Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:13 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectivă 2020 Covid-19 a răpit oameni prețioși din Constanța. Au plecat mult prea devreme de lângă noi

ro

29 Dec, 2020 00:00 11029 Marime text
  • COVID-19 a luat de lângă noi mii de oameni de-a lungul anului
  • La Constanța, prezentăm o listă scurtă a persoanelor care au pierdut lupta cu temutul virus
 
Covid-19. Poate o să fie cel mai des întâlnit cuvânt în anul 2020. Infecția cu noul coronavirus ne-a trecut printr-o tornadă de emoții și sentimente. Totodată, ne-a răpit persoane apropiate, rude, cunoștințe, mult mai devreme decât ne-am fi așteptat. Da, poate mulți aveau și alte boli, poate unele erau silențioase și nu știau de ele, dar mai aveau de trăit. O zi, două luni, câțiva ani, dar timpul nu poate fi înlocuit cu nimic. Iar acest timp a fost furat de către virus.
 
Constanța a pierdut nume sonore, personalități marcante, care au lăsat o amprentă unică în comunitate. Fie că vorbim de un critic de artă și un om puternic cum a fost Doina Păuleanu sau de un medic dedicat cum a fost Octavian Unc, fie că ne aducem aminte de zâmbetul lui Daniel Popa care anunța succesul unei intervenții a pompierilor sau de zâmbetele create de stomatologul Taner Chemal, de afacerile pe care le-a condus Corneliu Idu și de oamenii pe care i-a format totodată, sau de multiplul campion și fost luptător legitimat la Farul și CS Dinamo, Claudiu Pătrașcu. Toți au plecat mult prea devreme de lângă noi, iar vinovat este COVID-19.
 

Corneliu Idu

 
La data de 1 decembrie 2020, Corneliu Idu trecea la cele veșnice, după ce a pierdut lupta cu infecția COVID-19. Născut în localitatea constănțeană Tuzla, Corneliu Idu avea 70 de ani. Studiile gimnaziale și liceale le-a finalizat la Eforie Sud, la liceul care purta numele de Liceul Eforie Sud, și, ulterior, a terminat Institutul de Marină Mircea cel Bătrân, actuala Academie Navală, în anul 1974, secția Civilă-Transport maritim, forma la Zi, ca șef de promoție. Corneliu Idu a fost un important om de afaceri, dar și un veritabil om de sport.
 
A practicat handbalul, iar calitățile sale pe semicerc au ieșit în evidență încă de la o vârstă fragedă. A jucat în echipa liceului de la Eforie Sud, pe care l-a urmat, iar la Școala Sportivă nr. 1 Constanța (actualul Club Sportiv Școlar nr. 1) tainele handbalului le-a deprins cu profesoara Hedwig Georgescu. Ascensiunea în handbal a lui Corneliu Idu a continuat. A jucat la nivel divizionar în Constanța, dar a și fost convocat la echipa națională de tineret a României, numărându-se printre primii handbaliști constănțeni selecționați în acest lot, la finele anilor 60.
 

Daniel Popa


„38 de ani, 2 luni și 11 zile în slujba Patriei! Miercuri, 4 noiembrie 2020, comandantul nostru, inspectorul șef colonel Popa Daniel Gheorghe, a plecat să fie comandantul batalionului de pompieri din cer!”, transmitea ISU Dobrogea în fatidica zi de 4 noiembrie. Daniel Popa, un lider înăscut, a fost alături de colegi la multe intervenții și a gestionat situația de la ISU Dobrogea admirabil. Colonelul Daniel Gheorghe Popa a ocupat din anul 2001 funcția de comandant al Grupului de Pompieri din Călărași. A fost absolvent al Şcolii de ofițeri activi a Ministerului de Interne (promoția 1985, arma „Pompieri“) și al Facultății de Drept din cadrul Universității din București (1996).
 
Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, pe parcursul carierei militare, Daniel Gheorghe Popa a ocupat funcții de execuție și de comandă atât în plan operativ, cât și în cel preventiv, remarcându-se prin rigurozitate și profesionalism în îndeplinirea activităților specifice.
 
Din 15 iulie 2016 a fost Inspector şef I al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa.
 

Octavian Unc

 

Pe 24 octombrie, medicul Octavian Unc a murit. „Doamne! Nu se poate un asemenea om - înger pe acest pământ să-l pierdem! Poate Bunul Dumnezeu l-a ales să vindece acolo sus pe cei drepți! Dumnezeu să-l ierte!“, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a medicului.
 
„M-am iniţiat ca medic stagiar, în secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean Constanţa, unde am primit pentru prima oară „Acul” primei operaţii chirurgicale de la dr. Vasile Sârbu, alături de care am dobândit din dragostea de chirurgie“, spunea însuși profesorul Dr. Dumitru Octavian Unc.
 
Doctorul Unc s-a născut la data de 15 martie 1957, în oraşul Zărneşti, judeţul Braşov. A venit ca medic stagiar la Spitalul Județean Constanța în 1985, în 1994 a devenit medic specialist, medic primar în 1998 iar din 2011 până în 2014 a condus Clinica de Chirurgie din cadrul SCJU Constanța. A fost iubit de colegi, de studenți și de pacienți, deopotrivă.
 

Doina Păuleanu


La ora 6:15 dimineața, pe 23 decembrie, în apropierea Crăciunului, Doina Păuleanu s-a stins. Director al Muzeului de Artă, istoric, critic și un om iubit de constănțeni trecea la cele veșnice. În urma infectării cu COVID-19, a făcut stop cardio-respirator.
 
Doina Păuleanu avea frumoasa vârstă de 72 de ani și un suflet veșnic tânăr. La începutul anului 2019, brașoveanca „repatriată” dobrogeancă devenea, la propunerea președintelui Consiliului Județean Constanța la acea vreme, Horia Marius Țuțuianu, cetățean de onoare al județului. A fost director al Muzeului de Artă Constanța din 1990. Era absolventă a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, Secţia Istoria şi Teoria Artei, promoţia 1971. Începând cu anul 2021, conducerea CJ Constanța va numi o persoană care să preia interimatul conducerii muzeului.

 
A fost deschisă o carte de condoleanțe la Muzeul de Artă, iar în prezența președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a vicepreședintelui Consiliul Județean, Stelian Gima, a viceprimarului municipiului Constanța, Ionuț Rusu precum și a consilierului președintelui CJC pe probleme de cultură, Vasile Gherghilescu, a fost dezvelit bustul Reginei Maria, operă monumentală realizată de marele sculptor român, Oscar Han, în anul 1932, fiind amplasată pe un soclu înalt special ridicat în fața Muzeului de Artă din Constanța.
 
Prilej cu care, Mihai Lupu, președintele CJ Constanța, a afirmat că va iniția un proiect de hotărâre prin care Muzeul de Artă Constanța se va numi Muzeul de Artă „Doina Păuleanu”.
 

Taner Chemal


Dr. Taner Chemal s-a născut la data de 29 mai 1971, la Constanța. A murit la 23 iulie 2020 într-un spital din București. A fost membru de seamă al comunității tătare din Constanța, o personalitate a lumii medicale din România, a cărui evoluție profesională în domeniul implantologiei l-au făcut celebru și peste hotare.
 
A absolvit Facultatea de Stomatologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie dr. Carol Davila din București, promoția 1991 – 1997. Începând cu anul 1998 pune bazele clinicii Implantodent Medical, cu activitate în București și Constanța.
 
Între 2006 și 2008 a urmat un program de masterat în parodontologie la Facultatea de Stomatologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa din Iași, iar între 2011 și 2012 un masterat în implantologie la GIDE – UCLA, Los Angeles.
 
A urmat doctoratul în implantologie dentară la Facultatea de Stomatologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Dr. Carol Davila din București. A urmat numeroase cursuri de specializare în străinătate: SUA, Israel, Suedia, Corea, Gemania, Franța, Anglia, Portugalia, Italia.
 
A fost membru al Societății Române de Reabilitare Orală, Societății Române de Implantologie Orală și Biomateriale, Societății de Stomatologie Estetică din România, Academy of Osseointegration, European Association for Osseointegration, International Team for Implantology, International Congressof Oral Implantologists și American Academy of Implant Dentistry.
 

Claudiu Pătrașcu

 
Multiplu campion și fost luptător legitimat la Farul și CS Dinamo, Claudiu Pătrașcu a murit pe 5 decembrie, la vârsta de 46 de ani. Acesta s-a stins din viaţă după ce a luptat zile în şir cu acest virus nemilos.
 
FRL își exprimă regretul față de pierderea unui fost luptător, Claudiu Pătrașcu. Un sportiv de excepție care a activat la CS Dinamo București și un om deosebit, Claudiu Pătrașcu a rămas mereu aproape de luptele românești, chiar și după retragere. Din păcate, acesta a pierdut cea mai importantă luptă. Federația Romană de Lupte transmite sincere condoleanțe familiei și apropiaților! Dumnezeu să-l odihnească! , este mesajul transmis pe pagina de Facebook de Federatia Romana de Lupte (FRL).
 
Din nefericire, temutul virus, COVID-19, a răpus personalități în toată țara și pe tot mapamondul. Fie că vorbim de actori, politicieni, oameni de afaceri, jurnaliști, SARS-CoV-2 nu face discriminări. Partea bună este că a început imunizarea prin vaccinare în mai multe state ale lumii, iar acest lucru ne oferă o speranță pentru anul 2021.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Orac Neculai 29 Dec, 2020 08:27 Dumnezeu sa-i odihneasca !