S-au afişat facturile pe decembrie Deşi temperaturile nu au fost foarte scăzute, căldura din apartamente îi lasă lefteri pe constănţeni (document)
S-au afişat facturile pe decembrie: Deşi temperaturile nu au fost foarte scăzute, căldura din apartamente îi
24 Jan, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
4734
Marime text
În noiembrie 2014, aleşii locali au votat reducerea preţului gigacaloriei furnizate de RADET Constanţa, de la 358 la 310 lei, pentru sezonul estival 2014-2015, prin contribuţia financiară acordată de Guvernul Ponta. Cu toate acestea, facturile la întreţinere pentru luna decembrie 2014, afişate de asociaţiile de proprietari în această săptămână, le-au dat palpitaţii constănţenilor, sătui de promisiunile autorităţii publice locale privind preţul gigacaloriei. Care ba scade, ba creşte. Şi uite-aşa, în pofida promisiunilor edilului-şef Radu Mazăre, constănţenii s-au trezit cu facturi exorbitante la căldură pentru luna decembrie a anului trecut.
Pentru a vedea cât au de plătit constănţenii pentru agentul termic furnizat de RADET Constanţa în luna decembrie 2014, am vizitat mai multe zone ale municipiului. Spre exemplu, constănţenii care locuiesc într-un apartament de două camere situat în cartierul Tomis III vor plăti, pentru căldura din decembrie, suma de 313 lei. În acelaşi bloc, proprietarii unei garsoniere au de achitat pentru agentul termic din prima lună de iarnă suma de 206,55 de lei. Constănţenii care locuiesc într-un apartament de două camere într-un bloc situat pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu (zona City Park) vor plăti pentru agentul termic din decembrie suma de 290 de lei, iar cei care stau la trei camere - 380 de lei. Nici în zona Gară Constanţa, lucrurile nu sunt tocmai roz. Proprietarii unui apartament de două camere au de achitat suma de 347 de lei, iar cei ai unui apartament de trei camere, 444,54 de lei. În Poarta 6, constănţenii trebuie să plătească şi ei sume destul de mari pentru căldura din case. Spre exemplu, o familie care locuieşte într-un apartament de două camere situat în Poarta 6 va scoate din buzunare suma de 327 de lei. O altă familie care deţine un apartament de trei camere va achita suma de 410 lei pentru agentul termic din decembrie.
Vom avea vreodată o gigacalorie ieftină?
De anul trecut, CET Constanţa nu mai depinde de ELCEN Bucureşti. Prin urmare, primarul Radu Mazăre poate să-şi respecte promisiunea electorală, şi anume aceea de preluare şi modernizare a CET Constanţa, prin care va asigura o gigacalorie mai ieftină. În Monitorul Oficial de ieri, 29 decembrie 2014, în partea a IV-a, a fost menţionată înregistrarea societăţii comerciale provenită din divizarea parţială a SC Electrocentrale Bucureşti SA, cu denumirea Electrocentrale Constanţa SA, având un capital social integral de stat de 32.000.000 de lei şi având ca domeniu de activitate producţia de energie electrică. Fondator şi unic acţionar este Statul Român, prin Ministerul Economiei. În calitate de administratori au fost desemnaţi: Gheorghe Enache, directorul CET Palas SA, Alexandru Prepeliţă - preşedinte CA în cadrul ELCEN Bucureşti şi consilier juridic în cadrul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului, Iuliana Ana Dinu - director economic şi comercial în cadrul Electrocentrale Grup SA, Gabriel Ignat, directorul ELCEN Bucureşti şi membru în CA, şi Eduard Olteanu, director şi membru în CA ELCEN Bucureşti. Auditor a fost aleasă societatea Deloitte Audit SRL reprezentată prin Petr Pruner. Decizia ELCEN este, aşadar, un prim pas pentru preluarea CET-ului din Constanţa de către Primărie.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Ovidiu 24 Jan, 2015 09:13 Oricat ar incerca autoritatile sa ne spuna ca au investit in modernizarea retelei de distributie a energiei termice sunt pierderi mari datorita randamentului scazut al instalatiilor iar prin subventie se acopera aceste costuri suplimentare.Autoritatile nu fac bine ca cei care muncesc si au bani sa plateasca mai mult,deoarece aceste persoane au primii posibilitatea sa paraseasca sistemul si sa-si puna centrale pe gaze.Asta nu inteleg alesii daca vrei ca lumea sa ramana in sistem trebuie sa acorzi conditii egale de plata pentru toti abonatii nu preferential.De asemenea nu vad normal un tva de 24% la caldura,acesta ar trebui sa fie maxim 5-6%.
- tudor 24 Jan, 2015 06:06 asa este, -16 grade nu este o temp. tocmai scazuta. poate vor gratis sa se incalzeasca...i-a intrebati-i.