Șapte persoane diagnosticate cu COVID-19 și cu boli cronice au decedat în România Sorin Rugină, medic epidemiolog - „Să avem conștiință civică și să ne izolăm la domiciliu“
Șapte persoane diagnosticate cu COVID-19 și cu boli cronice au decedat în România: Sorin Rugină, medic epidemiolog
24 Mar, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
4926
Marime text
În România, până ieri, 23 martie, șapte persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Craiova Iași și Suceava, au decedat.
Primul deces este al pacientului în vârstă de 67 de ani confirmat cu COVID-19 pe 18.03.2020 la UPU din cadrul Spitalului Filiași și transferat la SCBI Craiova. Pacientul avea afecțiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer).
Al doilea pacient, în vârstă de 74 de ani, era internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș – București, transferat de la Spitalul Universitar de Urgență București, având o boală cronică preexistentă pentru care se afla în programul de dializă. Pacientul de 74 de ani a fost inițial internat la Spitalul Universitar din Capitală și i s-a făcut un test pentru Covid-19 abia după patru zile, deși avea simptome specifice. Între timp, managerul a fost demis, după ce ministerul Sănătății a trimis Corpul de Control să facă verificări.
Un al treilea român a murit, duminică seară, din cauza infectării cu noul coronavirus. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 70 de ani din județul Neamț. El avea condiții medicale preexistente, printre care și diabet. Bărbatul a murit la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. „S-a înregistrat al treilea deces pe teritoriul României al unei persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19). Este vorba despre un bărbat în vârstă de 70 de ani care a fost internat în Spitalul Județean Piatra Neamț. A fost confirmat pozitiv în data de 19 martie 2020 și în data de 20 martie 2020 transferat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Pacientul avea afecțiuni cronice preexistente (diabet, hipertensiune arteriala). În urma anchetei epidemiologice nu s-a constat istoric de călătorie sau contact cu o persoană infectată”, se arată în comunicatul Grupului de Comunicare Strategică.
Ieri, 23 martie, a fost înregistrat al patrulea deces al unei persoane confirmată pozitiv la COVID 19. Este vorba despre o femeie în vârstă de 72 ani, internată în data de 21 martie 2020 in Spitalul județean Suceava, cu afecțiuni asociate cronice ( diabet, boli cardiovasculare) , fără context epidemiologic ( nu are istoric de călătorie, nu a venit în contact cu o persoană confirmată pozitiv).
Tot ieri, 23 martie, a fost înregistrat al cincilea caz de deces al unei persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19). Este vorba de un bărbat, de 71 ani, din Suceava, confirmat pozitiv pe data de 23.03.2020, internat la Spitalul Județean Suceava din 21.03.2020. Persoana a fost internată anterior în secția de cardiologie unde este posibil contact cu pacienta transferată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
„Nu trebuie să semănăm panică, pentru că panică este cel mai mare dușman. Cu toții trebuie să avem conștiință civică și să înțelegem că trebuie să ne izolăm la domiciliu. Pacienții care au decedat erau în stare gravă și, normal, că s-a ajuns aici. Pacientul de la Iași avea și alte afecțiuni și era deja internat la spital. Dar este foarte important este să ne informăm din surse oficiale, să stăm acasă. Constanța, deocamdată, face față eficient situației. Cei care stau acasă, în izolare, nu se pot îmbolnăvi și muri peste noapte. Persoanele care au unele simptome, pot cere, deocamdată, consultații telefonice de la medicul de familie. Ulterior, dacă simptomele se agravează, se merge la urgență. Trebuie să înțelegem și să fim un popor matur, cu simț de răspundere și să sperăm că totul va fi bine“, a explicat, pentru cotidianul ZIUA de Constanța, prof.univ.Sorin Rugină, rectorul Universității Ovidius, medic specialist Boli Infecțioase și Epidemiologie. Autoritățile atrag din nou atenția că cel mai sigur mod de prevenție este izolarea la domiciliu.
Date de la Grupul de Comunicare Strategică
Până ieri, 23 martie, potrivit Grupului de Comunicare Strategică pe teritoriul României, au fost confirmate 576 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19 (coronavirus). Dintre cele 576 de persoane confirmate pozitiv, 7 3au fost declarate vindecate și externate (51 la Timișoara, 17 la București, 3 la Craiova, unul la Constanța și unul la Iași). Până pe 23 martie, 5 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Craiova Iași și Suceava, au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 143 de noi cazuri de îmbolnăvireCitește și:
A fost înregistrat al patrulea deces al unei persoane confirmată pozitiv cu coronavirus
Restricții la intrarea în România pentru cetățenii străini. Cine face excepție de la această măsură
Al treilea deces cauzat de coronavirus în România
Sondaj de opinie ZIUA de Constanța Va face față sistemul de sănătate din România situației privind coronavirusul?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii