Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:20 16 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radiografia Smart City în România. Pe ce loc a ajuns municipiul Constanța în clasamentul orașelor inteligente? (DOCUMENT)

ro

19 Jul, 2022 00:00 4667 Marime text
  • În topul primelor 10 orașe cu proiecte Smart City finalizate se află orașul Hârșova din județul Constanța, care ocupă locul 8 în clasament alături de Avrig, Sibiu și Hunedoara cu 12 proiecte
  • În clasamentul proiectelor cumulate pe fazele de execuţie, regăsim și municipiul Constanța, pe locul 14 la egalitate cu Galați cu 13 proiecte dintre care unul din categoria smart economy, 6 smart mobility, unul smart environment, o proiecte în categoria smart people, 4 în smart living și 1 în smart governance
  • În acest clasament înaintea municipiului Constanța se află: Cluj Napoca, Iași, București, Alba Iulia, Sibiu, Oradea, Timișoara, dar și Slănic Moldova, Bistrița, Botoșani, Hârșova, Craiova sau Tulcea.
  • Analiză evoluţiei orașelor în ultimii 5 ani privind proiectele Smart City arată în dacă în martie 2018, municipiul Constanța se afla pe locul 9 cu 10 proiecte, în 2019 se afla pe locul 8 cu 11 proiecte, în 2020 pe poziția 11 cu 11 proiecte, în 2021 își menținea poziția 11 cu 13 proiecte iar în 2022 așa cum arătam și mai sus, ocupă locul 14 cu 13 proiecte în diferite stadii de execuție.
  • Surprizele anului 2022 se numesc Slănic Moldova (pe locul 6) și Hârșova (pe locul 9)¸ în timp Constanţa și se îndepărtează de top 10 (pe locul 14)
 

 
A fost dată publicității radiografia Smart City în România, ediția iunie 2022.
 
Aceasta conține un clasament al orașelor inteligente din România, exemple de proiecte pe verticale smart city, o selecție de soluții smart city, soluții smart adoptate în România și surse de finanțare pentru proiectele Smart City.
 
În fapt, România este cu 2-3 ani în urmă faţă de media europeană, pierzând avansul proiectelor pilot, multe dintre ele nefiind utilizate și continuate de administraţiile locale sau centrale (a se vedea proiectele pilot abandonate din Alba Iulia și cele implementate de Telekom România în 2016 – 2017 în Sectorul 4 și Constanţa) și este nevoie de timp pentru a pregăti și aloca resurse competente dedicate exclusiv pentru Smart City.
 
A șasea ediție a raportului Radiografia Smart City în România, cumulează, deja, informațiile despre 144 de orașe mari, medii și mici din țară care au în prezent 1001 de proiecte tip Smart City, din care 209 în faza de plan, 34 pilot, 288 în derulare sau 470 proiecte finalizate.


 
Ce proiecte nu sunt Smart City?
 
  • Înlocuirea corpurilor de iluminat stradale clasice cu LED-uri, ca acțiune singulară
  • Înlocuirea semafoarelor cu altele cu LED, doar pentru că arată mai bine și au consum mai mic de energie electrică. Ca să fie soluție Smart City, este nevoie ca acestea să comunice unui dispecerat starea lor permanentă și să comunice și cu semafoarele vecine, pentru un mecanism adaptat la trafic și o fluidizare corespunzătoare.
  • Instalarea unui număr de camere de supraveghere într-o localitate nu este soluție Smart City, dacă este un sistem închis și camerele comunică unui dispecerat în circuit închis. Soluția este Smart City dacă imaginile includ alte opțiuni de utilizare automatizată, cum ar fi: alertă la foc/fum, alertă la trecerea printr-o intersecţie pe culoarea roșie a semaforului și alte scenarii posibile.
 

Din cele 1001 de proiecte Smart City inventariate din cele 144 de orașe se împart în: 470 proiecte finalizate; 288 de proiecte „în lucru” ; 209 de proiecte în faza de planificare și 34 de proiecte pilot.

În topul primelor 10 orașe cu proiecte Smart City finalizate se află orașul Hîrșova din județul Constanța, care ocupă locul 8 în clasament alături de Avrig, Sibiu și Hunedoara cu 12 proiecte.

Dacă ne uităm la șantierul Smart City la zi, cu proiecte în derulare, regăsim Năvodari cu 4 proiecte, pe locul 9 alături de Buzău, Hunedoara, Timișoara, Slobozia, Piatra Neamț, Drobeta Turnu-Severin și sectorul 6 din București.

În topul orașelor cu proiecte de Smart City în faza de proiectare se află doar Hârșova din județul Constanța, pe locul 10 cu 4 proiecte alături de orașe precum: Horezu, Iași, Sfântul Gheorghe și sector 1 din Capitală.

În clasamentul proiectelor cumulate pe fazele de execuţie, regăsim și municipiul Constanța, pe locul 14 la egalitate cu Galați cu 13 proiecte dintre care unul din categoria smart economy, 6 smart mobility, unul smart environment, o proiecte în categoria smart people, 4 în smart living și 1 în smart governance.


În acest clasament înaintea municipiului Constanța se află: Cluj Napoca, Iași, București, Alba Iulia, Sibiu, Oradea, Timișoara, dar și Slănic Moldova, Bistrița, Botoșani, Hârșova, Craiova sau Tulcea.

În top 10 orașe inteligente din țară realizat în 2022, Cluj Napoca este orașul cu cel mai mare număr de proiecte – 63 și urcă pe prima poziție, urmat de Iași cu 56 de proiecte și București (la nivel de primărie centrală) cu 54 de proiecte. Alba Iulia, care în ultimii ani a dominat primele poziții, coboară anul acesta pe locul 4 cu 49 de proiecte.

Analiză evoluţiei orașelor în ultimii 5 ani privind proiectele Smart City arată în dacă în martie 2018, municipiul Constanța se afla pe locul 9 cu 10 proiecte, în 2019 se afla pe locul 8 cu 11 proiecte, în 2020 pe poziția 11 cu 11 proiecte, în 2021 își menținea poziția 11 cu 13 proiecte iar în 2022 așa cum arătam și mai sus, ocupă locul 14 cu 13 proiecte în diferite stadii de execuție.

Surprizele anului 2022 se numesc Slănic Moldova (pe locul 6) și Hârșova (pe locul 9)¸ în timp Constanţa și Galați se îndepărtează de top 10 (pe locul 14).

În 2022, fenomenul Smart City pătrunde și în rândul orașelor mici. În top 7, județul Constanța este prezent cu două orașe Cernavodă și Năvodari, ambele cu câte 4 proiecte.
 
Care sunt cele mai populare soluții Smart City identificate în România în 2022?
 
  • Digitalizare administraţie publică
  • Iluminat inteligent + telegestiune
  • WiFi public
  • Statii de încărcare mașini electrice
  • Management trafic
  • Achizitie autobuze electrice
  • Optimizarea parcărilor (aplicaţii, senzorii, afișare locuri)
  • Gestionare deșeuri
  • Bike sharing/ închiriere biciclete
  • Promovare turism.
 
 
Principalele instrumente de finanțare a componentei Smart City la nivelul orașelor din România, pe termen scurt, mediu și lung sunt reprezentate cel mai bine de fondurile europene prin Programul Operațional Regional și Planul Național de Redresare și Reziliență.
 
Ca o concluzie a realizatorilor acestei radiografii (n.r. Vegacomp Consulting SRL), piaţa de Smart City din România este în creștere ușoară, cu un avans de doar 16% faţă de anul precedent, fiind consemnate 1001 de proiecte Smart City faţă de 860 în 2021, cu 144 de orașe cu proiecte Smart City faţă de 122 anul trecut pe baza informațiilor furnizate din partea primăriilor.


 
În 2020 în Strategia Smart City erau propuse o listă de proiecte prioritare la nivelul municipiului Constanța, pe care o readucem în actualitate, nu pentru că acestea ar fi fost puse în practică, ci ca o moștenire de la fosta administrație pe care actuala conducere a Primăriei are obligația s-o continue, la fel cum se întâmplă și cu proiectele pe fonduri europene aflate în derulare.
 
Energy City - Cartier SMART  - Modernizarea rețelei de iluminat public Modernizarea rețelei de iluminat public din municipiul Constanță are ca scop creșterea gradului de automatizare în gestiunea rețelei, precum și creșterea eficienței energetice a acesteia.

Management integrat al infrastructurii tehnicoedilitare prin intermediul unei platforme IoT (proiect-pilot)  - Proiectul pilot presupune dezvoltarea, în parteneriat cu operatorii infrastructurii tehnico-edilitare, a unui sistem de senzori pentru monitorizarea funcționării acestei infrastructuri într-o zonă-pilot din oraș.
 
CT Aer -  Proiectul urmărește creșterea calității aerului și creșterea transparenței cu privire la datele de mediu colectate în municipiul Constanța.
Recycle Proiect-pilot de înlocuire a vechilor coșuri de gunoi cu coșuri de gunoi inteligente (smart bins)
 
Modernizarea și eficientizarea energetică a clădirilor publice. Proiect pilot de modernizare a 2 clădiri (1 clădire administrativă și una de locuit) prin eficientizare energetică.
 
CT Lab – proiect comun Energy City, Safe City, Mobility City. Administrația locală ar putea oferi infrastructura IT de suport, iar furnizorii dezvoltă și testează soluții și servicii.

Safe City - Siguranță și ordine publică CT Siguranță  Centru pentru monitorizarea în timp real a situației din oraș. Centru oferă acces în timp real la toate camerele, senzorii și alte dispozitive de colectare date.

Monitorizare mobilă  - Echiparea autovehiculelor primăriei, poliției locale, operatorului de transport public și a altor structuri subordonate sau asociate cu camere de luat vederi.

Mobility City - Managementul integrat al traficului CT Trafic Sistem de management al traficului. Sincronizare semafoare (undă verde), monitorizarea traficului în timp real, prioritizarea mijloacelor de transport public (posibil doar după realizarea benzilor dedicate), etc.
 
CT Bus station Modernizarea / amenajarea stațiilor de transport public cu mobilier urban „smart”. Proiectul continuă demersul deja pornit prin amenajarea a două stații „smart” de autobuz. Toate stațiile for dispune de un refugiu, spațiu de stat jos, acces la Wifi și posibilitatea de a încărca telefonul mobil prin USB, harta rețelei CTbus și un mic panou pentru afișarea sosirii autobuzului în timp real.

Parcări pentru transportul ecologic.Asigurarea de parcări pentru mijloace de transport cu un impact redus asupra mediului cu obligativitatea de a include parcări pentru biciclete în cadrul fiecărei noi dezvoltări.

CT shop parking Proiectul abea în vedere eficientizarea modului în care sunt folosite parcările centrelor comerciale. Prin instalarea unei bariere cu senzor și cameră se pot pune la dispoziția rezidenților parcările din centrele comerciale.

CT Data - Proiectul are două componente a) baza de date interne ale primăriei și a zonei metropolitane b) baza de date accesibilă publicului.

CT Cetățeni - Platformă de comunicare cu cetățenii și formare de inițiative comunitare.

Portal web de promovare a ofertei turistice a municipiului.

CT City Pass Implementarea unui sistem city pass, care să ofere intrarea / reduceri la un anumit număr de dotări culturale, oferte în cadrul barurilor și restaurantelor, accesul la transportul public, închiriere de biciclete, locuri de parcare etc.

Dezvoltarea unui sistem de e-educație. Programul avea în vedere dotarea unităților școlare cu tehnologie care să permită digitalizarea procesului educativ.
 
CT social - platforma serviciilor sociale. Bază de date care să conțină toți furnizorii publici, privați și neguvernamentali și serviciile sociale oferite, inclusiv capacitatea centrelor sau a facilităților, date de contact, nevoi de extindere, etc.

CT E-Sănătate - Crearea unei baze de date electronice unice cu toți medicii și toate facilitățile medicale disponibile în municipiu după specializări, accesibilă tuturor locuitorilor orașului prin intermediul unei aplicații online care permite inclusiv vizualizarea datelor de contact, localizarea pe hartă a celei mai apropiate unități medicale și crearea de recenzii cu privire la serviciile medicale oferite.
 
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că  activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:
 
Aplicație SMART pentru planificarea călătoriilor cu autobuzul în Constanța
https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/aplicatie-smart-pentru-planificarea-calatoriilor-cu-autobuzul-in-constanta-710871.html
Locuitorii municipiului Constanța, invitați să contribuie la Strategia Smart City (document)
https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/administratie-locala/locuitorii-municipiului-constanta-invitati-sa-contribuie-la-strategia-smart-city-document-720976.html
Prima licitație a fost anulată. Aproape un milion de lei costă realizarea arhivei digitală aferentă proiectului Smart CT
https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/prima-licitatie-a-fost-anulata-aproape-un-milion-de-lei-costa-realizarea-arhivei-digitala-aferenta-proiectului-smart-ct-774243.html
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii