PSD Constanţa în stand-by?! Apar primele fisuri politice în monolitul Mazăre
PSD Constanţa în stand-by?!: Apar primele fisuri politice în monolitul Mazăre
25 Feb, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
3799
Marime text
După 12 ani de activitate politică în PSD, senatorul Alexandru Mazăre, fratele primarului Radu Mazăre, decide să părăsească acest partid.
Conform declaraţiilor sale, parlamentarul face această mişcare pe fondul nemulţumirii faţă de modul în care echipa Victor Ponta - Liviu Dragnea conduce PSD-ul. Demisia lui Alexandru Mazăre vine după ce, în ultimele două luni, fratele său, preşedintele PSD Constanţa, a criticat dur şi constant echipa Ponta-Dragnea, cerând chiar demisia premierului din vârful partidului şi reproşându-i acestuia din urmă eşecul înregistrat la alegerile prezidenţiale.
„Nu mă mai regăsesc deloc“
„Nu mă mai regăsesc deloc în felul în care înţelege să acţioneze actuala conducere a PSD“, a declarat, la finalul săptămânii trecute, Alexandru Mazăre, aflat acum la al treilea mandat de parlamentar. Senatorul mărturisea că gestul demisiei sale nu a fost uşor, dar şi că, deşi nu şi-a propus să racoleze alţi colegi pentru înscrierea în „România Noastră“ (mişcarea către care se va orienta acum, pusă la cale de senatorul Mircea Geoană şi Marian Vanghelie), se aşteaptă ca, în perioada următoare, şi alţi colegi din PSD să demisioneze din partid din cauza aceloraşi nemulţumiri.În pofida faptului că era de aşteptat ca demisia din PSD a senatorului Mazăre să fie urmată de numeroase reacţii şi comentarii, oarecum surprinzător, mai nimeni din PSD Constanţa nu vorbeşte. Mai mult, membrii vechi ai partidului, precum senatorul Nicolae Moga şi deputatul Manuela Mitrea, dau asigurări cum că nu intenţionează să părăsească PSD-ul. Totodată, nici în rândul tinerilor parlamentari PSD de Constanţa nu se prefigurează vreo intenţie de plecare. Cât despre Organizaţia PSD Constanţa, cel puţin pentru moment, lucrurile par a fi în silentio stampa. „Îmi pare rău că a plecat, dar nu, eu nu părăsesc PSD-ul. Ce face fiecare este opţiunea sa, fiecare hotărăşte pentru el“, a declarat senatorul Moga. În ceea ce o priveşte pe Manuela Mitrea, deputatul a spus că slujeşte acest partid de 21 de ani şi că nu intenţionează să se alăture altor formaţiuni politice.
PSD versus PSD
Prezent, în luna ianuarie a acestui an, la Curtea de Apel Bucureşti, pentru un nou termen în Dosarul Retrocedărilor, Radu Mazăre avertiza: „Este o stare de nemulţumire, sunt discuţii despre felul în care este gestionată la nivel central această perioadă post-electorală. Nu mi se pare normal ca atunci când pierzi nişte alegeri să dai vina pe alţii.“ Tot atunci, preşedintele PSD Constanţa menţiona: „O să discut cu organizaţia din Constanţa şi o să luăm o decizie. În ciuda a ceea ce se spune despre mine, eu nu fac nimic de capul meu“, sublinia şeful administraţiei publice locale. Până la acest moment însă, lucrurile nu s-au desfăşurat aşa cum se prefigura, astfel că fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, pare cumva un „sacrificat“, fiind singurul demisionar. În acelaşi timp însă, trebuie amintit că pesediştii constănţeni nu fac niciodată gesturi precipitate, deci mişcarea nu trebuie subestimată. Nu încă.
Totuşi, nimeni din PSD Constanţa nu a întărit declaraţiile pe care Mazăre le-a făcut la începutul anului la adresa tandemul Ponta-Dragnea. Nimeni, în afară de Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat (a doua oară) al Consiliului Judeţean Constanţa. Niciunul dintre deputaţii şi senatorii PSD Constanţa, niciunul dintre consilierii locali şi judeţeni ai partidului. Nici vicepreşedinţii (Nicolae Moga şi Felix Stroe) care, imediat după alegerile prezidenţiale, au demisionat.
Aşadar, la prima vedere, „monolitul“ Mazăre pare cumva să se fisureze din punct de vedere politic. Este pentru prima dată de când Radu Mazăre conduce partidul când opinia sa nu pare să fie întărită, dublată puternic de vocea organizaţiei. E pentru prima dată când între avertismentele liderului social-democrat constănţean şi organizaţia pe care o „păstoreşte“ par să existe neconcordanţe. De ce a demisionat doar Alexandru Mazăre? Cum rămâne cu organizaţia? În ce condiţii ar putea reveni senatorul în partidul-mamă? Şi, mai ales, de ce tace Radu Mazăre?
Faptul că administraţia Mazăre nu şi-a putut majora pachetul de acţiuni administrat în Portul Constanţa, ba mai mult, a pierdut şi cele 20% administrate încă din 2008, şi asta în plină guvernare PSD, a făcut ca Radu Mazăre să întoarcă armele împotriva lui Victor Ponta.
Ce va face însă în continuare PSD-ul lui Mazăre? Va aştepta acesta „căderea“ PSD-ului lui Ponta? De reţinut este faptul că între Mazăre şi PSD Constanţa s-a pus întotdeauna, dar întotdeauna semnul egal, ca şi când ar fi vorba despre un monolit.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii