Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:33 13 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Olimpicul Ionuţ Mihai s-a „meditat“ pe YouTube, pentru că în comuna Ciobanu părinţii nu îşi permit „şcoli paralele“ (galerie foto)

ro

22 Jun, 2018 00:00 11964 Marime text
Despre frumoasele „isprăvi“ ale elevului din clasa a VIII-a de la Liceul Tehnologic din Ciobanu am aflat într-un mod mai delicat de la prof. Luminiţa Ogreanu, învăţător la instituţia amintită: „Ionuţ Mihai este elevul ce a reprezentat judeţul Constanţa la Olimpiada de română-faza naţională! Deşi a obţinut punctaj maxim la faza judeţeană, nicio televiziune sau ziar din Constanţa nu a scris un articol despre performanţa acestui elev! De ce? Poate pentru că este de la un liceu tehnologic?“
 
Şi iată că Ionuţ ne-a oferit o ocazie mai mult decât frumoasă de a-l căuta şi a scrie despre el, pentru că la Evaluarea Naţională a reuşit performanţa de a obţine nota maximă la proba scrisă de la Limba română şi nota 9,85 la Matematică, fără nicio oră de meditaţie, precum „confraţii“ lui... orăşeni.
 
În timp ce prin Constanţa nebunia „şcolii paralele“ atinsese paroxismul în săptămânile dinaintea primei probe, Ionuţ mai consulta când şi când tutorialele oferite pe YouTube de un profesor de prin Bacău.

Profesorii care i-au marcat parcursul 

Întrebat dacă a primit sprijin suplimentar din partea vreunui profesor, Ionuţ ne-a declarat: „La limba română, pe lângă ajutorul primit de la doamna profesoară Marioara Mihai (directorul Liceului Tehnologic Ciobanu - n.r.), care m-a îndrumat şi în calificarea la faza naţională a Olimpiadei de limba română, nu a fost nimic altceva. Iar la matematică, pe lângă ajutorul domnului profesor Alexandru Brăcaci, am urmărit câteva clipuri pe internet, câteva tutoriale despre cum să înveţi mai uşor şi câteva lecţii ale unui profesor din Bacău. De asemenea, m-a mai ajutat o altă doamnă profesoară, dar nu contra cost. 
 
Cu domnul profesor Brăcaci am făcut performanţă în clasele a V-a, a VI-a şi a VII-a, când am participat la un concurs judeţean Rural Math, pentru elevii din mediul rural, şi unde am obţinut premiile I, II şi III de-a lungul anilor. Din păcate, anul acesta nu s-a mai organizat. Era o modalitate de a-mi verifica toate cunoştinţele pe care le dobândisem. Oricum mi-a fost destul de util concursul şi pregătirea“.
 
Întrebat dacă totuşi a plătit vreo oră de meditaţie, Ionuţ ne-a lămurit cu un „Nu“ hotărât, adăugând că pregătirea la limba română a început-o încă din vara anului trecut, iar la matematică, un pic mai târziu şi chiar i-a fost teamă de proba aceasta. 

Poveşti de viaţă cu greutăţi nemeritate 

Pasiunea pentru limba română şi-a descoperit-o undeva prin clasa a V-a. „Sau, mai bine spus, a fost descoperită de doamna profesoară Marioara Mihai, căreia îi datorez atât de mult. Parcă-mi amintesc că de la prima oră mi-a spus că tu o să faci ceva frumos cu limba română şi încet-încet am participat încă din clasa a V-a la olimpiade şi la concursuri de specialitate. Am început cu premiul III la faza judeţeană a olimpiadei, cu o menţiune, pe lângă Olimpiada de lectură pentru elevii din mediul rural «Universul cunoaşterii prin lectură». La sfârşitul lunii mai am mai participat la un concurs, de data aceasta interdisciplinar, intitulat «Ionel Teodoreanu» la Iaşi, unde am obţinut un premiu special şi care a venit să încununeze toată munca de până acum“, afirma Ionuţ.
 
Şi pentru că succesele acestor copii frumoşi au în spate şi o poveste, Ionuţ ne mărturisea că are o soră mai mare cu 14 ani, plecată la muncă în Italia, şi care l-a ajutat foarte mult atât din punct de vedere afectiv, cât şi material, întrucât părinţii s-au despărţit de trei ani, iar mama nu are un venit stabil.
 
La ce liceu ar vrea să ajungă? „Mi-aş dori să mă înscriu la Liceul Teoretic «Ovidius» doar în cazul în care mama găseşte un loc de muncă pentru a ne muta cu chirie cei patru ani de liceu. Dacă nu, voi merge la Liceul Teoretic «Ion Cotovu» din Hârşova, care de-a lungul timpului a avut destul de multe rezultate frumoase“.
 
În final, a dorit să mulţumească tuturor cadrelor didactice din comuna Ciobanu, de la educatoare, învăţătoare şi profesori, până la primar, care a sprijinit educaţia şi a avut grijă ca elevii să dispună de o bază materială modernă, cum ar fi tablete interactive, chiar fiecare copil primind tablete şi biciclete.

 
Reporter: „La ce facultate te vezi peste patru ani, Ionuţ?“
Ionuţ Mihai: „Ţinând cont de pasiunea mea pentru limba română, mi-aş dori să devin profesor!“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii