Răniți în teatrele de operații Trei constănțeni, eroi ai Armatei Române și cetățeni de onoare, participă la Jocurile Invictus de la Haga (GALERIE FOTO)
Răniți în teatrele de operații: Trei constănțeni, eroi ai Armatei Române și cetățeni de onoare, participă
09 Apr, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2482
Marime text
- Lotul României e format din 20 de luptători răniți în misiuni în străinătate, care vor concura la șapte discipline sportive, dintre care șase individuale și una de echipă.
- Un al patrulea constănțean, și el rănit în misiune, membru al lotului Invictus România, va fi prezent la Haga în calitate de susținător al colegilor săi.
- Tricolorii sunt la a treia participare în competiție, după Invictus Games Toronto 2017 și Invictus Games Sydney 2018.
Invictus Games The Hague 2020, cel mai așteptat eveniment sportiv dedicat militarilor răniți în teatrele de operații, se va desfășura în perioada 16-22 aprilie a.c., la Haga, în Olanda.
Dintre delegațiile participante nu va lipsi cea a României, tricolorii fiind acum la a treia participare, după Invictus Games Toronto 2017 și Invictus Games Sydney 2018. Lotul României e format din 20 de luptători răniți în misiuni în străinătate, care vor concura la șapte discipline sportive, dintre care șase individuale (tir cu arcul, atletism, rowing, powerlifting, ciclism și înot) și una de echipă (volei din poziţia şezând). Dintre cei 20, trei sunt constănțeni: plt. adj. pr. (rz) Florin Bolovan, plt. adj. Iulian Căpățînă si cap. cls. III Marcel Neagu. Un al patrulea constănțean, și el rănit în misiune, plt. adj. pr. (rz) Ionel Eugen Bida, membru al lotului Invictus România, va fi prezent la Haga în calitate de susținător al colegilor săi.
Toți patru, membri de onoare ai Ligii Militarilor Profesioniști, sunt eroi ai Armatei Române și cetățeni de onoare: Florin Bolovan și Ionel Eugen Bida - cetățeni de onoare ai municipiului și ai județului Constanța, Iulian Căpățînă - al municipiului, iar Marcel Neagu - al județului, dar propus și pentru titlul de cetățean de onoare al municipiului.
„Un exemplu de bunătate și bun simț“
Plutonier adjutant principal (rz) Florin Bolovan, subofiţer sanitar în cadrul Batalionului 341 Infanterie „Rechinii Albi“ Topraisar a fost rănit pe 31 martie 2006, în timpul unei misiuni executate în apropierea bazei militare din Kandahar. La acea vreme, militarul a fost şi el tranferat de la spitalul de campanie din Kandahar la o clinică din Germania, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale.
Pe 31 martie a.c., s-au împlinit 16 ani de la incidentul prin care Florin Bolovan în Afganistan. „Aflat într-o misiune de patrulare în apropiere de baza Kandahar, transportorul amfibiu blindat în care se afla a fost avariat de un dispozitiv improvizat. În urma incidentului, Florin a suferit multiple fracturi la nivelul coloanei vertebrale, fiind încadrat în gradul II de invaliditate. Chiar și după o asemenea traumă, colegul nostru a rămas optimist și îl vedem mereu cu zâmbetul pe buze. Fiind muncitor și cu un calm deosebit, Florin este un exemplu de bunătate și bun simț, pentru toți. Florin a fost cu noi în asistență la Jocurile Invictus de la Toronto și de la Sydney, iar în curând va concura la Jocurile Invictus de la Haga, la disciplina tir cu arcul. Îi dorim multă sănătate și succes la următoare competiții!“, se arată pe pagina de Facebook „Invictus Games Echipa României“.
A intrat în proiectul Invictus în 2017
La tir cu arcul concurează și Iulian Căpățînă, care e născut la Casimcea, în județul Tulcea, dar locuiește la Constanța. A fost rănit pe 2 august 2012, în Afganistan, suferind o fractură la membrul inferior drept și având gradul 3 de invaliditate.
,,Am participat la două misiuni în teatrele de operații, în Iraq - 2008 și în Afganistan - 2012. Mai aveam o ultimă misiune de patrulare, când mașina blindată în care mă aflam a inițiat un dispozitiv exploziv improvizat, iar eu am suferit o fractură la piciorul drept. In anul 2017 am intrat in proiectul Invictus si la primele doua ediții am fost alături de colegii mei din postura de subofiter sanitar. Mi-a plăcut plăcut foarte mult tirul cu arcul așa că am decis să mă antrenez la această disciplină iar anul acesta am reușit să fiu selectat ca și titular al echipei României. Vreau să-mi reprezint țara cât pot de bine și să-mi demonstrez că pot mai mult.
Locuiesc în Constanța, așa că plimbările pe faleză sunt la ordinea zilei, pentru că este o activitate care îmi place și mă relaxează. Sunt pasionat de călătorii, îmi place să vizitez locuri noi și să conduc mașina. Mă bucur că în Constanța mai am doi colegi din proiectul Invictus, Bolovan Florin și Neagu Marcel. Ne antrenăm împreună la tir cu arcul, într-un spațiu pus la dispoziție de Brigada 9 Mecanizată. Am o relație foarte bună de prietenie cu cei doi colegi, ne susținem și ne motivăm unul pe celălalt, pentru a evolua la acest sport. Prietenia noastră nu rămâne doar pe terenul de antrenament, ci reușim de nenumărate ori să ne petrecem și timpul liber împreună și să ne ajutăm când este cazul.
Sunt căsătorit și am un băiat de 14 ani, Rareș. Sunt tare mândru de el, studiază foarte mult și are doar note de 10. Îmi doresc ca și el să fie mândru de mine și sper să țintesc cât mai multe puncte de 10 la Jocurile Invictus de la Haga. Atât fiul, cât și soția mea îmi vor fi alături la Haga și sunt sigur că ei îmi vor da forța necesară să mă pot concentra și să obțin un rezultat cât mai bun.
Mulțumesc tuturor celor care sunt alături de noi, militarii răniți, care ne înțeleg și ne sprijină. Mulțumesc familiei, pentru susținere, înțelegere și sprijin. Știu că le este greu când sunt plecat în cantonamente sau la concursuri. Mulțumesc colegilor care au participat înaintea noastră și ne-au demonstrat că se poate face sport chiar și cu afecțiunile pe care le avem. Acest lucru mi-a dat mult curaj și încredere, iar reușita lor mă motivează și pe mine”, a declarat Iulian Căpățînă, pentru pagina de Facebook „Invictus Games Echipa României“.
A suferit 16 intervenții chirurgicale
Marcel Neagu este unul dintre cei răniți în teatrul de operațiuni din Afganistan, pe 25 septembrie 2016, alături de alți trei colegi, în timp ce executau o misiune de patrulare. În ziua respectivă, caporalul Neagu se afla în patrulă în vehiculul de tip MRAP, moment în care a inițiat un dispozitiv explozibil improvizat. În urma accidentului a fost rănit grav și evacuate de urgență cu elicopterul la spitalul din Baza Militară Kandahar, iar ulterior transportat în spitalul american din Launsthul Germania. Accidentul a lăsat urme adânci asupra militarului care a suferit multiple fracturi la piciorul stâng, pierdere masivă de țesut la ambele picioare, 3 vertebre toracale rupte fără întrerupere de măduvă și un deget parțial amputat. Din cauza complicațiilor de la spitalul american a fost transferat la Spitalul Universitar din Hamburg, unde a suferit multiple intervenții chirurgicale, 16 în total. A fost repatriat pe 15 mai 2017.
„Hai, România, hai, tati!“
„Am început tirul cu arcul în 2018, la recomandarea domnului doctor Robert Munteanu, care cunoștea foarte bine afecțiunile mele și era familiarizat cu proiectul Invictus. A văzut în mine un adevărat arcaș și se pare ca a avut dreptate, pentru că m-am îndrăgostit în scurt timp de această disciplină sportivă. În tot acest timp am făcut antrenamente, cu ajutorul cărora am obținut câteva rezultate naționale. Tot ce am realizat a fost posibil doar datorită faptului că am beneficiat de susținerea necondiționată a familiei, care mi-a fost mereu alături, m-a înțeles și m-a încurajat.
Voi reprezenta România cu onoare și mândrie la Jocurile Invictus de la Haga, iar acest lucru se datorează mai multor oameni frumoși, care au fost lângă mine și cărora le mulțumesc: familia mea care m-a susținut necondiționat, mentorii Ionuț Butoi și Eugen Pătru, colegii din Echipa Invictus România, staff ul Echipei Invictus România, dr. Robert Munteanu, conducerea Brigăzii 9 Mecanizată, voluntarilor Invictus, sponsorilor echipei.
Fiind pasionat de sport și o fire competitivă, am făcut ușor tranziția de la fotbal la tir cu arcul. Aștept cu nerăbdare competiția, unde un plus va fi factorul motivațional și anume fetita mea Stephanie Rose, care va fi în tribună alături de soția mea. Aștept cu nerăbdare să aud ,,hai România, hai tati”. Voi da tot ce pot pentru România și sper să am un rezultat bun.
Vă mulțumesc pentru sprijinul acordat și posibilitatea de a reprezenta România încă odată“, este povestea lui Marcel Neagu, potrivit „Invictus Games Echipa României“.
Echipa, atacată de insurgenți cu foc de infanterie
Ionel Eugen Bida a făcut parte din Echipa Operaţională de Consiliere şi Legătură (OMLT) nr. 1, tip batalion, dislocată în provincia Zabul din Afganistan. El a fost rănit pe 7 aprilie 2010. Echipa mixtă româno-afgană în care se afla a fost atacată de insurgenţi cu foc de infanterie în timp ce executa o misiune de patrulare la 40 km N-V de Qalat, în provincia Zabul. În urma incidentului, plutonierul a fost rănit la piciorul drept. El a fost evacuat de urgenţă cu un elicopter la Spitalul din baza Lagman, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale, ulterior fiind transportat la Spitalul bazei americane Landstuhl din Ramstein, Germania.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto: facebook (Invictus Games Echipa României)
Citește și:
Constanța. Militar rănit în Afganistan, în Ștafeta Veteranilor
Ionel-Eugen Bida - „Avem datoria să cinstim sacrificiul eroilor neamului“ (galerie foto)
Cetăţean de onoare al Constanţei
Militarul Ionel Eugen Bida, două locuri patru la nataţie, la Jocurile Invictus de la Sydney
Membri de onoare ai LMP
Poveștile impresionante ale militarilor care au primit titlul Cetăţean de Onoare al Județului Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii