„Protejat” de un proiect european încremenit de patru ani în... implementare Inestimabilul mormânt pictat hypogeu prăduit din nou. Strigăt de disperare al constănțenilor (galerie foto+video)
„Protejat” de un proiect european încremenit de patru ani în... implementare: Inestimabilul mormânt pictat
21 Jul, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
7041
Marime text
Într-un scenariu imaginar, lipsit de orice urmă de COVID-19, dac-ar fi fost descoperit pe la Roma, să zicem, mormântul pictat hypogeu ar fi produs milioane de euro anual din taxe de vizitare. Așa...
În timp ce noi peregrinăm pe meleaguri străine, vizitând cele mai diverse patrimonii muzeale, cu tarife deloc neglijabile, acasă, anticul Tomis își pierde, rând pe rând, tot ce a avut mai valoros de lăsat posterității, dintr-o crasă nepăsare a autorităților vizavi de tot ceea ce înseamnă bun de patrimoniu cultural.
„Cineva devastează cavoul numai în weekend, și nu sunt boschetari”
„Salvarea și punerea în valoare a Mormântului Pictat Hypogeu”, cod SMIS 116048 este titlul pompos al unui proiect pe fonduri europene a cărui perioada de desfășurare este prevăzută între 1 iulie 2016 și 28 februarie 2021. În valoare de 6.419.336,47 lei (aprox.1.377.924 euro) - din care contribuție proprie beneficiar 105.701,14 lei (Consiliul Județean Constanța),
„prin acest proiect de investiție se urmărește ca județul Constanța, parte componentă a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, să gestioneze în mod eficient resursele patrimoniului cultural local, să valorifice potențialul acestuia pentru o dezvoltare sustenabilă care să permită creșterea competitivității economice și îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale”.
Pe hârtie, pentru că în realitate, au ajuns să-i plângă de milă vecinii.
„Suntem locatari în blocul MF5, str Mircea cel Bătrân nr. 94 și încercăm de două zile să reclamam faptul că la Cavoul Hypogeu aflat între restaurantul «Zorile» si Irish pub, ușa a fost smulsă și făcută o gaură în peretele din scânduri. La mormânt (este monument istoric prins în patrimoniul național) nu trebuie să pătrundă nici o rază de lumină, lumina distrugând monumentul. La Muzeul de istorie nimeni nu răspunde, la Consiliul Județean, de care aparține cavoul, nu răspunde nimeni în weekend. Cineva devastează cavoul numai în weekend, și nu sunt boschetari. Vă rugăm să vă implicați în salvarea acestui mormânt, să interveniți la instituțiile abilitate, pentru că istoria acestui oraș nu trebuie distrusă. Vă mulțumim!”.
Acesta este mesajul primit, ieri, pe adresa redacției, un strigăt de disperare al unor constănțeni cărora chiar le pasă de istoria și patrimoniul locului.
În urmă cu 15 ani, directorul de-atunci al Muzeului Național de Istorie și Arheologie, Constantin Chera (cel care a și descoperit mormântul în anul 1988) îl găsea devastat, răvășit de persoane neidentificate. Verificările uzuale au scos la iveală faptul că intrușii au pătruns pe o fereastră laterală a camerei de protecție. La vremea respectivă au fost furate două dintre aparatele de stabilizare a climatului specific întreținerii picturilor.
Acoperit de vegetație crescută haotic, în inima târgului tronează un monument datând din secolul IV d.H.
„Dacă facem investiții la monumentul arheologic, riscăm să pierdem finanțarea europeană”
Imediat după primirea mesajului din partea locatarilor, l-am contactat pe directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dr. Sorin Colesniuc, care s-a deplasat la fața locului.
„Într-adevăr, locatarii din apropierea Mormântului pictat de tip hypogeu, ne-au semnalat și în lunile trecute încercări de vandalizare a monumentului arheologic descoperit în anul 1988. Imediat după descoperire, a fost construită o protecție provizorie a monumentului, pe care, în ultimele trei decenii, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a refăcut-o de fiecare dată când a fost nevoie. Un proiect de restaurare și conservare a Mormântului pictat de tip hypogeu a fost demarat de Consiliul Județean Constanța în anul 2016, iar proiectul se află în perioada de implementare. În situația de față, noi, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dacă facem investiții la monumentul arheologic, riscăm să pierdem finanțarea europeană. Colegii noștri, împreună cu dl dr. Constantin Chera, cel care a descoperit și a cercetat mormântul în anul 1988, s-au deplasat astăzi la monument și au luat măsurile urgente de rigoare. Ne exprimăm speranța ca proiectul de restaurare, conservare și punere în valoare a monumentului să demareze cât mai repede, pentru ca astfel de situații să nu se mai repete”, a afirmat directorul Colesniuc.
S-au scurs alți patru nefericiți ani pentru acest mormânt atât de valoros, care în scriptele proiectului de investiții urmărește „ca județul Constanța, parte componentă a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, să gestioneze în mod eficient resursele patrimoniului cultural local, să valorifice potențialul acestuia pentru o dezvoltare sustenabilă care să permită creșterea competitivității economice și îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale”... bla, bla, bla.
Revenind la proiectul de investiții la care se face referire, obiectivele specifice sunt bine intenționate:
- conservarea, restaurarea și protejarea cavoului hypogeu prin reconstituirea picturii murale din interiorul mormântului, refacerea arhitecturii mormântului (suprafețe murale: zidărie, boltă, elemente din piatră și cărămidă) și realizarea unei structuri de protecție care să îl separe de mediul înconjurător și să asigure un anumit climat care să permită conservarea
- realizarea unei construcții anexe formată din punct de informare și corp anexă care să găzduiască instrumentele de prezentare și interpretare ale monumentului, configurate particular și care să asigure toate utilitățile administrative necesare (grupuri sanitare, lift pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, birou administrator, spațiu pentru centrală de ventilație și curte de ventilație parțial acoperită)
- amenajarea peisagistică a obiectivului conex aferent obiectivului de patrimoniu
- asigurarea dotărilor pentru expunerea, protecția și punerea în valoare a monumentului
- realizarea activităților de marketing și punerea în valoare a obiectivului restaurant, inclusive digitizarea acestuia
- creșterea numărului preconizat de vizite la obiectivul de patrimoniu cultural și natural și la atracțiile care beneficiază de sprijin.
Dar suntem în 21 iulie 2020 și ne mai despart doar câteva luni până la expirarea termenului!!! Sau te pomenești că se dorește „daună totală” pentru a fi șters de pe fața pământului și eventual lărgită o terasă, construită alta ori cine știe ce alt... „obiectiv” de alimentație publică?!?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- gogo 21 Jul, 2020 09:59 Traiasca politicienii numiti pe functii, cum dormiti noaptea ???