Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:12 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Rechinii imobiliari sunt protejaţi de administraţiile locale" Lupta pentru Mamaia

ro

31 Jan, 2011 01:39 4856 Marime text
deschidere.jpg„Litoralul nu este al Constanţei, ci al României. Nu putem să lăsăm la bunul plac al unui primar ce se întâmplă într-o staţiune"

Forumul Naţional de Turism a încins spiritele, mai ales printr-o înfruntare între ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi viceprimarul Decebal Făgădău, venit la eveniment ca sol al primarului Radu Mazăre.

Chiar dacă prezenţa lui Mazăre la Forumul organizat de ANAT şi Asociaţia Litoral-Delta Dunării fusese anunţată, iată că edilul a avut chestiuni mai arzătoare la ordinea zilei şi l-a trimis în locul său pe vicele Făgădău, montat să o aţâţe pe Udrea. Dar, ideea generală a fost că Mazăre se fereşte să o înfrunte pe Elena Udrea. După un discurs al Corinei Martin, şefa ANAT, care a prezentat situaţia nu tocmai roz în care se află turismul românesc, viceprimarul lui Mazăre a luat cuvântul şi a transmis mesajul şefului. Care mesaj spunea că, poate, ministeriabilii de la Turism, în frunte cu Elena Udrea, „tanti Nuţi" - cum o tot „alintă" edilul de Constanţa, ar trebui să mai ţină cont şi de părerea unuia care de 11 ani are grijă de una dintre cele mai frumoase staţiuni de pe litoral. Adică Mamaia, staţiunea cluburilor şi a petrecerilor nocturne, plină la finele săptămânii şi pustie în timpul acesteia, chiar şi la mijlocul sezonului. Făgădău a adus aminte şi de Legea Turismului, fapt ce a stârnit-o pe ministrul Elena Udrea.

„Litoralul nu este al Constanţei, ci al României"

Elena_Udrea23.jpgSupărată pentru că pe drum aflase cum toate construcţiile ilegale care s-au demolat de pe plajă anul trecut renasc acum ca păsări Phoenix, Udrea nu iertat deloc administraţia publică locală. Fără să pronunţe numele lui Mazăre, şefa MDRT nu a menajat deloc „administraţia publică locală" sau „primarii", făcând referiri clare la edilul Constanţei, fără a-l nominaliza însă. „Îmi amintesc că acum doi ani, când eram proaspăt numită, am venit aici cu speranţa că vom reuşi foarte repede să schimbăm lucruri importante în turismul românesc, în principal în ceea ce priveşte turismul de pe litoral. Astăzi, nu mai am acest optimism. Şansele ca lucrurile să se îndrepte aici nu sunt foarte mari", a spus ministrul, ca un fel de răspuns la optimismul debordant al administraţiei Mazăre în ceea ce priveşte staţiunea Mamaia şi lucrurile magice care pot fi făcute aici.

Radu_Mazare.jpgReferitor la reproşurile pe care Radu Mazăre i le-a transmis prin intermediul viceprimarul Decebal Făgădău, ministrul Elena Udrea a vorbit şi despre „chinuita lege a turismului", care este gata şi a primit toate avizele. „Litoralul nu este al Constanţei, ci al României. Nu putem să lăsăm la bunul plac al unui primar ce se întâmplă într-o staţiune. Până să se întrebe domnul primar dacă ministerul poate să reglementeze PUZ-ul, ar putea să se întrebe de ce se construieşte pe plaja din Mamaia. În condiţiile în care noi reglementăm şi venim să construim acolo unde noi am demolat vara trecută, nu putem vorbi nici despre un parteneriat cu autorităţile publice locale, nici despre responsabilitatea acestora. (...) Mamaia a devenit o staţiune de week-end, pentru oameni cu bani, care vin doar să se distreze", a mai spus Udrea.

Pe moarte...

Şefa MDRT a subliniat că, „dacă litoralul românesc s-a distrus în ultimii 20 de ani, s-a distrus cu largul concurs al autorităţilor publice locale". „Dincolo de filozofii avem o realitate, un litoral care se sufocă, şi care, dacă nu se intervine urgent, va muri. (...) Există şi varianta să uităm că avem litoral. Putem să ignorăm că avem această şansă, să ne trimite turiştii la vecini şi să păstrăm lucrurile aşa cum sunt în acest moment. Ar fi mare păcat să abandonăm lupta", a mai spus şefa MDRT. Evident, cea mai mare problemă pare a fi cea a construcţiilor de pe plajă, nebăgate în seamă de către autorităţile locale: „Suntem lăsaţi singuri de unele dintre autorităţile locale de aici, ba, mai mult, suntem în conflict în ceea ce priveşte problemele de urbanism. Continuă să se construiască pe plajă, în timp ce ministerul se străduieşte să demoleze. Nu era treaba ministerului să facă ordine pe plajă, ni s-a aprobat în Guvern tocmai pentru că autorităţile locale nu făceau nimic. Dăunează turismului. Nu mai ai unde să faci plajă, nu există spaţii verzi, nu există parcări, iar interesul autorităţilor locale este, de multe ori, unul de grup. Se autorizează construcţii de multe ori numai din interesul celor care dau autorizaţiile. Ştim foarte bine cum se face. Avem un plan în acest moment. Se analizează construcţiile din zona plajelor, delimitarea acestora şi se lucrează la un Plan Urbanistic al plajelor. Dacă am avea sprijinul autorităţilor locale, nu ar trebui să intervenim noi. Sunt situaţii în care s-a construit cu avizul Ministerului Culturii, spre exemplu la Cazino". Ministrul Turismului a vorbit şi despre colaborarea defectuoasă pe care o are cu anumiţi primari de pe litoral. „Sunt primari care au spus că nu este treaba ministerului în staţiunile pe care ei le gestionează. Conform logicii lor, litoralul ar trebui abandonat şi ar trebui gestionat conform viziunii pe care o are un primar sau altul. Nu sunt de acord cu asta", a spus Udrea.

„Au mai cântat şi alţii prohodul staţiunii Mamaia"

Decebal_Fagadau.jpgLa toate acestea a răspuns tot vicele Făgădău, portavocea lui Radu Mazăre: „Eu i-aş întreba pe turişti dacă staţiunea Mamaia este un kitsch şi v-aş ruga să găsiţi fiecare dintre dumneavoastră răspunsul la întrebare, uitându-vă la cifrele pe care le-a înregistrat staţiunea Mamaia din anii 2000 până în prezent. Într-adevăr, în ultimii doi ani s-a înregistrat o scădere, dar dacă facem o comparaţie cu ceea ce s-a întâmplat anterior anilor 2000 şi după 2000, vom vedea că staţiunea Mamaia, care este atracţia numărul unu pentru turismul românesc, a înregistrat nişte cifre record. Chiar şi anul trecut, staţiunea Mamaia a fost numărul unu între staţiunile din România. Aşa că, din acest punct de vedere, nu suntem întru totul de acord că ceea ce s-a întâmplat în staţiunea Mamaia este dezastruos, aşa cum domnia sa s-a exprimat". Deşi totul este „super" în Mamaia, vicele recunoaşte că uneori se construieşte şi „după ureche", dar nu uită să arunce pisica tot în ograda autorităţilor centrale: „Se construieşte pe domeniul privat, pe proprietăţi private, nu pe domeniul public. Majoritatea construcţiilor, şi spun majoritatea pentru că aşa le-am moştenit şi noi, sunt avizate, majoritatea structurilor de cazare, alimentaţie publică, tot ce înseamnă activitate de turism sau conexă turismului a avut aviz de la Ministerul Turismului. Ce nu a avut, ori a fost amendat de către primărie, ori de alte instituţii ale statului". Dar are ministrul Udrea dreptate şi Mamaia va muri sau este doar o exagerare menită să înteţească o dispută pentru supremaţie în zonă? Decebal Făgădău crede că este prematur să aşteptăm moartea staţiunii Mamaia şi spune: „Au mai cântat şi alţii prohodul staţiunii Mamaia şi ea funcţionează".

„Autorităţile publice locale văd litoralul ca pe propria moşie"

Ministrul Elena Udrea a simţit nevoia să se exprime şi pe blogul său (www.elenaudrea.ro) referitor la starea litoralului românesc: „Când am preluat funcţia de ministru al Turismului, în urmă cu doi ani, am crezut că starea litoralului românesc se va schimba repede în bine. Până atunci, îmi imaginam că doar lipsa implicării Guvernului în dezvoltarea turismului a generat situaţia deplorabilă pe care o constatam. Odată cu interesul şi susţinerea pe care le arătam, ar fi trebuit să avem o colaborare fructuoasă cu toate părţile cointeresate şi să apară rezultatele pozitive. (...) Acum, constat cu dezamăgire că lucrurile nu merg nici pe departe aşa cum am sperat. Astăzi, la Forumul Naţional de Turism de la Mamaia, am vorbit despre aceleaşi probleme ca şi în 2009. Principala cauză este lipsa de responsabilitate şi implicare a unora dintre autorităţile locale în iniţiativele ministerului. Din păcate, unii dintre primari şi-au asumat rolul de paznici ai celor care au transformat plajele în şantiere pentru blocuri. Rechinii imobiliari, deşi animale de pradă, sunt protejaţi de administraţiile locale. Aceasta este explicaţia pentru care aproape toate construcţiile amplasate ilegal pe plajă care au fost demolate anul trecut de către minister sunt acum reînălţate, unele cu avize de construcţie din partea primăriilor. Unii primari revendică dreptul de a decide singuri asupra evoluţiei staţiunilor pe care le administrează, invocând principiul descentralizării. Teoria este frumoasă, dar practica de 20 de ani ne arată unde a dus lăsarea deciziei doar la nivel local. Un litoral dezvoltat inegal între nord şi sud, haotic, cu construcţii fără legătură cu specificul şi destinaţia zonei, dar care aglomerează excesiv spaţiul, făcându-l insuportabil. Motiv pentru care tot mai mulţi turişti aleg alte destinaţii. Litoralul românesc este de importanţă naţională. Ca urmare, are nevoie de reguli, principii de gestionare şi dezvoltare care să depăşească interesul local. Şi, ca să dau un exemplu, la Mamaia nu vin doar constănţeni, ci români din toată ţara. (...) Dar, oricât ne străduim noi, dacă autorităţile publice locale văd litoralul ca pe propria moşie, de pe urma căreia îşi pot strânge o frumoasă avere, atunci şansele de salvare a turismului litoral sunt foarte mici. Interesul public nu poate fi ignorat faţă de interesul economic privat".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • dumi 31 Jan, 2011 14:14 sicilia e o pe linga mafia din mamaia mazare este capul mafiei din mamaia
  • Autoritatea 31 Jan, 2011 09:39 Jumatate din statiunea Mamaia este a lui Racu si familia lui pe diverse nume de machedoni,construite cele mai multe pe plaja.Nu apare numele lui Racu ci pe societati.Atentie DNA.
  • tomass 31 Jan, 2011 08:33 Mai Fagadau in Mamaia vin la sfarsitul fiecarei saptamini toti cocalari din Bucuresti sa-si etaleze aurul si tatuajele.Turisti se duc in statiuni nu in speluca pe care o pastoriti voi, numita Mamaia.
  • Nuti 31 Jan, 2011 04:29 "Autorităţile publice locale văd litoralul ca pe propria moşie"....exact asa este...!!! Este un kitsch de statiune...si acum individul asta care isi zice viceprimar, incearca sa ne convinga ce frumoasa este statiunea Mamaia...!!! Ce ai facut ca viceprimar...??????????????? Nu ne intereseaza opinia ta ...avem ochi sa vedem ce se intampla ....!!! Asa ca lasa-ne ....!!!