Primăria Constanța, executată silit pentru un fost ministru al României interbelice. La mijloc, un teren din fosta zonă militară Mamaia
Primăria Constanța, executată silit pentru un fost ministru al României interbelice. La mijloc, un teren din
10 Jun, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3325
Marime text
• Ion Bujoi, fost ministru al Industriilor și Comerțului în perioada interbelică, a fost închis și, ulterior, a decedat în închisorile comuniste, parte din bunurile sale fiind preluate de regimul comunist.
• Fiica sa, Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, stabilită în străinătate, a început demersurile pentru executarea silită a Primăriei Constanța, în vederea punerii în aplicare a hotărârilor pronunțate în cursul anului trecut de instanțele din Constanța.
• Executarea silită a fost încuviințată de Judecătoria Constanța, în dosarul civil nr. 5448/212/2021.
• Primarul Municipiului Constanța a formulat contestație la executare, urmând ca aceasta să fi analizată în septembrie 2019.
Fiica fostului ministru al Industriilor și Comerțului din România interbelică, Ion Bujoi, a început demersurile pentru executarea silită a Primăriei Constanța.
Acțiunea vizează un teren pe care Ion Bujoi l-a cumpărat la începutul anilor 1930, în Mamaia, într-o zonă care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost decretată „zonă militară“. Ulterior, terenul a fost preluat de stat, în baza deciziilor autorităților comuniste.
Ion Bujoi, fost ministru al Industriilor și Comerțului în perioada interbelică, a fost închis și, ulterior, a decedat în închisorile comuniste, parte din bunurile sale fiind preluate de regimul comunist.
În prezent, fiica sa, Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, stabilită în străinătate, a început demersurile pentru executarea silită a Primăriei Constanța, în vederea punerii în aplicare a hotărârilor pronunțate în cursul anului trecut de instanțele din Constanța.
Executarea silită, încuviințată în martie
Mai exact, municipalitatea a fost obligată de judecători să propună acordarea de măsuri compensatorii pentru terenul din Mamaia, lot 6, careul 27, dar și să înainteze Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor documentația aferentă.
În luna martie 2021, Judecătoria Constanța a încuviințat executarea silită a Primăriei Constanța, în dosarul 5448/212/2021, hotărârea instanței fiind fără cale de atac.
Totuși, între timp, pe rolul Secției civile a judecătoriei a fost înregistrată contestația la executare formulată de Primarul Municipiului Constanța, Maia Maria Ileana Logotheti Sculy fiind intimat. Termenul de judecată este fixat la data de 10 septembrie 2021, de la ora 8.30.
Teren cumpărat în 1930
Întreaga poveste privind moștenirea fostului ministru al Industriilor și Comerțului din perioada interbelică este cuprinsă în filele cauzei civile cu numărul 1885/118/2019, fiind vorba despre un dosar pe legea 10/2001 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv în timpul regimului comunist.
Așa cum arătam anterior, acțiunea vizează un teren pe care ministrul Ion Bujoi l-a cumpărat la începutul anilor 1930, în Mamaia, într-o zonă care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost decretată „zonă militară“. Ulterior, terenul a fost preluat de stat, în baza deciziilor autorităților comuniste.
Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, moștenitoarea fostului ministru, a notificat autoritățile locale pentru terenul ce aparținuse tatălui său încă de când legea a permis acest lucru, în 2001.
Ultima rată pentru terenul respectiv, cumpărat de fostul ministru al Industriei și Comerțului de la autoritățile constănțene în 1930, a fost plătită în februarie 1936.
Moștenitoarea a arătat pe parcursul judecării dosarului pe Legea 10 că tatăl său nu a putut ridica o construcție pe acel teren, așa cum cerea legea, pentru că, între timp, a început cel de-al Doilea Război Mondial, iar zona litoralului a fost decretată zonă militară.
Reabilitat după 40 de ani
Ulterior, printr-o decizie din 1958 a fostului Sfat Popular al Orașului Constanța, terenul a trecut în proprietatea statului.
Povestea femeii este cu atât mai impresionantă cu cât tatăl său a fost condamnat de regimul comunist la muncă silnică pe viață și degradare civică, acesta fiind acuzat de infracțiuni contra ordinii sociale. Astfel, fostul ministru al Industriilor și Comerțului a decedat în perioada de detenție, în 1956.
După mai bine de 40 de ani, în 1998, Curtea Supremă de Justiție a casat sentința de condamnare din timpul regimului comunist și a decis achitarea lui Ion Bojin.
În 2005, Primăria Constanța a respins notificarea din 2001 formulată de moștenitoarea terenului din Mamaia. Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, însă, nu a aflat despre acest lucru decât ani mai târziu, în 2019, după ce a deschis noul proces.
Pe parcursul judecării cauzei în 2019, reprezentanții Primăriei Constanța au susținut că cererea femeii de a se anula dispoziția din 2005 este tardivă. Totodată, aceștia au spus că terenul respectiv ar fi reintrat în mod legal în proprietatea statului, decizia Sfatului Popular Constanța din 1958 nefiind nelegală.
Apel, respins de Curte
Așa cum arătm în edițiile anterioare, în primă instanță, Tribunalul Constanța i-a dat dreptate femeii și a obligat primăria să îi acorde măsuri compensatorii pentru terenul respectiv, dat fiind că acesta nu mai putea fi restituit în natură.
Municipalitatea s-a adresat însă Curții de Apel, dar instanța a menținut prima hotărâre pronunțată în cauză, prin respingerea apelului primăriei.
În aceste condiții, în luna martie 2021, Maia Maria Ileana Logotheti Sculy a obținut în instanță autorizarea executării silite a Primăriei Constanța, în vederea punerii în aplicare a hotărârii instanței.
În prezent, procedura prin care este pusă în aplicare hotărârea privind terenul din Mamaia este în desfășurare.
Sursa foto: Google Maps
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
O nouă victorie a constănțenilor care l-au obligat pe primar să le dea un răspuns după 18 ani!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii