Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:47 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rubedenii pe statul de plata Familia Coltan s-a reunit sub aripa CJC (document)

ro

13 Apr, 2010 02:50 8155 Marime text
deschidere.jpgTată şi fiică, în oganigrama instituţiei judeţene. Părintele, consilier la cabinetul preşedintelui Nicuşor Constantinescu, a obţinut şi locuinţă de serviciu în blocul „social" de pe Aleea Magnoliei

Consiliul Judeţean Constanţa este una dintre instituţiile publice unde îşi fac veacul mai multe „ramuri" ale unor arbori genealogici. Altfel spus, foarte mulţi din angajaţii CJC sunt înrudiţi între ei, astfel încât, ai putea crede că aceasta ar fi o condiţie de angajare.

Un nume cu rezonanţă în lista funcţionarilor publici din aparatul propriu al CJC este şi Colţan. Ei bine, doi membri ai acestei familii şi-au găsit un locşor călduţ în sânul instituţiei judeţene. Este vorba despre Niculae Colţan şi despre Simona-Cristina Colţan, fiica acestuia.

Tatăl, Niculae Colţan, a fost angajat în cadrul instituţiei în anul 2008. Din declaraţia sa de avere pe 2008, aflăm că Niculae Colţan încasa anual o pensie militară în valoare de 45.000 lei pe an şi, de asemenea, un salariu anual de 45.000 lei de la SC RCI Grup de Consultanţă SRL. Soţia sa, Camelia Colţan, încasa anual un salariu de 30.000 lei de la SC Mecano Import Export SA (n.r. denumirea corectă a firmei este Industrial Mecano Import Export SRL), conform documentului declarativ al soţului. Potrivit declaraţiei de avere, fiica sa, Simona-Cristina Colţan încasa un venit anual de 20.000 lei de la Ministerul Mediului. În 2008, potrivit acestui document, Colţan îndeplinea funcţia de inspector de specialitate la Cabinetul preşedintelui CJC. Cu alte cuvinte, era subordonat direct şefului CJC, Nicuşor Constantinescu.

Niculae, trei case

Conform declaraţiei de avere din 2008, Niculae Colţan, deţinea împreună cu soţia Camelia, un apartament şi o casă de locuit în Bucureşti, dar şi o casă de vacanţă în Călăraşi. Familia Colţan mai deţinea un autoturism Volkswagen Passat fabricat în 2000, un Seat Ibiza - 2006 şi un Hyundai - 2008. Familia Colţan mai deţinea şi bijuterii de aur şi argint în valoare totală de 10.000 euro, însă avea şi datorii de 15.000 lei, respectiv 30.000 lei, la două bănci, debitele fiind scadente în 2011, respectiv în 2015.

Declaraţia de avere din 2009 a lui Niculae Colţan vine cu un element în plus, neprecizat în actul declarativ depus în anul anterior. Este vorba despre un teren intravilan în suprafaţă de 320 mp, deţinut în Bucureşti, pe str. Turnul Chindiei, nr. 18, Sector 1. Terenul respectiv a fost dobândit în 1994, aşa cum scrie în declaraţia de avere, astfel încât, nu ne explicăm de ce Niculae Colţan nu l-a declarat încă din 2008. În actul declarativ al său din 2009, nu apar schimbări în ceea ce priveşte clădirile deţinute. În schimb, parcul auto al familiei s-a redus. Cel puţin aşa arată declaraţia de avere. Aşa se face că Niculae Colţan a rămas doar cu autoturismul marca Hyundai, despre care precizează abia acum că este „Tucson", adică un 4x4. În 2009, el declară şi depozitul în lei la SIF Transilvania, deschis în 1995, despre care menţionează că include 2016 acţiuni.

Alba-neagra cu pensia de rezervist

Capitolul datorii a rămas la fel, în schimb la capitolul venituri apar noutăţi. Concret, din declaraţia de avere pe 2009 dispare subit pensia militară de 45.000 lei anual, salariul de la RCI Grup de consultanţă este evaluat la 19.000 lei, în perioada ianuarie-iunie, cât despre salariul încasat în calitate de consilier de la CJC, ei bine, acesta este neprecizat. Nici salariul soţiei, care figurează ca economist în cadrul societăţii Mecanexim SA, nu este precizat. Ca venituri din activităţi independente, Niculae Colţan menţionează suma de 8.400 lei obţinută în calitate de consilier în cadrul Parlamentului României (referitor la persoana consiliată scrisul lui N. Colţan este ilizibil), dar şi dividendele de la Mecanoexim SA (nu Mecanexim, aşa cum preciza anterior), în valoare de 6.100 lei anual, obţinute de soţie.

Fiica a sărit de la Ministerul Mediului, în barca CJC

Aşa cum probabil aţi sesizat, din declaraţia de avere a lui Niculae Colţan a dispărut fiica. Ei bine, numele Simonei-Cristina Colţan, alături de autoturismul Seat Ibiza de fabricaţie 2006, apare într-o declaraţie separată - chiar declaraţia de avere proprie a Simonei-Cristina Colţan, depusă pe site-ul CJC în ianuarie 2010. De unde deducem că familia Colţan, în speţă tatăl, s-a făcut luntre şi punte şi nu s-a lăsat până ce nu şi-a adus şi fiica sub aripa ocrotitoare a CJC. Interesant este faptul că aceasta lucra la sfârşitul anului 2009, ca şi consilier debutant în cadrul Ministerul Mediului, unde, de altfel, şi-a depus declaraţia de avere la data de 23.12.2009, iar începutul anului 2010 o regăseşte la CJC. Mai exact, duduia Colţan a fost prima pe anul 2010 care şi-a declarat averea ca angajat al CJC, declaraţia sa fiind completată chiar după petrecerea de Revelion, adică pe 1 ianuarie 2010. Chiar dacă nu se muncea la acea dată, Simona-Cristina Colţan a fost conştiincioasă şi a ţinut să fie prima care completează declaraţia de avere pe acest an.

Bursiera a tocat 40.000 lei în vacanţa de iarnă (?!)

Actul declarativ depus în calitate de inspector debutant în cadrul CJC este identic cu cel depus pe 23.12.2009 la Ministerul Mediului, întrucât conţine şi venitul din bursa guvernamentală babană, în valoare de 62.000 lei pe an, pe care tânăra speranţă a obţinut-o - datorită, desigur, competenţelor sale - prin Programul Young Professionals Scheme, derulat de către Ministerul Internelor şi Reformei Administrative în colaborare cu Institutul Naţional de Administraţie. Un alt aspect interesant este acela că juna a reuşit, pesemne, să cheltuiască nu mai puţin de 40.000 lei în vacanţa de iarnă din 2009, întrucât în declaraţia de avere afişată pe site-ul Ministerului Mediului figura cu un cont de 40.000 lei, înfiinţat taman în 2009, cont care dispare ca prin minune în declaraţia depusă ca subordonat al constănţeanului Nicuşor Constantinescu. Nu s-ar spune că Simona Colţan - care a activat în cadrul Direcţiei de Control Financiar a Ministerului Mediului - ştie să-şi administreze bine resursele băneşti.

Coleg de palier cu Zgabercea

Iată, aşadar, cum familia Colţan s-a reunit sub acoperământul CJC. Dar să revenim la Niculae Colţan. Acesta figura, încă de anul trecut, ca locatar al blocului L4, de pe Aleea Magnoliei, unde îşi are sediul şi SC Domeniul Public şi Privat Judeţean SRL, subordonat CJC. De precizat că în acest bloc al CJC locuiesc anumiţi angajaţi ai instituţiei. Spaţiul oferit de CJC este o garsonieră nu foarte mare, însă preţul este deosebit de atractiv, chiria lunară fiind de câteva zeci de lei. Deşi s-ar putea crede că în acest bloc ar locui angajaţi cu o situaţie materială precară, având în vedere preţul social al chiriei, nu este deloc aşa, ba din contră. Aici au obţinut locuinţe de serviciu în special angajaţii sus-puşi ai CJC. Deşi se plimbă cu maşini scumpe, majoritatea deţinând şi locuinţe proprietate personală, reprezentanţi ai protipendadei CJC preferă să se înghesuie în aceste locuinţe, ceva mai mari decât o cuşetă, doar de dragul de a economisi. Ei se bucură astfel de un drept ce poate li s-ar cuveni altor colegi, care poate nu o duc la fel de bine. Precizăm că pe lângă Niculae Colţan, care deşi are trei case şi un SUV la scară, mai locuieşte în acest imobil social şi Cristian Zgabercea, directorul Direcţiei de Cultură din CJC, care are la rândul său şi casă, ba şi afacere în domeniul hotelier. Cei doi sunt chiar colegi de palier.

Colţan has left the building! Nu şi pe cea din Magnoliei

Pentru a afla când a fost angajată în cadrul CJC Simona Colţan, l-am contactat telefonic pe purtătorul de cuvânt al CJC. Întrebat dacă a fost angajată în 2010, Cristian Moldovanu ne-a declarat că aceasta lucrează mai „demult" la CJC, lăsând să se înţeleagă că ar lucra din 2009 în cadrul instituţiei judeţene. Cu toate acestea, tânăra nu şi-a depus o declaraţie de avere pe 2009, figurând la finele anului, aşa cum am arătat, ca angajat al Ministerului Mediului.

În ceea ce-l priveşte pe Niculae Colţan, am întrebat cum de mai figurează ca angajat al CJC devreme ce, aşa cum se preciza în declaraţia sa de avere pe 2008, este beneficiar al unei pensii militare. Reamintim că - prin Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi FMI, care a avut ca punct de plecare OUG 230/2008 - angajaţii din instituţiile publice care erau şi beneficiari ai unei pensii de la stat au fost puşi să aleagă între cele două venituri. Purtătorul de cuvânt al CJC ne-a declarat că Niculae Colţan a renunţat la funcţia de consilier al instituţiei, alegând să activeze în mediul privat, tocmai din cauza acestei legi. Purtătorul de cuvânt al CJC ne-a declarat că, în consecinţă, Niculae Colţan nu mai este locatar al blocului L4, din Magnoliei. Noi îl contrazicem. Avizierul blocului la care este afişată întreţinerea arată că rezervistul Colţan este la zi cu plata cheltuielilor. Pe tabel, el figurează ca locatar pe parcursul lunii februarie 2010. Rămâne de văzut dacă el va plăti întreţinerea tot aici, în următoarele luni.

Umbra Expertissa la CJC

Gurile rele spuneau încă de la „înregimentarea" lui Niculae Colţan în CJC, că el ar fi fratele lui Ion Colţan, patronul firmei care deţine SC Expertissa SRL Constanţa, care a furnizat către CJC echipamente IT - tehnică de calcul şi echipamente periferice - în valoare de milioane de euro, pentru dotarea unităţilor de învăţământ din judeţ. Menţionăm că informaţia nu ne-a fost confirmată de către nicio sursă oficială. Deşi am încercat, pe parcursul anului 2009, în repetate rânduri, să luăm legătura cu Niculae Colţan pentru a ne confirma această posibilă legătură de rudenie sau pentru a ne-o infirma, el nu a fost de găsit. De fiecare dată când am încercat să-l contactăm pe fix, secretara de la cabinetul preşedintelui CJC ne-a declarat ba că este plecat în judeţ, ba că este într-o şedinţă. Chiar dacă am lăsat un număr de contact, tot nu am reuşit să avem un dialog cu Niculae Colţan.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Logica prin ricoseu 13 Apr, 2010 16:08 "...rămas doar cu autoturismul marca Hyundai, despre care precizează abia acum că este „Tucson", adică un 4x4. ..." Exista 8 modele de Tucson, dintre care 4 (patru) sunt doar 2WD.... http://www.hyundai-motor.ro/showroom/?id=88
  • Logica prin ricoseu 13 Apr, 2010 16:02 "...rezervistul Colţan este la zi cu plata cheltuielilor. Pe tabel, el figurează ca locatar pe parcursul lunii februarie 2010..." Astazi suntem in luna aprilie, nu in luna februarie...