Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:25 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radioterapia a „murit“ Cezar Irimia, despre lipsa de implicare a autorităţilor - „Indolenţă, iresponsabilitate, o atitudine criminală“

ro

06 Apr, 2016 00:00 4429 Marime text


Preşedintele Federaţie Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România, Cezar Irimia, a acordat un interviu cotidianului ZIUA de Constanţa, în care vorbeşte despre „indolenţa, iresponsabilitatea şi atitudinea criminală“ ce caracterizează autorităţile locale din Constanţa, care au ştiut de câţiva ani că, la începutul lunii aprilie 2016, expiră autorizaţia de funcţionare emisă de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) pentru aparatul de radioterapie.
 
În data de 1 aprilie a acestui an, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Danut Căpăţînă, a anunţat că, începând cu 4 aprilie, singurul aparat de radioterapie din cadrul unităţii sanitare, care foloseşte cobalt, şi-a oprit activitatea. Motivul: a expirat autorizaţia de funcţionare emisă de CNCAN. Serviciul de Radioterapie era singura speranţă pentru suferinzii de cancer din Dobrogea, menit să le oprească evoluţia bolii. Managerul Dănuţ Căpăţînă a mai precizat că a informat Ministerul Sănătăţii şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, dar problema nu a fost soluţionată nici acum. Prin urmare, spune dr. Dănuţ Căpăţînă, după ce a fost consultat şi Consiliul Judeţean Constanţa, s-a luat decizia concesionarii Serviciului de Radioterapie. Prin urmare, bolnavii de cancer din Dobrogea vor fi nevoiţi să meargă la alte centre pentru a face radioterapie. De asemenea, managerul Dănuţ Căpăţînă a precizat că, la ora actuală, există doar zece pacienţi care au nevoie de radioterapie.

Este reală această cifră? Există, la nivelul Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, o evidenţă a numărului de cazuri pe judeţe? Din evidenţele FABC, câţi bolnavi de cancer care necesită radioterapie există în judeţul Constanţa? Dar în judeţul Tulcea?

Cam în fiecare an, în judeţul Constanţa se înregistrează un număr de 2.200 - 2.400 de cazuri noi, în jur de 400 cu cancer bronhopulmonar, 120 cu cancer mamar, 120 cu cancer de col uterin, 120 cu cancer la stomac şi aproximativ 100 cu cancer la prostată. Incidenţa acestor afecţiuni este la persoanele de peste 50 de ani, conform datelor preluate de la Secţia de Oncologie.

Care ar fi soluţia pentru bolnavii de cancer din Dobrogea, în aceste condiţii?

Achiziţionarea de urgenţă a unui aparat de radioterapie, care să fie amplasat în buncărul celui vechi. Investiţia ar fi minimă şi ar putea fi făcută de Consiliul Judeţean.

S-a vehiculat ideea că pacienţii SCJU care fac radioterapie să fie transportaţi cu autocarul/microbuzul la Bucureşti sau la Galaţi, pe cheltuiala Consiliului Judeţean Constanţa. Pot fi transportaţi aceşti pacienţi ca şi cum ar fi simpli „turişti“? Starea de sănătate a bolnavilor care fac radioterapie permite efectuarea unui astfel de transport? Concret, ce ar presupune transportul unui bolnav de cancer, pentru o procedură de radioterapie, la o distanţă de aproximativ 250 km?

Un stres în plus, iar oboseala nu face decât să înrăutăţească starea de sănătate a pacienţilor.              

Pacienţii în cauză urmează, fiecare, o schemă de tratament individualizată şi la anumite intervale de timp. Ce se va întâmpla acum? Pot fi programaţi toţi la aceeaşi dată?

Cu siguranţă nu! Fiecare pacient este iradiat la o anumită intensitate şi pe o durată de timp bine precizată. Necazul cel mare este că şi locaţiile propuse de conducerea CJ Constanţa nu sunt disponibile imediat, pacienţii urmând să fie programaţi peste câteva luni, când, pentru unii dintre ei, va fi prea târziu. Orice zi de tratament amânată contează foarte mult pentru un pacient cu cancer. Ea poate face diferenţa între viaţă şi moarte!

Ce se întâmpla dacă un bolnav depăşeşte perioada la care ar trebui să efectueze procedurile de radioterapie pentru că nu s-au adunat suficienţi pacienţi pentru un transport?

Risc de deces! Deces pentru care nu răspunde nimeni!

Care credeţi că este motivul pentru care autorităţile locale de la Constanţa nu s-au implicat mai devreme în soluţionarea acestei probleme, ştiind că aparatul de radioterapie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nu va mai fi funcţional din luna aprilie 2016?

Indolenţă, iresponsabilitate, cu alte cuvinte, o atitudine criminală!

La Constanţa, se intenţionează concesionarea Serviciului de Radioterapie. Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, susţine că cel care va câştiga licitaţia va construi în curtea unităţii sanitare un centru de radioterapie în valoare de 10,6 milioane de euro. Credeţi că  există companii private gata să investească această sumă la Constanţa, într-un centru de radioterapie?

Cu siguranţă există. Ar fi trebuit încurajată iniţiativa privată, unde statul nu ar face decât să deconteze şedinţele de terapie, fără investiţii, fără costuri de mentenanţă şi nu ar mai împovăra cetăţenii cu datorii externe. Avem exemplul Dializei, unde serviciile sunt, în proporţie de 96%, private.

Există asociaţii pentru protecţia bolnavilor de cancer în Dobrogea?

Da! Asociaţia „Parteneri în progres“ şi Asociaţia „OncologicRom“.

Cum se implică acestea în rezolvarea problemelor?

Asociaţia „Parteneri în progres“ şi Asociaţia „OncologicRom“, din câte ştiu, au desfăşurat multe proiecte în judeţ, dar şi în judeţul Tulcea, proiecte de informare, screening, proiecte chiar pentru utilarea Secţiei de Oncologie.

De ce nu au luat atitudine până acum cu privire la ieşirea din uz a aparatului de radioterapie?

Repet: indolenţă, nepăsare, iresponsabilitate. Nu toţi cetăţenii sunt egali cu cei de la conducerea judeţului, care se tratează în clinici private contra cost sau în străinătate!

Ce demersuri va face FABC pentru rezolvarea situaţiei de la Constanţa?

Vom depune un memoriu argumentat la Ministerul Sănătăţii, prin care solicităm măsuri urgente pentru judeţul Constanţa, în mod particular, şi pentru ţară, la modul general.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii