Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:58 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radioterapia a „murit”. Acuzele curg din partea parlamentarilor de Constanţa „Dă senzaţia unui aranjament, de ceva premeditat”

ro

09 Apr, 2016 00:00 4651 Marime text
De la începutul săptămânii, bolnavii de cancer din judeţul Constanţa care fac radioterapie sunt nevoiţi să străbată sute de kilometri pentru a se trata. Motivul: Secţia de Radioterapie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa s-a închis.
 
Reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene au recunoscut, nu o dată, că situaţia de la Radioterapia SCJU Constanţa era cunoscută de mai bine de cinci ani, iar autorizaţia care data din anul 2004 a expirat. Mai mult, se susţine că, de atunci, Ministerul Sănătăţii ar fi fost anunţat că, local, nu există fonduri pentru a se interveni. Consiliul Judeţean Constanţa are în administrare clădirea SCJU, deci nu avea cum să intervină, iar Ministerul Sănătăţii a „omis” să aloce fondurile necesare.
 
Aşa s-a ajuns în situaţia în care, din data de 4 aprilie, bolnavii de cancer care fac radioterapie devin „navetişti de cursă lungă”, deoarece ei trebuie să străbată sute de kilometri spre şi dinspre alte centre din ţară pentru a se trata. Mai mult decât atât, nu se ştie cât va dura această stare de fapt, având în vedere că, potrivit declaraţiilor managerului SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, singura soluţie viabilă, în viziunea sa, ar fi concesionarea Serviciului de Radioterapie.
 
Deputatul PSD Cristina Dumitrache ne-a confirmat că a mai ţinut legătura cu managerul SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, însă acesta nu i-a adus la cunoştinţă situaţia existentă la Radioterapie. „Deşi am mai avut legături cu domnul Căpăţînă, nu m-a informat că urma să nu mai aibă aparat funcţional la Radioterapie şi nici nu mi-a solicitat sprijinul. Este drept că eu, de o lună, sunt în concediu de creştere a copilului, dar până acum…”, ne-a declarat Cristina Dumitrache.
 
Cât priveşte lipsa de reacţie din partea Ministerului Sănătăţii, invocată de Căpăţînă, parlamentarul PSD susţine că „normal ar fi fost să se ţină cont de ceea ce a transmis managerul SCJU Constanţa”. Referitor la eficienţa unei interpelări adresate unui ministru, deputatul Cristina Dumitrache nu este atât de mulţumită, ceea ce ne face să credem că nici această cale de a atrage atenţia ministerului de resort de a interveni în reglementarea situaţiei de la Constanţa nu are prea mari sorţi de izbândă. „Interpelările nu dau o satisfacţie şi, adesea, după ce primeşti un răspuns în scris, nu se intervine şi practic”, a menţionat Dumitrache, când am întrebat-o cum ar mai putea interveni ca parlamentar în sesizarea factorilor decidenţi, astfel încât aceştia să reacţioneze rapid.

„Cu un document informativ, mă duc direct la ministrul Sănătăţii!”

„Nu ştiam, nu m-a contactat”, a fost şi răspunsul senatorului PNL Puiu Haşotti cu privire la o eventuală intervenţie a lui Căpăţînă pentru a salva de la „moarte” Radioterapia. „Desigur, aş fi răspuns favorabil unui demers de acest gen, şi oricare parlamentar de Constanţa cred că ar fi făcut-o”, a adăugat parlamentarul liberal. De asemenea, el a subliniat că, „din punct de vedere instituţional, managerul SCJU Constanţa nu avea nevoie de intermedierea unui parlamentar, fiind vorba despre un spital judeţean care, în ceea ce priveşte serviciile şi actul medical, aparţine de minister“. „Miniştrii care s-au succedat se fac răspunzători pentru că nu au dat curs solicitărilor pe care susţine că le-a făcut în timp. Relaţia domnului Căpăţînă cu Ministerul Sănătăţii este directă sau prin Direcţia de Sănătate Publică”, a menţionat senatorul Haşotti.
 
Chiar dacă pare o bătălie pierdută, speranţa moare ultima şi nu trebuie să se renunţe. Aşa că senatorul PNL speră ca managerul SCJU Constanţa sau cineva din conducerea celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ să îi dea o informare cu care să se poată duce la ministerul de resort. „Cu o foarte scurtă informare, un document, din partea conducerii SCJU Constanţa, în care să se menţioneze demersurile făcute în timp şi ceea ce este necesar, concret, pentru a se relua activitatea Secţiei de Radioterapie, luni mă duc direct la ministerul Sănătăţii”, a declarat senatorul PNL Puiu Haşotti.

„Nicolae Bănicioiu ştia, cineva trebuia să ia o decizie!”

Deşi niciodată Căpăţînă nu l-a contactat pentru a-i cere sprijinul, deputatul PSD Mădălin Voicu era la zi cu informaţiile. „Niciodată nu m-a contactat, dar ştiu care este situaţia de la Constanţa, pentru că mai vorbesc cu parlamentarii de aici. Mă aşteptam ca Guvernul Ponta să aibă reacţii, dacă managerul SCJU Constanţa susţine că a făcut demersuri de ani. Nicolae Bănicioiu (n.r. fostul ministru PSD al Sănătăţii) ştia despre ce este vorba şi presupun că cineva trebuia să ia o decizie. Mă surprinde că nimeni nu a luat-o. Consilierele mele mă informează mereu despre ceea ce se întâmplă la Constanţa, iar Nicu Moga (n.r. senatorul PSD Nicolae Moga) a tot insistat să se aloce fonduri pentru sănătate şi unităţile sanitare de aici”, ne-a declarat, contrariat, deputatul PSD.
 
Voicu a recunoscut că, din punct de vedere juridic, este lipsit de putere, dar trebuie să se poarte discuţii cu persoanele care pot interveni. „O să mă întâlnesc cu deputaţii de Constanţa, chiar şi cu cei de la alte partide, pentru a găsi o soluţie de a interveni, astfel încât ministrul Sănătăţii să vină în plen şi să ne prezinte varianta optimă ce trebuie aplicată în cazul bolnavilor de cancer care fac radioterapie şi ajung să fie puşi pe drumuri. Luni voi acţiona”, ne- asigurat parlamentarul social-democrat.
Totodată, Voicu a subliniat faptul că „primul responsabil este managerul, mai ales că situaţia se cunoştea şi trebuiau luate măsuri din timp, nu doar să aştepte răspunsuri. El trebuia să se asigure că nu se va ajunge aici”.
 
Deputatul Mădălin Voicu s-a arătat contrariat şi de varianta salvatoare avansată de managerul SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, şi anume concesionarea Serviciului de Radioterapie din spital. „Aici, soluţia dată poate fi interpretată. Dă senzaţia unui aranjament, de ceva premeditat”, a concluzionat deputatul PSD Mădălin Voicu.
 
Nici deputatul PNL Mihai Tararache nu a fost contactat de managerul SCJU Constanţa. „Personal, consider că este o crimă să laşi situaţia să ajungă aici. Voi cere la Ministerul Sănătăţii toate adresele şi informările pe care managerul SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, le-a înaintat. Luni voi prezenta o interpelare pe această temă adresată ministerului de resort astfel încât, pentru informarea opiniei publice, să ne pună la dispoziţie toate documentele respective… Din păcate, unii cred că le pot face singuri pe toate şi iată în ce situaţie incalificabilă au ajuns să fie puşi bolnavii de cancer din judeţul Constanţa şi nu numai”, a afirmat deputatul PNL Mihai Tararache.
 
Menţionăm că am încercat să aflăm şi opinia deputatului PSD Radu Babuş şi a colegului său de partid, senatorul Alexandru Mazăre, însă, până la momentul publicării materialului, nu am reuşit. În cazul în care aceştia ne vor răspunde, vă vom aduce la cunoştinţă punctele lor de vedere privind închiderea Secţiei de Radioterapie a SCJU Constanţa şi direcţionarea bolnavilor de cancer către alte centre specializate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii