Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:26 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şantajul lui Nikitas este minciună pe lângă corupţia politică de la Callatis Therm

ro

26 Mar, 2012 02:36 5129 Marime text
cap_1.jpg În timp ce mangalioţii au petrecut o iarnă de coşmar, fără căldură şi apă caldă, câteva personaje au făcut bani cu nemiluita şi jocuri electorale de-a dreptul criminale prin intermediul şi pe seama companiei locale de termoficare, Callatis Therm SA.

Potrivit site-ului www.atacdeconstanta.ro, organele judiciare ale statului român au început o anchetă penală, soldată până acum doar cu arestarea preventivă, pentru două zile mari şi late, a directorului general Adrian Nikitas Simion. Până acum, s-a creionat ipoteza unui şantaj al lui Nikitas, în sensul că acesta îi ţinea pe oameni în frig, ca să determine autorităţile să-i facă plăţi suplimentare. Din praful judiciar înţelegem că la mijloc a fost un scenariu economic, deşi absolut toate probele arată că mangalioţii au trăit în primul rând un coşmar politic, pus la cale de politicieni, pentru „mălai" şi influenţă.

Cum a devenit finul lui Tusac jupân la termoficare

În decembrie 2010, primarul incompatibil al Mangaliei, Claudiu Tusac, se pregătea să culeagă roadele unui scenariu de intimidare şi linşaj mediatic orchestrat împotriva companiei locale de termoficare, Rominservices Therm SA (popular Romintherm). Afacerea termoficării era condusă atunci de grupul Rompetrol, care deţinea 66,67 % din Romintherm. Scârbiţi de situaţia de la Mangalia, de amânările la plată şi de atitudinea lui Tusac, patronii de la Rompetrol s-au decis să-şi ia lumea-n cap şi să vândă acţiunile. Dintr-un senin imprevizibil, a apărut un cumpărător dispus să preia afacerea, cu toate riscurile şi blocajele din administraţie. Pe 14 ianuarie 2011, grupul Rompetrol semnase deja un contract de vânzare a acţiunilor către C&C Wealth Management SRL, o firmă fără istoric, fără rezultate, dar cu solide proptele politice. În actul de înfiinţare al C&C apare numele lui Claudiu Teliceanu, liberal cu ştate vechi apropiat de Gheorghe Dragomir, preşedintele PNL Constanţa. Teliceanu solicitase rezervarea de denumire a firmei, dar nu pentru sine, ci pentru funcţionarul bancar Cătălin Ciupercă. Acesta din urmă este nimeni altul decât finul lui Claudiu Tusac, aşa cum a recunoscut însuşi primarul Mangaliei într-o recentă declaraţie de presă. Cum legăturile erau prea vizibile şi puteau să-i creeze probleme penale lui Tusac, finul Ciupercă s-a decis să bage nişte prieteni la înaintare, în actele oficiale ale C&C.

atac.jpg

C&C are sediul acasă la un consilier judeţean

Mişcarea s-a făcut în două etape. În prima, Ciupercă a adoptat o hotărâre, pe 15 decembrie 2010 (aprobată de ORC pe 10 ianuarie 2011), prin care l-a numit administrator la C&C pe Marius Zăgăneanu şi a schimbat sediul societăţii într-un imobil situat pe strada Popovici Bănăţeanu nr. 4, într-un imobil ce aparţine consilierului judeţean PNL Adrian Bratu. Zăgăneanu este şi el membru PNL, parte a grupării Cupşa-Teliceanu. Ulterior, pe 19 ianuarie 2011 - după parafarea înţelegerii cu Rompetrol, Ciupercă şi-a cesionat părţile sociale de la C&C către Marius Zăgăneanu şi Adrian Nikitas Simion. Dacă Zăgăneanu era de la partid, în schimb Nikitas era un băieţaş din mediul de afaceri, priceput la învârteli cu deşeuri reciclabile, cherestea şi materiale de construcţii.

41 de miliarde din cesiuni, 159 din subvenţii, 186 din anvelopări

Pe 27 ianuarie 2011, C&C a intrat oficial în acţionariatul Rominservices Therm SA, numindu-l pe Nikitas director general şi pe Zăgăneanu administrator. Deşi cei doi activau cu brio la termoficare, calitatea lor efectivă de asociaţi la C&C a fost menţionată în registrul comerţului abia în data de 22 martie 2011. Până atunci, deciziile i-au aparţinut în exclusivitate lui Cătălin Ciupercă, finul lui Tusac. În datele de 15 februarie, respectiv 22 februarie 2011, Nikitas de la Rominterm i-a cesionat lui Ciupercă de la C&C creanţe în valoare de 41,5 miliarde de lei vechi, bani datoraţi de Primăria Mangalia pentru subvenţionarea gigacaloriei, pe care Tusac omitea să-i plătească anterior intrării finului său pe fir. După ce termoficarea a fost preluată de interpuşii lui Tusac, Primăria Mangalia a mai achitat 159,4 miliarde de lei vechi în conturile Callatis Therm SA (fosta Romintherm), aşa cum reiese din execuţia bugetară a anului trecut. Nikitas a făcut şi alţi bani cu Tusac, una din firmele sale, respectiv Euroinvest Future Services SRL, fiind angrenată în anveloparea blocurilor din Mangalia, lucrare ce are un deviz total de 186 de miliarde de lei vechi. La final, mai arătăm doar că povestea termoficării din Mangalia este în primul rând o poveste de corupţie politică, nu de şantaj economic, aşa cum din eroare s-au pronunţat organele judiciare.

adriancarlescu.jpg

Articol de: Adrian Carlescu

Sursa: www.atacdeconstanta.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ..... 26 Mar, 2012 13:18 zaganeanu este cununat de ciuperca! se mergea numai pe nasi si fini....