Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:02 04 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrocedarile lui Mazare se suprapun

ro

29 Sep, 2008 00:00 2477 Marime text
1222630483.jpg

O parte din terenurile retrocedate familiei Movila in baza Legii 10/2001 se suprapune cu terenurile unor alti proprietari

Un caz concret este cel al Feliciei Arnold, care, pe 2.10.2007, a dat in judecata municipiul Constanta, prin primar, si pe primarul municipiului Constanta, dat fiind faptul ca s-a trezit cu alti proprietari pe o suprafata de 300 metri patrati din terenul sau. Faptele stau in felul urmator: prin dispozitia nr. 679/11.03.2004, semnata de primarul Radu Stefan Mazare, Primaria Constanta a respins cererea familiei Movila de restituire in natura a terenurilor ce ii apartineau si a dispus acordarea altor masuri reparatorii prin echivalent. Ivonne Aline Movila Buzescu, reprezentata de Georgica Giurgiucanu, solicita restituirea in natura a imobilul situat in Constanta, cartier Anadalchioi, in suprafata de 98,66 hectare. Dat fiind faptul ca terenul solicitat era ocupat in intregime de locuinte si spatii comerciale, primarul Mazare a dispus respingerea cererii si acordarea de masuri reparatorii. De nicaieri, printre persoanele indreptatite la terenuri prin dispozitia nr. 679/11.03.2004 apar Georgica Giurgiucanu (reprezentantul legal al Ivonnei Movila). Dar si Maria Mariuta, Cristi Borcea, SC Habitat & Ambient SA si Mihai Camboianu. Valoarea totala a terenurilor retrocedate se ridica, potrivit dispozitiei semnate de Mazare, la 3.824.427 de euro, fiind in suprafata de 42.790,93 mp. Din acestea, 14,70% ii reveneau Mariei Mariuta, 12,25% - lui Cristi Borcea, 50% - societatii Habitat si Ambient, 1% - lui Mihai Camboianu, iar restul, lui Giurgiucanu. Toate bune si frumoase, insa o parte din terenul liber din Portul Tomis, retrocedat beneficiarilor familiei Movila, se suprapune peste cel al proprietarilor de drept din zona. Concret, este vorba despre tronsonul 4, lotul 4, in suprafata de 2985,69 mp si cu o valoare de 194.070 de euro.

Borcea, proprietar pe terenul ei

Trei sute de metri patrati din aceasta suprafata se suprapun peste terenul Feliciei Arnold, pe care aceasta l-a cumparat de la mostenitorii de drept in 1996. Pentru ca s-au ocupat sa construiasca pe terenul ei, femeia a dat in judecata primaria. Acesta solicita instantei sa dispuna "lasarea in deplina proprietate si posesie a terenului intravilan in suprafata de 1550 mp, situat in Constanta, pe strada Aristide Karatzali nr. 2", dar si obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata. Felicia Arnold sustine ca a cumparat terenul respectiv prin contractul de vanzare - cumparare nr. 7908/20.12.1996, de la Ecaterina Baloiu si Marilena-Domnica Negulescu, si a platit 25.000.000 de lei vechi pentru el. La randul lor, cele doua vanzatoare au dobandit terenul ca bun propriu, prin mostenire, de la bunicul lor defunct, Morfi Papastavru, conform sentintei civile a Judecatoriei Constanta, nr. 1067/16.12.1991, definitiva si irevocabila. In 2007, Arnold a vrut sa realizeze o schita cadastrala a terenului pentru ingradirea lui, insa "am aflat cu stupoare de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara ca o mare parte din teren este ocupata de parat". Aspectul acesta a fost confirmat de Directia Patrimoniu din cadrul Primariei municipiului Constanta, apreciindu-se ca din eroare s-a emis o decizie de punere in posesie in favoarea municipiului Constanta. Mai mult, femeia spune ca, "la scara de acces catre plaja Modern, care afecteaza proprietatea ei, paratul efectueaza lucrari de reamenajare, fara a devia scara de pe proprietatea mea, aspect de natura a afecta exercitarea dreptului meu de proprietate".

Primaria confirma suprapunerea

Pentru a reglementa aceasta situatie, a sesizat Primaria municipiului Constanta, pentru a i se comunica situatia juridica actuala a terenului, insa nu a primit niciun raspuns. "Din informatiile primite, rezulta ca Primaria municipiului Constanta a pus in posesie, ulterior, o alta persoana fizica pe o parte din terenul proprietatea noastra", sustine Felicia Arnold. In adresa Directiei Patrimoniu a Primariei Constanta, trimisa catre Judecatorie, se arata ca, "in baza Dispozitiei Primarului nr. 679/2004, s-a procedat la punerea in posesie a terenului in suprafata de 2985,69 mp, situat in Constanta, zona Port Turistic Tomis, Tronsonul 4, lotul 4, lui Georgica Giurgiucanu, Maria Mariuta, Cristian Borcea, SC Habitat si Ambient SA si Mihai Camboianu, conform procesului verbal de predare-primire. Parte din teren, in suprafata de 300 mp, se suprapune cu terenul Feliciei Arnold". Asadar, pana si Primaria si-a admis greseala cu privire la cele doua suprafete care se suprapun. Foarte interesant este ca reprezentantii primariei sustin ca "Arhiva Directiei Patrimoniu nu detine alte date (acte) referitoare la imobilul in cauza si nu avem cunostinta despre retelele subterane existente, iar aparitia unor modificari ulterioare ne absolva de orice raspundere". Aflata in posesia noilor informatii despre teren, pe 5 martie, Felicia Arnold i-a chemat in judecata si pe Georgica Giurgiucanu, Geta Savulescu (mostenitoare a Mariei Mariuta), Cristi Borcea, SC Habitat si Ambient SA si Mihai Camboianu. Acestia din urma au depus la dosar un document prin care se arata ca si ei, la randul lor, au dat in judecata Primaria Constanta, Consiliul Local Constanta si pe primarul municipiului. In acest dosar, reclamantii solicita "obligarea paratilor in realizarea obligatiilor ce le revin, de a garanta evictiunea unui tert, sa ne transmita dreptul de proprietate, in compensare, in echivalent valoric, a unui teren din patrimoniul paratilor in municipiul Constanta, pentru suprafata de 300 mp de teren, pentru care exista suprapunere". Cu alte cuvinte, reclamantii vor sa li se mai dea un teren, in compensare pentru suprafata care se suprapune. Pe 11 iunie, instanta a dispus suspendarea procesului intre Felicia Arnold si Primaria Constanta, pana la solutionarea definitiva si irevocabila a celui dintre Borcea&Co. si Primarie, care are termen pe 9 octombrie. Intre timp, cele doua terenuri continua sa se suprapuna.

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii