Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:01 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanța vrea să mute cartierul Henri Coandă pe strada Celulozei, dar nu vrea să spună ce va face cu terenul de 6 hectare ocupat în prezent de campusul social (DOCUMENT)

ro

12 May, 2024 17:00 11151 Marime text
  • Zilele trecute, Primăria Constanța a anunțat că se fac pași concreți pentru construirea unui cartier de locuințe sociale în Zona Industrială a municipiului Constanța
  • În cadrul ultimei ședințe a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi de Urbanism, a fost recepționat calitativ Planul Urbanistic Zonal preliminar pentru zona Celulozei
  • Municipiului Constanța i-a fost transferat un imobil teren din domeniul public al Statului Român și administrarea Ministerului Apărării Naționale cu scopul utilizării lui pentru locuințe sociale, conform Hotărârii de Guvern nr. 211 din 12 aprilie 2018
  • Etapa următoare, în cadrul elaborării acestui PUZ, o reprezintă consultarea publicului cu privire la propunerile preliminare ale documentației de urbanism
  • Referitor la o relocare a Campusului Social Henri Coandă, potrivit unor declarații ale primarului Vergil Chițac și a elaborării documentației de urbanism pentru un teren situat în zona Industrială, primit de la Ministerul Apărării Naționale, cotidianul ZIUA de Constanța a solicitat municipalității în baza Legii 544 informații cu privire la situația juridică actuală a celor 6 hectare pe care este amplasat în prezent Campusul Social Henri Coandă dar și care sunt intențiile viitoare ale Primăriei Constanța în ceea ce privește acest teren, după relocarea Campusului Social
  • În răspunsul transmis oficial de Primăria Constanța la cererea înaintată sub nr. L544-125/13.03.2024, privind imobilul – teren aferent Campusului Social Henri Coandă, municipalitatea nu a făcut nicio precizare cu privire la planurile sale în privința celor 6 hectare de teren situate în zona de nord a Constanței
 
 


 
Zilele trecute, Primăria Constanța a anunțat că se fac pași concreți pentru construirea unui cartier de locuințe sociale în Zona Industrială a municipiului Constanța.

În cadrul ultimei ședințe a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi de Urbanism, a fost recepționat calitativ Planul Urbanistic Zonal preliminar pentru zona Celulozei.



Municipiului Constanța i-a fost transferat un imobil teren din domeniul public al Statului Român și administrarea Ministerului Apărării Naționale cu scopul utilizării lui pentru locuințe sociale, conform Hotărârii de Guvern nr. 211 din 12 aprilie 2018.

O condiție necesară pentru construirea de locuințe sociale o reprezintă elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal care să prevadă funcțiunile aferente necesare, se mai arată în comunicarea venită din partea municipalității.


Până în prezent, reprezentanții Primăriei au anunțat că au fost elaborate și recepționate calitativ analiza situației existente, studiile de fundamentare, PUZ-ul preliminar, iar acum se lucrează la obținerea avizelor necesare solicitate prin certificatul de urbanism.

Etapa următoare, în cadrul elaborării acestui PUZ, o reprezintă consultarea publicului cu privire la propunerile preliminare ale documentației de urbanism.

„Locuințele sociale sunt destinate unor categorii de persoane defavorizate, cărora nivelul de trai nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea uneia.

Obiectivul principal al construirii acestui campus social îl reprezintă asigurarea unor condiţii de locuit decente pentru categoriile sociale dezavantajate, iar promovarea investiţiilor în locuinţe sociale reprezintă una dintre sarcinile și obligațiile autorităţilor publice locale”, precizează Primăria Constanța într-un comunicat oficial.

Vă reamintim, în luna februarie a.c, primarul Constanței a făcut o serie de precizări cu privire la mutarea campusului social, în cadrul unei sesiuni de întrebări - răspunsuri, gestionate prin intermediul aplicației Whatsapp dedicate cetățenilor. 

„Mutarea cartierului Henri Coandă a fost întotdeauna un subiect de interes pentru constănțeni, iar eu îi înștiințez pe această cale că, în prezent, elaborăm documentația de urbanism pentru un teren situat în zona industrială, primit de la Ministerul Apărării Naționale, teren care ne-a fost transferat exact cu această condiție, construirea de locuințe sociale.

Așa cum am mai precizat în trecut, containerele din Henri Coandă nu alcătuiesc un cartier de locuințe sociale, și asta pentru că nu au dimensiunea necesară, nu respectă standardul minimal de locuință socială”, a afirmat primarul municipiului Constanța.

Menționăm că din vara anului trecut, Campusul Social Henri Coandă a intrat în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța, urmare a  revocării dreptului de administrare al Administraţiei Fondului Imobiliar, fostul RAEDPP, asupra unor imobile – construcții și terenuri, aflate în domeniul privat al statului sau al municipiului Constanţa.
 
Campusul Social Henri Coandă se află în prezent pe terenul în suprafață de 60000 mp
 
Referitor la o eventuală relocare a Campusului Social Henri Coandă, potrivit unor declarații ale primarului Vergil Chițac și a elaborării documentației de urbanism pentru un teren situat în zona Industrială, primit de la Ministerul Apărării Naționale, teren care a fost transferat municipalității exact cu această condiție, construirea de locuințe sociale, (n.r. Hotărârea 211/2018 privind transmiterea imobilului 3282 din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului Constanţa, judeţul Constanţa prevede: Art. 1. - Se aprobă transmiterea imobilului 3.282, din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Apărării Naționale, în domeniul public al municipiului Constanța, județul Constanța, precum și declararea acestuia din bun de interes public național în bun de interes public local; Art. 2. - După preluare, imobilul transmis se va utiliza pentru construcția de locuințe sociale prin programe de incluziune și programe cu fonduri europene, în termen de zece ani de la preluarea imobilului, conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanța nr. 172/2016), cotidianul ZIUA de Constanța a solicitat municipalității în baza Legii 544 informații cu privire la situația juridică actuală a celor 6 hectare pe care este amplasat în prezent Campusul Social Henri Coandă dar și care sunt intențiile viitoare ale Primăriei Constanța în ceea ce privește acest teren, după relocarea Campusului Social.

În răspunsul transmis oficial de Primăria Constanța la cererea înaintată sub nr. L544-125/13.03.2024, privind imobilul – teren aferent Campusului Social Henri Coandă, municipalitatea nu a făcut nicio precizare cu privire la planurile sale în privința celor 6 hectare de teren situate în zona de nord a Constanței.

Iată răspunsurile Primăriei Constanța:

Care este suprafața terenului pe care este amplasat în prezent Campusul Social Henri Coandă din Constanța?

Răspuns: Campusul Social Henri Coandă se află în prezent pe terenul în suprafață de 60000 mp situat în Aleea Zmeurei nr.3, identificat cu nr. cadastral 222853.

Care este situația juridică a terenului pe care este amplasat în prezent Campusul Social Henri Coandă din Constanța?

Răspuns: prin HG nr.977/2009 – a fost transmis imobilul teren în suprafață de 60000 mp – Aleea Zmeurei nr.3 – din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului Constanța și administrarea Consiliului local; prin HCL nr.480/2009, anexa nr.1 terenul în suprafață de 60000 mp – Al. Zmeurei a fost trecut din domeniul public în domeniul privat al municipiului Constanța.

Care sunt planurile de viitor ale Primăriei Constanța în ceea ce privește terenul respectiv, după relocarea Campusului Social Henri Coandă?
Răspuns: Acestea sunt singurele informații pe care vi le putem furniza cu privire la subiectul pe care îl documentați.
 
În secțiunea „documente”, puteți consulta HG privind transmiterea terenului pe care se află amplasat Campusul Social Henri Coandă din subordinea MAI – Inspectoratul Județean de Poliție de Frontieră Constanța, în domeniul public al municipiului Constanța și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:
 
Scandal de amploare în cartierul Henri Coandă din Constanța! Mai multe persoane, implicate (GALERIE FOTO+VIDEO)

Constanța Primarul Vergil Chițac despre relocarea cartierului social Henri Coandă - „Elaborăm documentația de urbanism pentru un teren situat în zona industrială“

Locuințele ANL și Campusul Henri Coandă au trecut oficial în subordinea Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța



 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii