Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:21 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul iniţiat de Făgădău privind stingerea datoriilor către Polaris M Holding nu s-a mai discutat în comisia de specialitate

ro

22 Sep, 2017 00:00 3939 Marime text
Comisia nr. 1 - de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanţe şi administrarea domeniului public şi privat al municipiului Constanţa s-a întrunit ieri în şedinţă. Aleşii locali au trecut în revistă mai multe proiecte de hotărâre de Consiliu Local, care vor face obiectul şedinţei ordinare din această lună.
 
Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a iniţiat şi un proiect care vizează aprobarea ajustării tarifelor pentru activitatea specifică serviciului de salubrizare în vederea punerii în executare a sentinţei civile nr. 2605/2012 c.a., pronunţată de Tribunalul Iaşi în dosarul nr. 1560/118/2012, şi pentru aprobarea încheierii tranzacţiei judiciare dintre municipiul Constanţa şi Polaris M Holding SRL, în scopul stingerii litigiului ce formează obiectul dosarului civil nr. 2711/99/2017, aflat pe rolul Curţii de Apel Iaşi.
 
Acest lucru s-ar traduce prin faptul că municipalitatea a finalizat propunerea de tranzacţie cu societatea Polaris. Este vorba despre datoria pe care municipiul Constanţa ar avea-o faţă de societatea de salubrizare, Polaris M Holding SA.
 
Deşi a fost trecut pe ordinea de zi a Comisiei de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanţe şi administrarea domeniului public şi privat, proiectul nu a fost discutat ieri de aleşii locali. Consilierul local PSD Mircea Dobre ne-a precizat că executivul nu ar fi avut încă finalizat proiectul şi, cel mai probabil, acesta este motivul pentru care nu l-a putut detalia ieri. „Proiectul se va discuta într-o comisie specială înainte de şedinţa de Consiliu Local, pentru că, fără avizul nostru, nu poate intra în plenul Consiliului“, a mai spus Dobre.
 
Am încercat să obţinem un punct de vedere şi de la primarul Constanţei în legătură cu acest subiect, însă edilul-şef nu a putut fi contactat. În urmă cu aproximativ două luni, acesta afirma că se lucrează la o propunere de tranzacţie cu care să venă în faţa Consiliului Local, astfel încât să nu plătească penalităţi către societatea de salubrizare. Făgădău a menţionat atunci că s-a făcut apel la hotărârea de instanţă prin care Constanţa trebuie să dea bani. Şi reprezentanţii Polaris au propus, la rândul lor, în aceeaşi perioadă, o formă a tranzacţiei prin care impasul dintre cele două entităţi să fie depăşit.
 
Vă reamintim că, în luna aprilie a acestui an, magistraţii de la Tribunalul Iaşi au decis ca Primăria Constanţa să achite către firma de salubrizare Polaris M Holding suma de 413.187.664,48 de lei, echivalentul a aproximativ 91.000.000 de euro. La această sumă se adaugă 14 milioane de euro, valoarea iniţială a inflaţiei. Suma pe care Primăria Constanţa ar trebui să o achite către Polaris M Holding reprezintă penalităţi de întârziere, după ce, în urmă cu şapte ani, societatea de salubrizare a cerut indexarea preţurilor, conform contractului.

A urmat un proces între Polaris M Holding şi Primăria Constanţa, iar în anul 2015, firma de salubritate a câştigat definitiv şi irevocabil procesul cu Primăria Constanţa. Cu toate acestea, municipalitatea nu a achitat suma stabilită de instanţă, iar de atunci, Primăria şi Polaris M Holding se judecă pentru stabilirea penalităţilor.
 
Menţionăm, totodată, că, potrivit portalului instanţelor de jucată, miercuri, la Curtea de Apel Iaşi, a avut loc un nou termen în dosarul 2711/99/2016 dintre municipalitate şi societatea de salubrizare, care are ca obiect „obligaţia de a face“. Magistraţii au acordat un nou termen, pentru data de 4 octombrie a.c., în această speţă. Iată soluţia pe scurt dată de magistraţi: „Având în vedere solicitarea ambelor părţi privind acordarea unui termen în vederea încheierii unei tranzacţii, amână cauza la data de 4.10.2017“. Asta înseamnă că cele două părţi vor trebui să ajungă la un consens până la data de 4 octombrie, iar, până atunci, Consiliul Local să voteze obiectul tranzacţiei în şedinţă.

Despre ce au discutat consilierii din Comisia nr. 1 

Cei cinci consilieri membri ai Comisiei şi-au dat, ieri, avizul pentru aprobarea rectificării bugetului local pe anul 2017 sau aprobarea execuţiei bugetului local pe trimestrul II al anului 2017.


O veste bună este faptul că, deşi cu întârziere, în această lună se va aproba proiectul tehnic revizuit aferent obiectivului de investiţii „Reparaţii capitale şi modernizarea Pasajului Cumpenei“. Drept urmare, lucrările vor putea fi reluate, astfel încât termenul stabilit pentru finalizarea lucrărilor să fie cât de cât respectat.
 
Consilierii din Comisia nr. 1 au dat aviz şi pentru modificarea HCL nr. 221/2017 privind aprobarea unor tarife pentru plata unor servicii de utilităţi publice şi conexe acestora prestate de către SC Confort Urban SRL, precum şi pentru aprobarea Acordului rambursabil de asistenţă tehnică dintre municipiul Constanţa şi Banca Mondială, dar şi pentru aprobarea Documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie şi a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Creşterea eficienţei energetice a imobilului Liceul Teoretic «Ovidius» Constanţa“. Totodată, un proiect de Consiliu Local vizează acordarea de facilităţi la transportul public de călători pentru categoriile de persoane beneficiare din municipiul Constanţa.

Citeşte şi:

Cum a pierdut Primăria Constanţa procesul cu Polaris M Holding. Cine va achita aproape 100 de milioane de euro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii