Se cer despăgubiri de peste 1 milion de euro, într-un dosar de malpraxis! Procurorii explică de ce l-au trimis în judecată pe un ginecolog din Constanța (RECHIZITORIU)
Se cer despăgubiri de peste 1 milion de euro, într-un dosar de malpraxis!: Procurorii explică de ce l-au trimis
30 Jun, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
12848
Marime text
- Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Judecătorii de la Tribunalul Constanța au fixat primul termen, în faza camerei preliminare, în dosarul în care un medic ginecolog din Constanța a fost trimis în judecată pentru presupusa săvârșire a infracțiunii de întrerupere a cursului sarcinii.
Conform portalului instanțelor de judectă, primul termen a fost fixat pentru finele lunii septembrie, însă, oricare va fi decizia Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
Potrivit rechizitoriului, cauza instrumentată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, medicul C.G.M. este acuzat că „ar fi efectuat un chiuretaj uterin incomplet victimei în vârstă de 26 de ani, cu toate că sarcina acesteia depășea 14 săptămâni și în urma intervenției chirurgicale victima a decedat la 18.01.2021, în urma unor complicații suferite, urmare necondiționată a acțiunii inculpatului de realizare a chiuretajului uterin, întruneşte elementele constitutive ale infracțiunii de întreruperea cursului sarcinii, faptă prev. și ped. de art. 201 alin. 1 lit. c, alin. 3 C.pen.”.
„Chiar potrivit calculelor inculpatului, rezultă că la momentul realizării avortului, raportat la datele pe care acesta le avea de la consultul anterior, sarcina era mai mare de 14 săptămâni, astfel încât intervenția de întrerupere a sarcinii nu ar fi trebuit să aibă loc. (...)”, se mai arată în actul de sesizare a instanței.
Conform raportului medico-legal de necropsie prezentat în rechizitoriu, „moartea pacientei a fost violentă”:
„Ea s-a produs prin insuficiență multiplă de organe manifestată clinic și paraclinic prin fenomene de coagulopatie de consum și alterarea funcțiilor organelor trepiedului vital în evoluția șocului mixt hemoragic și septic ce a survenit ca urmare a unui avort la cerere prin metoda chirurgicală cu evacuare incompletă a produsului de concepție. (...) Între avortul incomplet efectuat la clinică și decesul pacientei există o legătură de cauzalitate indirectă prin generarea de către acesta a unui status loco-regional favorabil instalării fenomenelor de șoc septic și hemoragic ce au excelat prin apariția manifestărilor generale de tipul insuficienței multiple de organe culminând cu decesul pacientei”.
Pe latură civilă, conform datelor din rechizitoriu, familia victimei cere despăgubiri de 1.100.000 de euro, precum și suma de 13.400 de lei, reprezentând cheltuieli de înmormântare.
În secțiunea documente poate fi consultat integral actul de sesizare al instanței.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Medic ginecolog din Constanța, trimis în judecată pentru „întreruperea cursului sarcinii”. O pacientă, decedată în urma intervenției
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii