Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:29 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primari pro şi contra USL Vrabie - "USL se va rupe înaintea localelor din 2012"

ro

11 Mar, 2011 00:00 3285 Marime text
deschidere_.jpgPrimarul comunei Peştera, Valentin Vrabie, prevede un viitor sumbru nou-înfiinţatei USL, la Constanţa, care, în opinia sa, nu va rezista din cauza lipsei de respect cu care PSD îşi va trata partenerii #Alţi colegi de Uniune, liberali şi pesedişti deopotrivă, cred că la următoarele alegeri USL are şanse să răstoarne actuala putere

Şefii PSD şi PNL din judeţul Constanţa au dat ieri adunarea la Pavilionul Expoziţional din municipiul reşedinţă de judeţ pentru a semna coagularea forţelor social-democrate, liberale şi conservatoare.

La semnarea Acordului privind constituirea şi funcţionarea Uniunii Social-Liberale au fost prezenţi zeci de aleşi locali din partea PSD şi PNL: primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni. Unii aleşi văd semnarea acordului de colaborare dintre PSD şi Alianţa de Centru Dreapta (PNL-PC) ca pe un fapt benefic, alţii, dimpotrivă, prevăd că uniunea va fi una de scurtă durată şi că s-ar putea rupe chiar înaintea alegerilor locale pentru care a fost croită.
Gheorghe_Grameni-Mariana_Gaju-Gheorghe_Chirciu.jpgUnul dintre primarii care nu crede în coagularea celor trei formaţiuni politice întru formarea USL este şi primarul PSD al comunei Peştera, Valentin Vrabie. "Am fost dezamăgit de faptul că primul care a luat cuvântul a fost Cristinel Dragomir - acest Chihuahua al PSD Constanţa, care n-a câştigat personal nicio bătălie politică, în urma căreia să-şi obţină nişte rezultate proprii. Discursul de la care au de învăţat şi mai-marii PSD Constanţa a fost cel al decanului de vârstă - aşa cum l-a numit preşedintele PSD Constanţa, Radu Mazăre - Puiu Haşotti, care a spus că nu trebuie să ne iubim, nu trebuie să ne simpatizăm, trebuie să ne respectăm. Dacă aceste principii ar fi fost aplicate şi de PSD Constanţa, nu am mai fi avut nevoie de alianţa cu PNL. Dacă am fi făcut curăţenie în propriul partid, dacă am fi eliminat oamenii pătaţi, care fac deservicii partidului, şi am fi ştiu să promovăm munca şi oamenii cu rezultate, nu am mai fi avut nevoie de un partid care oricum este destul de slab în judeţul Constanţa. Cu alte cuvinte, ne e teamă să punem osul la treabă şi acceptăm să ne folosim de tot felul de subterfugii politice, decât să ne facem curăţenie în propriul partid. Nu putem trece de 51% din cauza oamenilor care trag partidul în jos, din cauză că nu ştim să promovăm oamenii serioşi şi competenţi", a subliniat edilul comunei Peştera.

"Uniunea nu va funcţiona atâta timp cât PSD nu-şi respectă proprii membri"

Primarul Valentin Vrabie a făcut un pronostic nu tocmai îmbucurător pentru nou-înfiinţata USL. "Această uniune nu va funcţiona în niciun caz atâta timp cât în propriul nostru partid nu se aplică respectul faţă de oamenii proprii. Dacă nu te împaci cu propria familie, cum să te împaci cu vecinii? În acest context, PNL să nu se aştepte să fie respectat de către mai-marii pesedişti. Nu cred o boabă din cele spuse astăzi (n.r. ieri) de către mai-marii PSD. Prevăd un mare scandal chiar înaintea alegerilor locale din 2012. Alianţa în Constanţa se va rupe, atâta timp cât PSD se comportă execrabil cu proprii membri. Aş fi vrut să cred toate angajamentele care s-au luat astăzi, însă verticalitatea îmi spune că trebuie să-i avertizez pe cei de la PNL cu privire la cei cu care tocmai s-au asociat. Dacă PSD nu a ştiut să se ocupe de propriul partid, cum să se ocupe de trei partide?! Viaţa şi cei trei ani ca primar PSD mă fac să cred că această înţelegere nu va funcţiona", a adăugat Valentin Vrabie.

Nicolae Matei prevede o alianţă durabilă: "M-am pupat şi cu Tucan"

Primarul oraşului Năvodari, social-democratul Nicolae Matei, este unul dintre primarii care cred că semnarea acordului de colaborare între PSD, PNL şi PC este un fapt benefic. "Mi se pare un lucru foarte bun. Am fost prezent şi eu la această întrunire şi m-am pupat cu mai mulţi liberali decât cu pesedişti. E ca şi într-o căsătorie: întotdeauna găina vecinului ţi se pare curcă", a glumit edilul Nicolae Matei, adăugând că ieri a dat la pace şi cu unul dintre principalii săi adversari politici. "M-am pupat şi cu Jean Tucan, de trei ori, ca să compensăm. Faptul că din USL nu face parte PDL mă face să cred că va fi o alianţă durabilă, chiar dacă la prima vedere ne diferenţiem ca doctrine. La Năvodari am avut alianţă cu PNL chiar înainte de turul doi al alegerilor locale. Mi-am păstrat vicele liberal şi chiar am avut o colaborare bună cu aleşii PNL, cu excepţia lui Jean Tucan şi a Marilenei Dragnea. Alături de cei din PNL avem realizări măreţe şi semeţe la Năvodari şi cred că această alianţă va funcţiona şi la nivel judeţean şi naţional. Şi PSD şi PNL sunt acum în opoziţie, partidele se ceartă de regulă când ajung la guvernare. Dar eu cred că această uniune va funcţiona şi după 2012, cu probabilităţi mari să funcţioneze şi până în 2014 la prezidenţiale şi chiar şi după. Repet, la Năvodari am avut o colaborare foarte bună cu PNL. De altfel, încă de la venirea mea în această funcţie, am declarat că sunt un primar al tuturor năvodărenilor: PSD, PNL, PDL, pentru mine nu contează. Chiar şi cei de la PDL, dacă vor avea idei bune pentru comunitate, voi ţine cont de ele. Deocamdată însă nu prea am avut surprize, ei s-au bazat mai mult pe obstrucţionarea activităţii", a adăugat primarul oraşului Năvodari.


Adrian Stan: "Vor fi şi hopuri şi drumuri line"

Şi primarul oraşului Techirghiol, liberalul Adrian Stan, este de părere că semnarea acordului de colaborare a celor trei partide este de bun augur. "Este un început de drum. Pe parcursul drumului, sunt sigur, din experienţa trecută, că vor fi şi hopuri şi drumuri line, însă singurul lucru care contează este maturitatea părţilor. Vom vedea, după cum spun înţelepţii. Văzute de afară, lucrurile sunt frumoase. Aici, la Techirghiol, suntem deja în formula asta şi avem o funcţionare în beneficiul oraşului. Lucrurile frumoase şi bune se fac mereu în perioade de linişte, iar eu asta îmi doresc în primul rând pentru Techirghiol. PSD şi PNL sunt partide de construcţie, iar lucrurile or să se vadă", a apreciat primarul oraşului Techirghiol.
Primarul oraşului Băneasa, social-democratul Gelu Iordache, ne-a declarat la rândul său că semnarea acordului de colaborare de ieri este un lucru pozitiv. "Mi se pare un lucru benefic. Mă voi pune la dispoziţia partidului, indiferent dacă voi mai fi eu candidatul pentru primărie sau altul. Dacă va fi un candidat mai bun de la PNL, îl voi susţine", a afirmat edilul din Băneasa.
Primarul social-democrat al comunei Tuzla, Constantin Micu, face parte, de asemenea, din categoria aleşilor care privesc uniunea cu ochi buni. "Este o treabă bună", a afirmat Constantin Micu, precizând că ideea că ar putea avea un competitor din partea PNL nu îl sperie, întrucât are încredere în forţele proprii, bazându-se pe realizările sale din acest mandat.

PSD, slab la Mihai Viteazu

Gheorghe Grameni, primarul liberal al comunei Mihai Viteazu, este de acord cu uniunea celor trei forţe politice, însă spune că paritatea despre care se vorbeşte în protocol ar fi cam greu de realizat în comuna sa, ţinând cont de faptul că PNL are 11 consilieri locali, iar PSD doar doi. "Cred că la semnarea protocolului de colaborare pe plan local ne vom întâlni şi vom negocia. Consiliul Local nu ştiu dacă va alege un viceprimar PSD, aşa cum se prevede. Eu cu actualul viceprimar liberal facem echipă de trei mandate şi am conlucrat foarte bine. Poate condiţiile se pot negocia, având în vedere că PSD este slab reprezentat la noi în comună", a afirmat Gheorghe Grameni.

Social-democratul Dumitru Chiru, primarul comunei Lumina, a declarat la rândul său că semnarea acordului este binevenită. "Semnarea acordului Uniunii Social-Liberale la Constanţa este un lucru pozitiv, pentru că unificăm trei forţe politice contra actualului partid de guvernământ", a afirmat Dumitru Chiru.
Colegul său de partid, Florin Onescu, primarul comunei Lipniţa, a precizat la rândul său că acordul de colaborare cu PNL şi PC este un fapt benefic. "Mi se pare un lucru foarte bun", a apreciat Florin Onescu. Cât priveşte protocolul şi aplicarea lui la nivel local, edilul a adăugat că în comuna Lipniţa situaţia este clară. "Organizaţia PNL are un singur consilier local, cu care am şi discutat, şi care nu va renunţa la locul său de muncă - este pădurar - pentru a fi viceprimar", a precizat primarul din Lipniţa

Chirciu: "Ne vom înţelege sau vom deveni radicali"

Gheorghe Chirciu, primarul liberal al comunei Oltina, este de părere că, de la caz la caz, protocolul se poate negocia. "Vom discuta şi vom stabili ce este de făcut. În funcţie de obstacolele pe care le întâmpinăm şi în funcţie de cum le vom depăşi, ne vom înţelege sau vom deveni radicali", a afirmat mai în glumă, mai în serios primarul din Oltina. Edilul Gheorghe Chirciu a precizat că actualul viceprimar al comunei, cu care colaborează foarte bine, face parte din PDL. "De la PSD sunt doar doi consilieri, cu care nu pot lucra. Unul este fostul vice, cu care nu am putut să lucrez, iar celălalt este soţul fostei secretare, cu care am avut mai multe divergenţe. Dacă PSD va vrea viceprimar la Oltina, va trebui să aducă un alt om", a afirmat primarul Chirciu.

Frigioi: "Era obligatorie semnarea unei astfel de alianţe"

Primarul comunei Crucea, social-democratul Gheorghe Frigioi, este de părere că USL va pune în dificultate PDL la viitoarele alegeri. "Într-adevăr, era obligatorie semnarea unei astfel de alianţe, date fiind actualele condiţii de viaţă, de trai. Consider că observaţia lui Radu Mazăre, potrivit căreia trebuie să lăsăm la o parte ambiţiile personale şi să avem în vedere doar binele judeţului, este corectă", a afirmat Gheorghe Frigioi. Edilul din Crucea a subliniat că va candida pentru un nou mandat pentru a duce la îndeplinire proiectele începute, adăugând că alegerea unui viceprimar PNL este o prerogativă a cărei realizare depinde de Consiliului Local.

Mariana Gâju: "E un acord pentru oameni, nu împotriva PDL, a Guvernului sau a lui Băsescu"

Primarul comunei Cumpăna, social-democrata Mariana Gâju, a precizat că vedea semnarea acordului USL ca pe un fapt în beneficiul locuitorilor comunei Cumpăna şi nu ca pe un instrument împotriva actualei guvernări. "Semnarea acestui acord înseamnă pentru comuna Cumpăna că proiectele se fac cu oameni şi pentru oamenii din comuna Cumpăna, nimic altceva. Noi ne dorim ducerea la bun sfârşit a proiectelor pe care le avem în derulare şi accesarea altora noi, în beneficiul locuitorilor comunei. Protocolul semnat înseamnă respectarea tuturor prevederilor şi nu o acţiune împotriva PDL, a lui Băsescu sau a Guvernului", a precizat Mariana Gâju.
La rândul său, primarul social-democrat al comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, a precizat: "Semnarea acestui acord este un fapt benefic, ce trebuia făcut din 2008. Sperăm că această uniune va rezolva problemele cu care ne confruntăm în această legislatură: lipsa banilor către comunităţile locale, revenirea la aceeaşi formulă de calcul din 2008 şi 2009 privind cotele din TVA şi din impozitul pe venit către comunităţile locale şi nu continuarea celei de acum, când comunităţile locale sunt abandonate".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • un alegator 11 Mar, 2011 08:46 ca intotdeauna, doamna Gaju stie ce raspunsuri sa dea. FELICITARI!