Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:33 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scandal la Biobaza Constanţa! Voluntarii vizitează adăposturile pentru câini, aduc mâncare, dar nu trec la treabă (galerie foto)

ro

10 Feb, 2016 00:00 7069 Marime text


Voluntarii şi iubitorii de animale au venit, ieri, cu mic, cu mare, pentru a face curăţenie şi a îngriji animalele aflate în Biobaza Constanţa. Doar că lucrurile nu au stat aşa cum şi-au imaginat iubitorii de animale, care au adus cu ei saci de mâncare pentru căţei şi au făcut poze pentru a le arăta şi altora condiţiile în care îşi duc traiul patrupedele.
 
Angajaţii Primăriei, cei care, vrând-nevrând, trebuie să se ocupe acum de soarta animalelor fără stăpân alături de patru voluntari, au întâmpinat „vizitatorii“ încă de la poartă cu procese-verbale care să ateste bunurile aduse de fiecare, fapt care a stârnit revoltă în rândul acestora. Amintim că de soarta animalelor de la Biobază se ocupă angajaţii primăriei după ce după ce, pe 2 februarie, contractul cu Puppy Vet SRL, firma care se ocupa de îngrijirea căţeilor, a expirat.

Vacccinuri şi cuşti, printre nevoile urgente ale Biobazei

„Avem nevoie de 80 de vaccinuri şi de cel puţin 64 de cuşti. Am făcut comandă deja de 20 de vaccinuri, deoarece avem banii strânşi. Câinii care erau bolnavi au fost duşi la medic. Mai avem nevoie şi de un aragaz, ca să dăm apă fiartă şi răcită bietelor animale. În acest moment, nu dăm voie să se intre în ţarcuri, pentru că animalele pot deveni agresive. Dar, cu noi, oamenii îi pot cunoaşte, încet-încet. Câinii sunt imprevizibili, ca oamenii“ a spus unul dintre voluntarii vechi ai Biobazei, Florentina Raicu. 
 
De altfel, aceasta ne-a mai spus că, deşi ieri au venit peste 50 de oameni, de pe 2 februarie,  ziua în care a încetat contractul cu firma care se îngrijea de adăpost, doar şase persoane vin aici zilnic, acestea nefăcând parte din nicio asociaţie.

4.500 de câini eutanasiaţi în 2014 la Biobază. Pentru 2015, cifrele sunt confidenţiale…

Voluntarii prezenţi la Biobază au declarat că vor lupta în continuare pentru ca patrupedele să nu mai fie eutanasiate. Mai mult, aceştia susţin că au informaţii de la firma Puppy Vet potrivit cărora, în anul 2014, au fost eutanasiaţi 4.500 de câini, dar pentru anul 2015, nu se cunoaşte numărul acestora, informaţiile fiind ţinute la secret. Voluntarii mai spun că pe străzile Constanţei sunt, în acest moment, 1.500 de câini vagabonzi pentru care se impune demararea unei campanii de sterilizare.

Mărturia unei voluntare - „Am fost sechestrată şi agresată de hingheri“

 

„Acum sunt îngrijiţi chiar bine faţă de anii trecuţi, când am plecat bătută de aici. În iulie anul trecut, am fost sechestrată de hingheri, am fost agresată. Tot timpul cei de aici spuneau că noi nu adoptăm, iar eu am adoptat de aici. M-am chinuit, am trimis la Tulcea, am plătit. Puppy Vet-ul spunea că noi am venit aici pentru scandal. Am plătit 150 de lei ca să scot un câine de aici. Iar acum îmi place ce văd aici. De aceea, am şi mers să mă înscriu voluntar. Trei-patru ore pe săptămână voi fi aici, cât îmi permite serviciul. Voi încerca să fac şi poze, pentru a plasa căţeii spre adopţie“ a declarat unul dintre voluntarii veniţi ieri la Biobază, Loredana Aileni.


Ce trebuie să facă cei care doresc să dea o mână de ajutor?

Voluntariatul în cadrul adăpostului de câini presupune câteva reguli simple. Cei care vor să îngrijească patrupedele găzduite aici trebuie să îşi facă o fişă de voluntariat la Direcţia de Gospodărire Comunală, pentru a fi identificaţi.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească cei care vor să adopte un căine?

Dacă doriţi să deveniţi proprietarii unui patruped, puteţi vizita Biobaza din Constanţa, de unde vă puteţi alege noul membru al familiei. Trebuie să mai ştiţi însă programul de lucru al unităţii. Astfel, între orele 8 şi 12, se face curăţenie la animale, iar oamenii pot vizita câinii din adăpost abia după ora prânzului.  
 

„Pentru a adopta, în primul rând, trebuie să îl vedeţi. Apoi îl rezervaţi. În următoarea etapă, câinele este microcipat şi sterilizat. Mai este nevoie de o dovadă a spaţiului şi de o carte de identitate“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, referentul Gabriel Chirilă

Ce spune municipalitatea

După ce contractul cu firma care îşi adjudecase contractul pentru capturarea şi îngrijirea animalelor fără stăpân de la Constanţa, Puppy Vet, la în urma discuţiilor purtate de societatea civilă şi iubitorii de animale cu viceprimarul Decebal Făgădău, de situaţia animalelor fără stăpân, implicit de Biobaza Constanţa se vor ocupa funcţionari ai primăriei în parteneriat cu voluntari şi ONG-uri. Vă reamintim că ultimul contract încheiat între municipalitate şi această societate a avut o valoare de 1.477.740 de lei, fără TVA. De ce nu s-a putut realiza acest obiectiv şi înainte…este o întrebare bună, la care însă nu avem un răspuns.

Puppy Vet SRL, implicată în tot felul de scandaluri de-a lungul timpului

În ultimii ani, firma care s-a ocupat de Biobaza Constanţa s-a aflat în centrul mai multor scandaluri. Una dintre aceste situaţii, care a avut loc în urmă cu un an şi a rămas multă vreme în atenţia opiniei publice constănţene, s-a iscat după ce un angajat al ecarisajului a fost filmat în timp ce snopea în bătaie un câine care se împotrivea să intre în cuşcă.
 
În luna iunie a anului trecut, lumea întreagă s-a cutremurat din nou. Bursuc, „o jumătate“ de căţel maidanez, crescut şi îngrijit de Liviu, şi el un om al străzii, a fost luat de lângă cel care îi alina rănile, pentru a fi eutanasiat. Căţelul, căruia îi mai rămăseseră doar două picioare funcţionale, era singurul companion al omului, cei doi avându-se doar unul pe celălalt. Cum reacţiile vehemente ale iubitorilor de animale nu au încetat să apară, cazul lui Bursuc a ajuns în presa internaţională.

 
O lună mai târziu, clinica animalelor fără stăpân se afla iar în atenţia Constanţei. Iubitorii de animale au ieşit atunci în stradă, acuzând că nu li se permite accesul în incinta adăpostului cu aparate de fotografiat sau camere de luat vederi, tocmai pentru că angajaţii Biobazei ţineau patrupedele în condiţii execrabile.  
 
Menţionăm că am încercat să obţinem un punct de vedere cu privire la cele prezentate de la reprezentanţii companiei Puppy Vet SRL, însă, până la închiderea ediţiei, aceştia nu au putut fi contactaţi (la numerele de telefon disponibile la Registrul Comerţului fie nu a răspuns nimeni, fie telefoanele erau închise). Drept urmare, i-am contactat prin intermediul unor SMS-uri. Dacă vom primi un punct de vedere din partea firmei, îl vom publica într-o ediţie ulterioară.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cetatean 15 Feb, 2016 16:13 hingherii au inceput sa ia cainii constantenilor , vecina mea batrana 75 ani , plange de 2 zile pt ca si-a luat cainele inapoi de la ei si in 2 zile a murit , era batut , bucatele , era singuirul suflet care ii tinea de urat , este groaznic sa o vezi plangand .