Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:20 17 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pui electorali de 46 de miliarde

ro

08 Oct, 2007 00:00 2214 Marime text
Atasamente: 1191831167.pdf
1191787902.jpg

Pachetele pentru nevoiasi ii costa pe constanteni, cel putin anul acesta, aproximativ 46 de miliarde * Fiecare sacosa cu de-ale gurii, ajunge la aproape 153.000 de lei

Privita ca o actiune marinimoasa a primarului Radu Mazare, cadorisirea batranilor si a persoanelor defavorizate cu pachete de sarbatori costa constantenii aproape 46 de miliarde pe an. In timp ce mai marele urbei se bate cu pumnii in piept ca ii ajuta pe cei aflati la ananghie, realitatea ne arata ca neajutoratii au in pachete alimente cumparate tot din banii cetatenilor orasului. Cu alte cuvinte, fiecare batran primeste de la familia sa un ajutor, la fiecare sarbatoare, oferit fatarnic si electoral de Mazare. Planuita ca fiind o actiune care sa aduca voturile batranilor si ale oropsitilor in tolba electorala a lui Radu Mazare, "binefacerea" pachetelor de sarbatori ar putea produce o surpriza. Poate oamenii nu se vor lasa orbiti si vor intelege ca, de fapt, voturile si nu bunastarea lor conteaza si vor alege in consecinta. In 2007, aproximativ 50.000 de defavorizati, cu pensii de maxim 400 lei, persoane fara venituri sau cu diferite grade de handicap au parte de "darurile" electorale. Acestea se distribuie cu prilejul a sase sarbatori importante, mai precis Lasatul Secului, Paste, Sfintii Petru si Pavel, Sfanta Maria, Sfintii Mihail si Gavril si Nasterea Domnului. Distribuirea are loc de-a lungul a mai multe zile, intre orele 06.00 si 12.00, in 15 piete din oras. Cu fiecare ocazie, batranii se inghesuie sa puna mana pe pachetul care este, de foarte multe ori, salvator. Au pensii mici, nu are cine sa-i ajute, insa, toata admiratia si multumirea lor este aratata edilului constantean, fara a tine cont de faptul ca sumele necesare cumpararii alimentelor vin tot din buzunarele locuitorilor Constantei. "Nu avem nevoie de pomana nimanui. Decat sa ii dai omului un peste in fiecare zi, mai bine ii dai o undita sa pescuiasca singur. Noi nu am muncit o viata pentru a primi acum pomana. Cat imi ajunge mie un kilogram de ulei?!", se auzeau, la cozile pentru pachetele cu alimente, vocile celor care au inceput sa se trezeasca din "vraja" electorala.

Ajutorul PSD-ist

Calculele ne arata ca pentru un pui, un litru de ulei de gatit, un kilogram de zahar, unul de faina si unul de orez, Primaria plateste, cu bani de la buget, in jur de 153.000 de lei. Cu alte cuvinte, un defavorizat dintre cei 50 de mii de "fericiti" beneficiari va primi anul acesta, cu ocazia celor sase sarbatori, alimente in valoare de 913.440 de lei. In 2007, "marele premiu" al licitatiei pentru "furnizarea de produse alimentare (pui congelati, zahar, faina, ulei, orez)", atribuit pe 29 martie a.c., a fost castigat de firma Matra SRL Scornicesti, condusa de pesedistul Lucian Petrache Ionescu. Societatea a pus mana pe aproximativ 68% din valoarea contractului, pentru furnizare de orez cu bobul lung si pui congelati, adica aproximativ 31 de miliarde de lei. Cealalta parte a intelegerii intre Primarie si furnizori a fost incheiata cu SC Spicul 2 SRL Dorohoi, pentru zahar alb, SC Argus SA Constanta, pentru ulei de gatit si SC Dobrogea Grup SA Constanta, pentru faina de patiserie. Insa, dupa cum spuneam, cele trei societati au castigat numai aproximativ 32% din valoarea totala a contractului. Lucian Petrache Ionescu, cel care a luat caimacul de pe contractul lui mazare este membru al Consiliului Local Scornicesti, membru al Comisiei de Buget si Finante din Cadrul primariei localitatii oltene. Site-ul Primariei Scornicesti arata faptul ca Ionescu ocupa functia de patron si ca este membru al partidului Social Democrat. Insa, supriza. Declaratia de avere a patronului firmei Matra SRL Scornicesti arata ca acesta nu are nimic altceva decat un apartament, "dobandit intre anii 1991 si 2001" si ca este administratorul firmei mai sus amintite. Intr-adevar, declaratia a fost completata in anul aprilie 2004 si nu a mai fost actualizata. Lucian Petrache Ionescu, nu are, potrivit declaratiei, masina sau conturi mai mari de cinci mii de euro. Sau poate nu avea in 2004 pentru ca, numai anul acesta, pe langa licitatia lui Mazare, a mai pus mana pe contracte cu unitati militare, atat din judetul Constanta, cat si din alte parti ale tarii. Spre exemplu, pe 3 mai a.c., firma lui Ionescu a castigat licitatie organizata de Ministerul Apararii, pentru furnizare de salam de Sibiu si oua, catre UM 02022 de pe strada Fulgerului din Constanta. Valoarea totala a contractului s-a ridicat la aproximativ cinci miliarde patru sute de mii de lei. Salamul de Sibiu a fost dat si la UM 02132 Constanta, Port dana 0, UM 02146 Mangalia, UM 02043 Braila si UM 02044 Tulcea.

Consilierul bataus

Lucian Ionescu a fost implicat, in martie 2005, intr-un scandal care a avut loc in barul pe care il detine, care poarta numele societatii Matra SA. In seara zilei de 9 martie, in jurul orelor 20.000, Daniel Marin, presedintele organizatiei de tineret a PD Scornicesti s-a plans politiei ca a fost "batut din motive politice de domnul Ionescu Lucian, membru PSD Scornicesti". Agresatul a povestit ca Ionescu statea la masa cu Gheorghe Udrescu, comandantul Politiei Scornicesti, care "in timpul conflictului nu a avut nici o atitudine care sa calmeze spiritele". In urma loviturilor primite, Daniel Marin a fost diagnosticat cu traumatism cerebral deschis prin lovire cu un corp dur si a beneficiat de 14 zile de ingrijiri medicale.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii