Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:17 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul „Adoptă un spațiu verde!” adoptat prin dispoziția primarului Vergil Chițac, un eșec anunțat?

ro

07 Oct, 2021 00:00 3304 Marime text
  • În ședința din 30 iunie, aleșii locali municipali respingeau proiectul propus de primarul Vergil Chițac „Adoptă un spațiu verde!”
  • Dispoziția a fost emisă, regulamentul programul a fost postat pe site-ul primăriei Constanța iar după trei luni de la derularea acestuia, nicio solicitare nu a fost aprobată
  • Potrivit biroului de presă al primăriei Constanța, până la această dată au fost depuse doar 4 cereri, înca nu s-a aprobat niciuna, deoarece acestea nu au fost analizate și ulterior, încheiate contracte pentru suprafețele de spații verzi
  • Orașul Constanța are doar 17,7 mp de spațiu verde pe cap de locuitor
  • În prezent, legislația internă cere un minim de 20 mp/locuitor și un minimum de 5% spații verzi publice, în contextul extinderii intravilanului
  • Primăria Constanța a fost amendată cu 50.000 de lei după ce comisarii Gărzii de Mediu au constatat că suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor este mai mică decât cea prevăzută in lege

 
În ședința din 30 iunie, aleșii locali municipali respingeau proiectul propus de primarul Vergil Chițac „Adoptă un spațiu verde!”, prin care, inițiatorul dorea să sublinieze interesul comun al municipalității și al diverșilor agenți economici/instituții asociații, fundații, ONG-uri, persoane fizice din oraș astfel încât contribuția ambelor medii să conducă la un aspect peisagistic mai plăcut odată cu ridicarea standardelor urbane generale.

Principalele obiective urmărite prin demararea acestui proiect sunt: protecția sănătății publice, implicarea cetățenilor în viața comunității, îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, conservarea și protecția mediului înconjurător, educarea tinerei generații în spiritul civic. De asemenea se urmărește gospodărirea spațiilor verzi într-un sistem unitar, vizându-se conservarea vegetației, înfrumusețarea acesteia și reducerea deficitului de spații verzi amenajate.

„Impactul pozitiv al spațiilor verzi se extinde și asupra vieții economice a orașului, un mediu plăcut ajută întotdeauna la crearea unei imagini favorabile asupra centrelor urbane și prin aceasta, poate spori atractivitatea pentru investiții si pentru oferta de noi locuri de muncă„ - se arăta în expunerea de motive.
Proiectul nu a trecut de votul consilierilor locali, însă edilul s-a încăpățânat și a anunțat că îl aprobă prin dispoziție de primar.
„Nu este nevoie de un regulament, aici nu vobim de obligaţii adresate tuturor, vorbim de oameni care doresc să întreţină spaţii verzi în municipiu, de bună voie.

A fost un motiv bun ca partidele politice din Consiliul Local să arate că sprijină iniţiative benefice pentru constănţeni.
Vă anunţ că voi emite o dispoziţie de primar prin care, de îndată, acest proiect va intra în vigoare. Potrivit art. 291 din Codul administrativ, care dă voie primarului să accepte donații până la 500.000 de lei, voi proceda la fel cum a făcut și colegul meu de la Cluj (n.r. Emil Boc).
Cei care consideră că proiectul este ilegal, sunt invitaţi să meargă în instanţă” - a spus Chițac la finalul ședinței din 30 iunie.



Dispoziția a fost emisă, regulamentul programului a fost postat pe site-ul primăriei Constanța iar după mai bine de trei luni de la derularea acestuia, nicio solicitare nu a fost aprobată.

Potrivit biroului de presă al primăriei Constanța, până la această dată au fost depuse doar 4 cereri, nu a fost deocamdată aprobată niciuna. Motivul, solicitările nu au fost analizate și nu s-a încheiat niciun contract pentru suprafețele de spații verzi solicitate.
 
Pașii de urmat în cadrul acestui proiect:
 
Pasul 1 - Alegerea de principiu a unui spațiu de către solicitant.

Solicitanții se vor adresa în scris printr-o cerere adresată domnului Primar al Municipiului Constanța, care va fi depusă prin una din următoarele modalități:

- la registratura Primăriei Municipiului Constanța – Centrul de Relatii cu Publicul aflat în incinta City Park Mall (aripa nouă), etaj 1, bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 116 C
- sau online, accesând platforma https://cereri.primaria-constanta.ro/.
 
Pasul 2 - Solicitările depuse vor fi transmise către Comisia constituită în acest sens la nivelul UAT Constanța, care le va analiza, se va deplasa în teren în vederea identificării amplasamentului și va întocmi un plan general în acest sens.

Pasul 3 - Se va proceda la semnarea de către ambele părți a protocolului de colaborare privind adoptarea unui spațiu verde în municipiu Constanța.
 
Orașul Constanța are doar 17,7 mp de spațiu verde pe cap de locuitor.

În prezent, legislația internă cere un minim de 20 mp/locuitor și un minimum de 5% spații verzi publice, în contextul extinderii intravilanului. 

Primăria Constanța a fost amendată cu 50.000 de lei după ce comisarii Gărzii de Mediu au constatat că suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor este mai mică decât cea prevăzută in lege, iar spațiile verzi din oraș nu sunt îngrijite corepunzător.

Primăria Constanța nu a contestat amenda.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Chițac demarează proiectul „Adoptă un spațiu verde!”, respins de Consiliul Local Municipal. Ce pași au de urmat solicitanții?

Fără precedent. Vergil Chițac „guvernează“ prin dispoziție de primar. „Adoptă un spațiu verde“ intră în vigoare, deși CLM l-a respins
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii