Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:02 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Bărăganu a chemat în instanță OCPI Constanţa. Miza, 166 de hectare de teren

ro

30 Apr, 2021 00:00 3493 Marime text
  • Potrivit fostului primar al localităţii Bărăganu, limita stabilită în 2010 modifică limitele cu 166 de hectare – izlazuri comunale ale saturilor Bărăganu și Lanurile.
  • La rândul său, Grecu Dorin Sasu, directorul Oficiului de Cadastri și Publicitate Imobiliară (OCPI) Constanța, a declarat: „Oficiul de Cadastru nu stabilește limitele. Părțile, sau cele două UAT-uri în această speță au întocmit un proces verbal prin care și-au recunoscut limitele“.

Comuna Bărăganu prin Primar a chemat în instanță Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanţa! Dosarul (2264/118/2021) a fost înregistrat pe rolul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din Tribunalul Constanța și are ca obiect „obligaţia de a face“. Până în prezent nu a fost stabilit un prim termen de judecată.
 
Potrivit lui Titu Neague, fostul primar al localităţii Bărăganu, dosarul are legătură cu procesul-verbal din 2010 prin care și-au stabilit limitele dintre Bărăganu și Mereni, modificând limitele de hotar cu 166 de hectare.
 
De partea cealaltă, Grecu Dorin Sasu, directorul Oficiului de Cadastri și Publicitate Imobiliară (OCPI) Constanța, spune că cele două UAT-uri au întocmit un proces-verbal prin care și-au recunoscut limitele. „Situația este din punctul nostru de vedere foarte clară. În acest moment există un proces-verbal. Bun sau rău este semnat de ei“, a mai adăugat directorul OCPI.
 
Revenind la declarațiile fostului primar al localităţii Bărăganu, Titu Neague a mai spus: „Eu mă lupt de mult timp! Sunt multe procese, din 2012. Comuna Bărăganu a fost alcătuită din saturile Bărăganu și Lanurile. Au fost desființate în 68. În 2002 a fost reînființat. Reînființarea, fiind comună cu istoric, se face pe vechile hotare. În 2006, împreună cu cei din comisia de delimitare stabilită de către Prefectura Constanța prin Ordinul 418 din 2005 s-a făcut, cum era normal, delimitarea dintre cele două UAT-uri, Bărăganu și Mereni. În 2002, prin referendum s-au hotărât să se revină pe vechile hotare. Comisia a considerat că limita pe care a stabilit-o legiuitorul era undeva pe canalul HCN 474. De fapt, în 2010 a fost o adresă a Ministerului de Interne pentru urgentarea cadastrului general. Atunci, prefecturile au fost anunțate ca sub îndrumarea OCPI Constanța – care deținea datele despre limitele oficiale existente la data de 2010 între UAT-uri din țară, să formeze comisii de delimitare pentru identificarea limitelor existente la data de 02.09.2010, dată la care a fost semnat procesul verbal respectiv. Ce s-a făcut atunci? În loc de identificare, comisia a modificat limita stabilită prin lege“.
 

Limita stabilită modifică limitele cu 166 de hectare

 
„Am făcut o adresă către Prefectura Constanța și ne-a răspuns că procesul verbal în baza căruia a fost oficializat a doua limită mai la nord, pe care o contestăm noi, a fost stabilită și oficializată de către OCPI unilateral. Limita stabilită modifică limitele cu 166 de hectare – izlazuri comunale ale saturilor Bărăganu și Lanurile. S-a făcut dovada că înainte de colectivizare aceste sate dețineau izlazuri. (...) Prefectura ne-a precizat să ne adresăm OCPI. Procesul verbal avea valabilitate numai în condițiile în care era validat printr-un ordin de prefect.(...) În 2007 au venit fondurile europene. Procesul verbal contestat a creat o aparență că aceste terenuri sunt pe UAT Mereni“, a mai spus, pentru ZIUA de Constanța, fostul primar al localităţii Bărăganu.  
 

Cele două UAT-uri și-au recunoscut limitele

 
La rândul său, Grecu Dorin Sasu, directorul Oficiului de Cadastri și Publicitate Imobiliară (OCPI) Constanța, a declarat: „Oficiul de Cadastru nu stabilește limitele. Părțile, sau cele două UAT-uri în această speță au întocmit un proces verbal prin care și-au recunoscut limitele“.
 
„În acest moment există un proces verbal întocmit și semnat de către fostul primar de la Bărăganu. Au fost de acord cu limitele pe care noi le-am introdus în sistem. Mai departea, acea comisie care era, conform legii, sub coordonarea prefectului, a stabilit acea limită. Ei au o problemă - de ce nu a emis prefectul un ordin privind stabilirea acelei limite. Noi ne-am prezentat acolo și s-a semnat acel proces verbal. L-am luat și l-am introdus. Mai departe, atribuțiile administrative ale OCPI s-au terminat. În funcție de sentință, noi vom actualiza limita, dacă instanța va reține că nu este cea corectă. Situația este din punctul nostru de vedere foarte clară. În acest moment există un proces-verbal. Bun sau rău este semnat de ei. Noi am lucrat pe procesul verbal“, a mai explicat șeful OCPI.    
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și
 
Mandatul de primar al Magdalenei Neague (Bărăganu) și al lui Dumiru Guriță (Mereni), validate de Judecătoria Mangalia


 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii