Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:27 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE - Proiectul de hotărâre, retras de pe ordinea de zi înaintea şedinţei de Consiliu Local Bloc de locuinţe sociale într-un cartier de lux din Constanţa (documente+galerie foto)

ro

30 Apr, 2015 00:00 6817 Marime text
Încă un proiect de hotărâre privind aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal aflat pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu municipal de astăzi creează nemulţumiri în rândul constănţenilor. Iniţiator al proiectului este viceprimarul cu atribuţii de primar, Decebal Făgădău, iar proiectul prevede aprobarea PUZ-ului pentru zona delimitată de strada Pescarilor, strada Zorelelor, alee acces, terenuri proprietate publică şi privată. Pe terenul în cauză, situat în cartierul Faleză Nord, într-o zonă unde construcţiile sunt în principal locuinţe familiale cu regim de înălţime cel mult P+1E, societatea Metalica Pro Vest a ridicat deja (deci în lipsa unui PUZ anterior aprobat) un bloc de cinci nivele. Deşi blocul este aproape finalizat, proprietarii încă nu „s-au decis“ dacă este vorba despre un bloc de locuinţe sociale sau de locuinţă colectivă. De lux, am putea adăuga, având în vedere cartierul unde a „răsărit“ construcţia.
 
Oamenii care locuiesc pe strada Zorelelor, în vecinătatea construcţiei, se plâng de faptul că această construcţie le-a „luat“ soarele prin faptul că regimul de înălţime ar depăşi media celorlalte construcţii din jur. Oamenii au făcut nenumărate demersuri pentru a încerca să împiedice ridicarea colosului de cinci nivele în cartierul lor încă de acum un an, de când s-au început construcţiile. Ba mai mult, câţiva vecini au ajuns chiar în instanţă, unde au cerut anularea actului administrativ. Chiar ieri a avut loc un termen al unuia dintre dosare, însă judecătorii Tribunalului Constanţa au amânat cauza până la data de 27 mai, din cauza lipsei unui raport de expertiză.

Construcţie pe terenuri dobândite de la Primărie

Societatea Metalica Pro Vest SRL, care construieşte în Faleză Nord un bloc de locuinţe sociale D+P+4E, aşa cum se menţionează în autorizaţia nr. 2200/06.12.2013 emisă de Primăria Constanţa, a construit imobilul pe un teren de 336 de metri pătraţi al proprietarilor Grigore şi Doina Dumitrache. Şi spunem „a construit“ căci din imaginile surprinse ieri la faţa locului asta reiese. La rândul său, Metalica Pro Vest a dobândit dreptul de proprietate asupra imobilului-teren în baza dispoziţiilor nr. 3461/31.08.2011 şi nr. 3460/31.08.2011 emise de Primăria municipiului Constanţa, respectiv a proceselor-verbale de predare-primire nr. 131827/22.09.2011 şi nr. 132443/22.09.2011, emise de Primăria municipiului Constanţa, a actului de alipire nr. 416/20.03.20112, autentificat la BNP Vizireanu Raluca Meline, a contractului de vânzare-cumpărare nr. 562/19.02.2013, autentificat la BNP Florin Vişan, şi a actului de alipire autentificat sub numărul 1077/30.03.2013, la BNP Florin Vişan. Au fost, aşadar, două parcele de teren, pe care cei doi soţi Dumitrache le-au dobândit în urma unei dispoziţii de primar emise în 2011, şi o suprafaţă dobândită prin vânzare-cumpărare, alipite ulterior.

Proprietarii terenului şi-au „rezervat“ un etaj. În blocul de locuinţe sociale

Între cele două părţi, Metalica Pro Vest şi soţii Dumitrache, a intervenit un contract de asociere în participaţiune prin care primii asociaţi au ţinut să menţioneze că, după edificarea construcţiei, vor primi în deplină proprietate şi posesie un număr de trei apartamente reprezentând întreg etajul I al imobilului. Amintim din nou că, potrivit autorizaţiei de construire nr. 2200/2013, imobilul construit este unul de locuinţe sociale. Potrivit Legii nr. 114/1996 - Legea Locuinţei, finanţarea construirii de locuinţe sociale se face din fonduri aparţinând bugetelor administraţiei publice locale, iar titular în speţă poate fi doar administraţia publică locală, şi nu o persoană de drept privat.

15 apartamente sociale în cartier de lux, cu vedere în curtea vecinilor

Pe 18.10.2013, beneficiarul PUZ-ului, Metalica Pro Vest, a solicitat eliberarea avizului de mediu de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa pentru „construire imobil S/D+P+4E-loc. sociale, împrejmuire teren şi branşamente la utilităţi“. Certificatul de urbanism nr. 1841 a fost eliberat de Primăria Constanţa pe data de 26 iunie 2013. Potrivit memoriului, „viitorul obiectiv va avea funcţiunea «locuire colectivă» şi va conţine 15 apartamente“. Construcţia era prevăzută cu o suprafaţă locuibilă de 464,19 mp. Mai mult, o parte din construcţie are vedere, inevitabil, în curtea unei persoane de drept privat, ceea ce aduce, cu siguranţă, nemulţumiri.

„Fază premergătoare realizării investiţiei“, aprobată la finalizarea ei?

În şedinţa de astăzi, aleşii locali vor aproba un PUZ pentru o zonă studiată de 6.894 de metri pătraţi, ce include terenul iniţiatorului, în suprafaţă de 336 de metri pătraţi, aşa cum se arată în expunerea de motive a hotărârii. Precizăm aici că, în legislaţia în vigoare - Ordinul nr. 176/N/2000, emis de Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului -, se prevede faptul că „autorizaţia executării lucrărilor de construcţii se face pe baza unei documentaţii de urbanism aprobată“, precum şi faptul că „PUZ-ul nu reprezintă o fază de investiţie, ci o fază premergătoare realizării investiţiei“. Or, în cazul de faţă, aşa cum se poate observa din imaginile ataşate, investiţia este deja ridicată...

„Nu pot face obiectul speculei imobiliare“

Tot în proiectul de hotărâre nr. 28 supus aprobării astăzi, se precizează situaţia existentă a terenului de tip ZRE 1 - subzona echipamentelor publice dispersate, la nivel de cartier şi complex rezidenţial existente. În documentul pe care aleşii locali îl au astăzi pe masă, la şedinţa ordinară, se prevede că, „în mod normal, echipamentele publice nu fac obiectul prevederilor regulamentului urbanistic întrucât se supun unor nome specifice de dimensionare a clădirilor şi de utilizare a terenurilor; totodată, prin caracterul lor, echipamentele publice nu pot face obiectul speculei imobiliare“. În acelaşi act se precizează care sunt utilizările admise: „echipamente publice la nivel rezidenţial şi de cartier: creşe, grădiniţe, şcoli primare şi gimnaziale, licee, dispensare urbane şi dispensare policlinice, biblioteci de cartier, alte tipuri de noi echipamente publice“. După cum sună descrierea, un bloc de cinci nivele, aşa cum este acesta pe care îl puteţi vedea în galeria de imagini, nu prea intră în categoria celor de mai sus. Potrivit Planului Urbanistic General deja existent, înălţimea maximă admisibilă pentru construcţiile din zona ZR 1 este de P+2-3E (14 metri). Or, blocul ridicat deja de Metalica Pro Vest are, potrivit avizelor emise de Primărie şi de Agenţia de Mediu, subsol, demisol şi patru nivele.

Firma care a elaborat PUZ-ul, pe placul consilierului Mocianu

Cine este însă firma care, după ce a ridicat deja un bloc semeţ de locuinţe sociale într-un cartier de lux al Constanţei, solicită acum aprobarea PUZ-ului? Trebuie menţionat aici faptul că, potrivit anunţului de consultare asupra propunerilor preliminare, publicat pe site-ul Primăriei Constanţa, pe 17.11.2014, elaborator al PUZ-ului este firma Ed Com’96 SRL, aceeaşi care a elaborat un PUZ iniţiat de consilierul judeţean PNL Sorin Mocianu, administratorul Cin-Cin SRL. În aceeaşi ordine de idei, precizăm că şi acest PUZ ajunge pe masa consilierilor locali constănţeni în şedinţa de astăzi. SC Ed Com’96 SRL a fost înfiinţată, conform datelor disponibile la Registrul Comerţului, în iunie 1996. Asociaţi persoane fizice în firmă sunt Cristian şi Rodica Ungureanu, cei doi fiind şi administratorii firmei. SC Ed Com’96 SRL se ocupă cu „activităţi de arhitectură“.
 
Metalica Pro Vest SRL a fost înfiinţată în anul 2003, având sediul fiscal pe Şoseaua Tulcea nr. 104A, comuna Lumina, judeţul Constanţa. Capitalul social subscris este de 19.800 de lei, iar numărul de părţi sociale este de 1.980, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociat unic al societăţii este Elena Posa, născută în anul 1980, în municipiul Constanţa. Activitatea principală a societăţii, conform codificării CAEN, constă în „lucrări de învelitori, şarpante şi terase la construcţii“. Firma nu mai apare ca fiind implicată în nicio altă afacere. Potrivit cifrelor oficiale disponibile la Registrul Comerţului, firma declara, în decembrie 2014, 27 de salariaţi, profit de 503.067 de lei, raportat la o cifră de afaceri de 3.811.203 lei.
 
Cei doi proprietari ai terenului pe care s-a ridicat blocul, Grigore şi Doina Dumitrache, locuiesc într-un apartament din oraşul Murfatlar şi nu sunt implicaţi în nicio afacere, după cum reiese din datele de la Registrul Comerţului.

Facem precizarea că am încercat să contactăm atât reprezentanţii firmei Metalica Pro Vest SRL, cea care a edificat construcţia, cât şi pe viceprimarul cu atribuţii de primar, Decebal Făgădău - iniţiatorul proiectului de hotărâre pentru a afla un punct de vedere şi de la aceştia. Până la finalul zilei nciunul nu a răspuns mesajelor şi apelurilor noastre. Dacă o vor face, vom publica răspunsul lor într-o ediţie viitoare. Şi tot într-o ediţie viitoare veţi putea citi pe ZIUA de Constanţa istoria terenului pe care s-a construit acest bloc de locuinţe sociale într-unul din cartierele de lux ale Constanţei, Faleză Nord şi cum au intrat în posesia parcelelor de teren, alipite ulterior, soţii Dumitrache.
Rămâne aşadar de văzut dacă, în şedinţa de astăzi, proiectul de hotărâre privind aprobarea acestui PUZ va trece de votul consilierilor sau dacă va exista vreo reţinere în acest sens.

UPDATE, 30.04.2015, ora 12.30
Proiectul privind aprobarea PUZ-ului pentru zona delimitată de strada Pescarilor, strada Zorelelor, alee acces, terenuri proprietate publică şi privată a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local Municipal. Încă un proiect privind aprobarea unui PUZ controversat a fost retras la începutul şedinţei.
Citeşte mai multe pe ZIUA de Constanţa:
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii