Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:22 06 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Referendum, PDL şi fete în chiloţi Radu Mazăre a luat NUP (video)

ro

23 Nov, 2013 00:00 5036 Marime text
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au soluţionat plângerea formulată de Organizaţia Judeţeană Constanţa a Partidului Democrat Liberal împotriva lui Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută de art. 52 din Legea 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Totul a început la finele lunii iulie 2012, când reprezentanţii PDL Constanţa au sesizat atât Biroul Electoral Judeţean, cât şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa, unde au reclamat că edilul municipiului, Radu Ştefan Mazăre, ar fi obligat mai multe fete să voteze la referendum. Tinerele şi-au exercitat dreptul de vot îmbrăcate în costume de baie. Cazul a făcut înconjurul ţării!
 
La data de 9 august 2012, Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că, „pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au fost înregistrate, în perioada 29 iulie - 09 august, un număr de 16 cauze penale, având ca obiect posibile infracţiuni la Legea nr. 3/2000 privind referendumul, toate acestea fiind în lucru la organele de poliţie, cercetările desfăşurându-se sub supravegherea procurorilor”. Unul dintre aceste dosare a avut ca obiect o plângere formulată de către Organizaţia Judeţeană Constanţa a Partidului Democrat Liberal, formulată împotriva lui Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută de art. 52 din Legea 3/2000. Cercetările au fost efectuate, iniţial, de Biroul Investigaţii Criminale al Poliţiei municipiului Constanţa, sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. După aproximativ opt luni, pe data de 29 martie 2013, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au preluat dosarul în vederea efectuării de cercetări. La scurt timp, potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, s-a dispus, „la propunerea organelor de poliţie judiciară, neînceperea urmăririi penale faţă de Mazăre Radu Ştefan pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 52 din Legea nr.3/2000, cu motivarea că cercetările efectuate în cauză nu au confirmat existenţa faptei reclamante”.
 
Ce acuzau reprezentanţii PDL
 
„Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, s-a prezentat însoţit de aproximativ 25 de persoane (fotomodele ale unei agenţii de profil) la secţia de votare 204 organizată în zona Cazino din staţiunea Mamaia. Cu această ocazie, domnul Radu Mazăre a făcut o serie de declaraţii de presă din al căror conţinut rezultă că participarea la vot a persoanelor anterior menţionate se realizează exclusiv ca urmare a iniţiativei acestuia, manifestate inclusiv sub forma impunerii prezenţei la vot, fiind, astfel, rezultatul lipsei liberului exerciţiu al dreptului la vot. În acest sens, urmează să fie avut în vedere faptul că domnul Radu Mazăre a declarat presei că persoanele mai sus menţionate sunt aduse la vot prin grija sa, că nu au venit singure la vot pentru că (...) «trebuie strunite puţin» (…), că «buletinele le ţin eu că aici nu sunt de capul lor» (…) şi că «după vot le dau liber»”, se arăta într-un comunicat al PDL Constanţa, citat de Mediafax.
 
Ce spune legea
 
Articolul 52 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului arată: „(1) Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. (2) În cazul în care prin fapta prevazuta la alin. (1) s-a pricinuit o vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii, care necesită pentru vindecare îngrijiri mai mult de 60 de zile sau care a produs vreuna dintre următoarele consecinţe: pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionarii acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluţirea, avortul ori punerea în primejdie a vieţii persoanei, pedeapsa este închisoarea de la 3 ani la 10 ani. (3) Tentativa se pedepseşte”.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii