că va rămâne până la finalizarea procesului de votare.“ Bărbatul se numea Petre Buciuc, conform primarului comunei Rasova.

Rezultate exit-poll

Conform primelor rezultate ale alegerilor, făcute publice prin sondajele exit-poll realizate la ieşirea de la urne, candidadtul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta şi cel al ACL, Klaus Iohannis se vor lupta pentru funcţia de preşedinte al României în turul al doilea, pe 16 noiembrie. Iată rezultatele exit-poll-urilor:
 
Sondaj CSCI:
 
Victor Ponta – 40%
Klaus Iohannis – 31%
Călin Popescu Tăriceanu – 6%
Monica Macovei – 5%
Elena Udrea – 5%
 
Sondaj IRES:
 
Victor Ponta – 41,5%
Klaus Iohannis – 31,2%
Călin Popescu Tăriceanu – 5,3%
Elena Udrea – 5,1%
Monica Macovei – 4,5%
 
Sondaj CSOP:
 
Ponta – 38%, Iohannis – 32%, Macovei – 6%, Tăriceanu – 6%, Udrea – 6%
 
Sondaj SOCIOPOL:
 
Ponta – 40%, Iohannis – 31%
 
Sondaj Agenţia de Rating Politic:
 
Ponta – 38,2%, Iohannis – 32,1%
 
Procentele sunt estimate pentru ora 19.30 de fiecare din institutele de sondaj.

Rezultatele numărătorilor paralele efectuate de PSD şi ACL, la ora 23.00

Secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, a anunţat că, în urma numărătorii paralele a ACL, Klaus Iohannis se află cu 5 procente în urma lui Victor Ponta, la alegerile prezidenţiale de duminică.
 
Potrivit lui Flutur, ACL face numărătoare paralelă pe 1.007 secţii din toată ţara, din toate regiunile. Astfel, Victor Ponta conduce, cu 38,42 la sută, în timp ce Klaus Iohannis a obţinut 33,42 la sută, potrivit numărătorii ACL.
 
Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, în schimb, că potrivit numărătorii paralele efectuate de PSD la 80% din secţiile de votare, Victor Ponta a obţinut 41,01%, în timp ce Klaus Iohannis - 29,23% din sufragiile exprimate. 

Reacţii după exit-poll-uri

Candidatul ACL la președinție, Klaus Iohannis, consideră că rezultatele exit poll-urilor la alegerile prezidențiale sunt foarte bune și arată că se produce schimbarea.”Avem astăzi un rezultat foarte bun care arată că se produce schimbarea”, a spus Iohannis, duminică seara, într-o conferință de presă. El a mulțumit cetățenilor care și-au exercitat dreptul de vot, indiferent în favoarea cărui candidat au făcut-o.

Liderul PSD Liviu Dragnea a spus că rezultatul lui Victor Ponta este peste ţinta propusă, care era scorul de la europarlamentare. El a mai spus că între primii doi candidaţi clasaţi diferenţa este mai mare decât orice diferenţă de la ultimele alegeri. Diferenţa pe care o are de recuperat Iohannis este mai mare decât cea pe care o avea de recuperat Traian Băsescu după primul tur al alegerilor din 2014. “Iar Klaus Iohannis nu este Traian Băsescu, deşi este continuatorul acestuia”, a spus Dragnea.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică seară, că este mândru că mulţi români au avut încredere în proiectul său de preşedinte, menţionând că în următoarele două săptămâni se va adresa tuturor românilor, pentru că se simte responsabil pentru toţi.

Președintele Traian Băsescu susține că au existat grave deficiențe de organizare a procesului electoral în secțiile de votare din străinătate și că se impune demisia ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlățean, și a ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. Șeful statului subliniază că “neajunsurile semnalate au împiedicat cetățenii români să-și exercite dreptul constituțional de a-și alege președintele”.

Președintele Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor, a declarat că scrutinul de duminică a fost caracterizat de o fraudă electorală similară celei din decembrie 2000.

Candidatul PMP la prezidenţiale, Elena Udrea, a declarat că locul trei obţinut în primul tur al prezidenţialelor este o “ţină, un obiectiv” pe care consideră că l-a atins, deşi a avut “cea mai grea campanie din ultimii 25 ani”.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii