Sala de sport neterminată îi dă mari bătăi de cap clubului şcolar Medaliile CSS1 Constanţa se pierd printre bălării cât casa (galerie foto)
Sala de sport neterminată îi dă mari bătăi de cap clubului şcolar: Medaliile CSS1 Constanţa se pierd printre
28 Jul, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
6689
Marime text
Clubul Sportiv Şcolar numărul 1 din Constanţa trage noi semnale de alarmă în privinţa sălii polivalente din curtea proprie, a cărei construcţie a început în anul 2009, dar lucrările s-au oprit apoi.
Brand al sportului constănţean, dar şi românesc, CSS1 Constanţa are mari probleme din pricina sălii neterminate, cu care oficialii clubului îşi făcuseră planuri mari. Acolo urmau să se desfăşoare antrenamentele şi meciurile grupelor sportive, care, în această situaţie, sunt înghesuite în alte două săli de la CSS1 (o parte), iar o parte se pregătesc în alte locaţii şi săli din oraş. De asemenea, în noua sală urmau să fie amplasate şi birourile administrative, care acum au ocupat două vestiare de la o sală proprie.
Construcţia neterminată este împrejmuită, iar lângă ea se găseşte vechiul sediu al CSS1, o clădire construită în 1910, aflată în prezent în reparaţii capitale. Buruieni mari, cât casa (la propriu) au pus stăpânire pe mare parte din spaţiul din curte, ca şi pe două terenuri. În plus, garduri ruginite, îndoite şi cu găuri în plasă şi o impresie generală de vechi şi paragină rod zi de zi, ca nişte carii, din imaginea strălucitoare pe care şi-a construit-o CSS1 Constanţa, de zeci de ani, prin rezultate sportive şi prin atâţia mari sportivi plămădiţi. Pentru copiii din grupele de iniţiere, conducerea clubului a amenajat o intrare din afara curţii. O altă problemă este cea a chiriilor pe care trebuie să le plătească CSS1 pentru folosirea celorlalte săli din Constanţa în care se pregătesc şi joacă copiii clubului, deşi ele aparţin tot statului!
Constructorul s-a adresat instanţei
„Proiectul sălii polivalente a început în 2009 şi trebuia să se termine în 2010. Lucrurile au tărăgănat însă, iar finanţarea a întârziat. Oricum, se ştia că finanţarea va fi în tranşe. La un moment dat, lucrările s-au oprit. Finanţarea venea de la Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean, de care noi aparţinem în totalitate. Acum, sala e gata în proporţie de 70%. Am făcut adrese la minister şi la ISJ. Când am simţit că finanţarea venea din ce în ce mai greu, am zis ca sala să fie închisă, perfect ermetic, ca să nu se deterioreze, astfel că s-a făcut şi acoperişul, conform proiectului. După ce finanţarea n-a mai venit, constructorul, SC Alex Building SRL, a stat vreun an cu muncitorii aici, cu materiale, iar apoi, treptat, s-a retras. Întâi a început cu oamenii, cu materialele, au rămas doi paznici, iar apoi unul. În cele din urmă, s-au pus alarme cu o firmă de pază şi a plecat. Constructorul ne-a dat însă în judecată, vrând să se retragă unilateral din acest proiect. Ne-a venit şi o somaţie. Până nu apare o hotărâre judecătorească definitivă, nu putem face o nouă licitaţie, pentru continuarea lucrărilor“, a spus Iulian Popa, directorul adjunct al CSS1, care i-a expus situaţia, ieri, şi deputatului de Constanţa Mihai Tararache, sosit la faţa locului.„Nici nu mai visăm acum la centru SPA“
Sala de sport care trebuie să se construiască are suprafaţa de 4.717 metri pătraţi, e multifuncţională, cu anexe, cu parter, etajul întâi şi etajul doi parţial, iar în proiect sunt prevăzute şi centru SPA, şi recuperare. „Nici nu mai visăm acum la centru SPA, numai să fie gata sala odată“, surâde amar Iulian Popa. Conform plăcuţei afişate la club cu datele şantierului în lucru, data începerii lucrărilor a fost 14 decembrie 2009, iar termenul de execuţie era de opt luni, astfel că trebuiau să fie gata pe 13 august 2010. Au trecut însă şase ani de atunci, iar sala zace neterminată, ceea ce a perturbat activitatea clubului, sub multe aspecte.E nevoie de o sală mai înaltă
Cei peste 800 de copii care se pregătesc la CSS1 Constanţa fac parte din grupele de gimnastică artistică, gimnastică aerobică, gimnastică ritmică, atletism, baschet, handbal, scrimă şi volei. Voleiul, baschetul şi gimnastica ritmică îşi desfăşoară activitatea într-o sală a clubului construită în 1975, în acelaşi corp de clădire fiind mutate şi birourile administrative, care au ocupat astfel două vestiare dintre cele patru ale sportivilor.„Baschetul l-am avut până de curând la Sala Tomis, dar nu am mai avut bani de chirie, astfel că am ieşit de acolo şi ne înghesuim cu voleiul aici. Mai vin şi fetele de la gimnastică, ce desfac covoarele de pe lateral. Nu avem cum să scoatem covoarele din sală când e o competiţie, pentru că sunt foarte grele, ne trebuie 10-15 inşi, nu poţi pune copii. S-ar putea ca în acest an să nu ne mai dea voie să jucăm baschet aici, pentru că se pot produce accidentări. Şi pentru gimnastică ritmică sala e improprie, e nevoie de o sală mai înaltă, pentru că se aruncă obiecte în sus“, spune Iulian Popa. La handbal, există un parteneriat cu Universitatea Maritimă din Constanţa pentru folosirea Sălii Hidrotehnica. De la CSS1 au plecat fete şi băieţi la echipele divizionare de handbal (senioare şi seniori), la HC Dobrogea Sud fiind opt jucători.
Şantierul, evitat printr-un drum de acces din stradă
Sportivii de la scrimă şi de la gimnastică aerobică se pregătesc la sala CS Farul, în baza unui protocol cu acest club sportiv, atleţii lucrează pe stadionul „Farul“, iar fetele de la gimnastică artistică se antrenează la Complexul Sportiv Tomis. Pentru grupele mici, de iniţiere, la baschet, volei şi gimnastică, există a doua sală de la CSS1, la care se ajunge din stradă! „S-a făcut un drum de acces pentru copii, din afară, ca să nu treacă prin şantier“, explică Iulian Popa.Statul iese în pierdere
Parcurgând acest traseu, dai la tot pasul de iarbă, asfalt spart, pereţi coşcoviţi şi garduri atacate de rugină. Senzaţia de vechi te izbeşte. Sala, vestiarele, grupurile sanitare şi duşurile poartă şi ele pecetea lipsei banilor şi a lipsei modernizărilor. „Nu ştim ce sumă mai avem de primit pentru terminarea sălii polivalente. Tot mereu s-au făcut calcule, dar, de la an la an, materialele s-au scumpit, astfel că nu putem trimite o sumă exactă. Trebuie ca proiectantul să facă din nou un calcul, o reevaluare, care să fie trimisă ministerului. Suntem însă încurcaţi şi cu procesul, nu putem da drumul la licitaţie până nu vine o hotărâre judecătorească definitivă în litigiul pe care-l avem cu constructorul. Oricum, după părerea mea, statul va fi în pierdere, materialele şi mâna de lucru s-au scumpit. Această sală ar fi singura omologată pentru handbal din Constanţa, în afară de Sala Sporturilor“, arată Iulian Popa.„Statul plăteşte chirie la stat. Nu se poate aşa ceva“
De parcă această problemă nu ar fi de ajuns, celor de la CSS1 le creează mari necazuri faptul că trebuie să plătească chirie pentru sălile pe care le folosesc în oraş, deşi ele aparţin tot statului. „Statul plăteşte chirie la stat. Nu se poate aşa ceva! Cât a fost Ministerul Educaţiei şi Sportului, nu s-a plătit. De când s-a făcut despărţirea, se plăteşte. Nu percepem taxă la copii, dar plătim chirie la săli. Nu s-a ajuns la un consens pe tema aceasta. La început, nu am avut bani prevăzuţi de chirii, astfel că avem unele restanţe de plătit. Acum am cerut“, punctează Iulian Popa.Investiţia trebuie inclusă în priorităţi
„Ştiam de situaţia cluburilor sportive de mai multă vreme. Am discutat problema cu chiriile cu doi miniştri. E un ordin de ministru de prin 2010, care trebuie schimbat, trebuie făcut un amendament la el. Voi continua acest demers. E inadmisibil să se întâmple aşa ceva, sportul trebuie încurajat“, a spus deputatul Mihai Tararache, cel care i-a cerut lui Iulian Popa să se întocmească un tabel cu semnături ale părinţilor pentru renunţarea la plata chiriilor către sălile aparţinând statului, tabel care să fie înaintat apoi ministrului Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă.În privinţa sălii polivalente de la CSS1, Mihai Tararache a spus: „Ştiu că la nivel de Guvern e o prioritate ca toate lucrările începute să fie finalizate. Această investiţie trebuie inclusă în priorităţi. Dacă tot s-a cheltuit 70% din suma alocată, trebuie făcute eforturi în continuare. Măcar într-un an să fie demarate procedurile şi alocată finanţarea”.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Mihai 15 Aug, 2016 20:55 Starea in care se afla cladirile , salile si terenurile CSS1 se datoreaza in mare parte si nepriceperii manageriale a conducerii acestui club. S-a dovedit de nenumarate ori ca un sportiv cu rezultate exceptionale nu este automat si un bun antrenor si , cu atat mai putin, un bun manager. De ce spun asta? Pentru ca gaurile din garduri , zidurile coscovite, buruienile care acopera terenurile, deteriorarea bunurilor din sali si terenuri de antrenament nu au aparut toate odata!!! Ele trebuieau reparate pe parcurs si nu lasate sa se adune si clubul sa arate asa jalnic. Imi e greu sa cred ca nu exista macar un parinte al unuia din cei 800 de copii care fac sport la CSS1 care sa nu aiba o firma de constructii sau posibilitatea de a aduce, unul o cutie de vopsea, altul o pensula, un sac de ciment sau iposos, o grebla, o sapa si o galeata. Iar apoi o actiune de igienizare si reparatii marunte facute de parinti si copii intr-un week-end impreuna cu angajatii clubului ar fi fost un bun prilej de a le insufla copiilor sentimente de responsabilitate si atasament fata de locul unde isi petrec cateva ore saptamanal. Si , cu siguranta ca daca ar fi facut asta macar de 2 ori pe an primavara si toamna, acest club nu ar fi ajuns in acest hal .Vorba aceea"Omul sfinteste locul!"
- SARKANY MARIANA 28 Jul, 2016 06:36 Curatenia si igenizarea sunt prioritare ( nu oriunde vezi asemenea lucru ) ceea ce e si firesc , conducerea si antrenorii acestui club fac eforturi uriase pentru a -si continua antrenamentele si pregatirile pentru sportivi ! Implicarea deputatului de Constanta Mihai Tararache este de apreciat ! O speranta pentru acest club privind prezenta domniei sale la fata locului , luand direct de la sursa informatiile ! De apreciat si ziarului Ziua de Constanta si autorului acestui articol Marian Bocai !