Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:31 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Problemele penale sunt problemele dumneavoastră“ Nicuşor Constantinescu riscă să piardă rolul principal în propriul partid

ro

19 Feb, 2015 00:00 3115 Marime text
Membrii Comisiei de Cod electoral au decis, la începutul acestei săptămâni, deocamdată „la nivel de principiu“, ca viitorii preşedinţi de consilii judeţene să fie aleşi prin vot indirect, din rândul consilierilor judeţeni şi de către aceştia, şi nu uninominal, prin vot direct, aşa cum s-a întâmplat până acum. Această variantă îi nemulţumeşte profund pe unii dintre preşedinţii de CJ-uri, social-democratul Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, acuzându-l pe Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, de faptul că ar fi contribuit la această decizie „mizerabilă din Parlament“ şi susţinând că va cere explicaţii premierului Victor Ponta şi vicepremierului Liviu Dragnea.

Am încercat să aflăm ce crede Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), despre propunerea Comisiei de Cod electoral, dar social-democratul nu a răspuns. Interesant este însă că, dacă alegerea preşedinţilor de consilii judeţene se va face, la proximele alegeri locale, prin vot indirect, Constantinescu riscă în mod cert să fie dezavantajat.

 Avantajele lui Ponta

 Propunerea Comisiei de Cod electoral pare să fie pe placul preşedintelui PSD, premierul Victor Ponta. Asta pentru că, după eşecul înregistrat la alegerile prezidenţiale, Ponta a început să se distanţeze de baronii locali. Amintim că, invocând nevoia unei aşa-numite reformări a partidului, Ponta susţine schimbarea statutului PSD, schimbare care nu ar mai permite primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să fie în acelaşi timp lideri de organizaţii PSD. Ceea ce, evident, displace „satrapilor“ din teritoriu, căci în acest fel ar pierde puterea politică asupra membrilor de partid.

Nu trebuie omis nici faptul că, în contextul şedinţei Comitetului Executiv al PSD, derulat la Sinaia, la sfârşitul lunii ianuarie, Victor Ponta a avut un schimb dur de replici cu Radu Mazăre, liderul PSD Constanţa, şi cu Nicuşor Constantinescu, tocmai pe marginea modificării statutului partidului. Ponta a replicat tandemului Mazăre-Constantinescu: „Nu am venit să discutăm doar despre problemele penale. Dacă facem doar asta, înseamnă că avem o problemă în partid. Partidul nu are probleme penale, sunt problemele dumneavoastră“, a clarificat liderul PSD.

Totodată, trebuie precizat şi faptul că, dacă preşedinţii de consilii judeţene nu vor mai fi aleşi prin vot direct, ci indirect, de către consilierii judeţeni, ei nu vor mai putea bate cu pumnul în masă la Centru. Nu în măsura în care au făcut-o până acum, subliniind ori de câte ori au avut ocazia că au fost aleşi de sute de mii de alegători. De asemenea, ei nu vor mai putea să condiţioneze conducerea centrală a PSD, conducere care, tradiţia o demonstrează, candidează la alegerile prezidenţiale, spunând că judeţul X sau Y aduce un număr anume de voturi. De altfel, cel mai recent scrutin prezidenţial a dovedit faptul că preşedinţii de consilii judeţene ai PSD nu au fost în stare să-i aducă victoria mult-râvnită lui Ponta şi că şi-au supraapreciat puterea de convingere asupra electoratului.

Per ansamblu, presupunând că nu va avea alte probleme, Victor Ponta şi-ar „curăţa“ imaginea de cea a preşedinţilor de consilii judeţene care au probleme cu Justiţia.

 Dezavantajele lui Constantinescu

În aceeaşi ordine de idei, campania electorală a PSD Constanţa va pune accentul pe partid, nu pe candidat. Aşadar, uninominalul Nicuşor Constantinescu va conta mai puţin în ecuaţie şi, prin raportare la Radu Mazăre, ales direct prin votul cetăţenilor, rolul său va scădea considerabil în Constanţa.

Mai mult, Nicuşor Constantinescu va ajunge la mâna colegilor de partid. Cu alte cuvinte, soarta sa politică va depinde de jocurile de culise din PSD, propriul său partid. Preamărirea nu va mai fi a lui Constantinescu, ci a partidului.

Nu mai puţin important, amintim că, în cea mai recentă şedinţă a Consiliului Judeţean Constanţa, consilierii judeţeni nu au mai votat proiectul de hotărâre privind bugetul de venituri şi cheltuieli al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa şi nici lista de investiţii a instituţiei. Consilierii judeţeni şi-au motivat refuzul prin faptul că atât preşedintele actual al CJC, cât şi Adrian Gâmbuţeanu, directorul RAJDP, „sunt cercetaţi pentru atribuiri nelegale de sume, iar anchetele sunt în derulare“, aşa cum a afirmat consilierul Gheorghe Măndilă.

Având în vedere dosarele penale ale lui Nicuşor Constantinescu şi faptul că în CJC se conturează o opoziţie, e greu de crezut că, la proximele alegeri locale, prim-vicepreşedintele PSD Constanţa se va bucura de votul colegilor săi din consiliu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii