Se reia licitatia „bomba" pentru statia de epurare Eforie Sud Felix Stroe, contestat
Se reia licitatia „bomba" pentru statia de epurare Eforie Sud: Felix Stroe, contestatÎn urmă cu câteva ediţii vă prezentam modul în care s-a desfăşurat licitaţia pentru acordarea contractului pentru reabilitarea staţiei de epurare ape uzate din Eforie Sud.
Spuneam atunci că modul în care a decurs procedura, care a adus firmei câştigătoare un contract de 26 de milioane de euro, a produs nemulţumirea celorlalte firme participante. Deschiderea de oferte a avut loc pe 25 iunie a.c. şi a adunat la start cinci agenţi economici: SC Beton & Rohrbau Germania, SC Rotary Construcţii Bucureşti, ACMS Passavant Roediger, Building Astrom şi Construzioni Dondi. Toate bune şi frumoase, numai că la RAJA SA, contrar normalităţii, a câştigat oferta cea mai mare de preţ, nicidecum cea mai avantajoasă din punct de vedere financiar, aşa cum ar fi trebuit. Felix Stroe, consilier local PSD şi acolit al lui Nicuşor Constantinescu, nu a ţinut la finanţele RAJA şi a crezut că cea mai bună ofertă a fost cea cu preţul cel mai ridicat: SC Beton & Rohrbau Germania - 25.883.240 de euro. Asta în condiţiile în care ceilalţi ofertanţi aveau preţuri mult mai bune: SC Rotary Construcţii Bucureşti - 19.962.739 de euro, ACMS Passavant Roediger - 25.690.000 euro, Building Astrom - 25.198.195 euro şi Construzioni Dondi - 25.750.000 euro. Din acest motiv, ACMS Passavant Roediger şi Construzioni Dondi au contestat decizia comisiei de licitaţie.
„Reluarea procedurii de atribuire"
Consiliul Naţional de Soluţionare a contestaţiilor le-a răspuns celor doi agenţi economici prin decizia nr. 4400/424 C10/4962, 5034 din 3 septembrie 2009. În document se arată că s-au analizat contestaţiile nr. 27509/12.08.2009 (a Construzioni Dondi S.p.A) şi nr. 27992/14.08.2009 (a SC ACMS SA, lider al asocierii între ACMS şi Passavant - Roediger Gmbh), prin care s-au solicitat: anularea deciziei de respingere a ofertei depuse de Construzioni Dondi, anularea raportului de atribuire, reevaluarea ofertei consorţiului ACMS - Passavant - Roediger Gmbh şi obligarea autorităţii contractante să declare câştigătoare oferta depusă de asocierea ACMS - Passavant - Roediger Gmbh. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis „anularea menţiunilor cuprinse în raportul intermediar 3, din data de 10.07.2009, cu privire la ofertantul Construzioni Dondi S.p.A şi la asocierea formată din SC ACMS SA şi Passavant - Roediger Gmbh", „anularea raportului procedurii nr. 33513/3.08.2009 şi a tuturor actelor ulterioare acestuia", dar şi „reluarea procedurii de atribuire din etapa solicitării de clarificări pentru demonstrarea îndeplinirii cerinţelor stabilite prin criteriile de calificare, în termen de 11 zile de la data comunicării prezentei decizii, având în vedere considerentele din motivare". Aşadar, nici Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor nu este foarte sigur că licitaţia de la RAJA lui Stroe a fost organizată în cele mai bune condiţii.
Miştouri pe bani publici
Reamintim că ziarul ZIUA de Constanţa a dorit să afle cum a decurs „mirifica" licitaţie, fapt pentru care am solicitat, în baza Legii 544/2001, societăţii conduse de Felix Stroe procesul verbal al licitaţiei. Numai că Stroe, acolitul lui Nicuşor Constantinescu, a considerat că este mai bine să răspundă în dodii, decât aşa cum ar fi spus legea informaţiilor de interes public. „Criteriile care au stat la baza atribuirii contractului sunt cele cuprinse în caietul de sarcini al procedurii (...)", zice Stroe într-o adresă trimisă cotidianului nostru. Ba mai mult, miştoul continuă: „Întreaga şedinţă de deschidere a ofertelor a fost filmată, iar CD-urile se găsesc ataşate la dosarul cu documentaţia licitaţiei; procesul verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor a fost semnat de toţi participanţii la licitaţie şi de către membrii comisiei şi toţi semnatarii au primit un exemplar din procesul verbal încheiat". Stroe a ataşat acestui răspuns savant şi invitaţia pe care RAJA a trimis-o presei, pentru a participa la licitaţie. Nici urmă de procesul verbal, document pe care îl solicitasem de fapt. Nu ne interesa că, „manifestând o transparenţă totală în derularea acestei achiziţii, SC RAJA SA a anunţat în presă şedinţa de deschidere a ofertelor" şi că a invitat reprezentanţii mass-media la eveniment. Problema este că procesul-verbal este un act public, în condiţiile în care cele 26 de milioane de euro pe care RAJA îi dă pentru staţia de la Eforie sunt bani publici. Trebuie menţionat că pentru a obţine totuşi documentul solicitat, am trimis o revenire la adresa noastră. Dacă Stroe va refuza în continuare să ne furnizeze documentul solicitat, ne vedem obligaţi să îl acţionăm în instanţă pentru refuzul de a informa cetăţenii asupra modului în care sunt cheltuiţi banii publici.
Cine sunt câştigătorii?!
Câştigătoarea contractului „beton" de la RAJA, Beton & Rohrbau Germania implicată în SC Eton & Rohrbau Omnitech SRL, împreună cu Nicolae Constantin Dan Culacov din Bucureşti, firmă administrată de Michael Jolig. Culacov este mare afacerist. În dreptul numelui său, Registrul Comerţului înşiruie mai multe firme: Omnipesca, Universalprod, Hudson Lux, Omnitech Technology, Omnitech Casa, Pfaff Distribuţie, Casa Nicolas şi Omnitech Trading SA.
{mos_ri:RAJA,Felix Stroe}Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- gogu 17 Sep, 2009 14:21 ci nu stiie ca stroue este omil de casa al lui Nicusor C la noi in judet este cel mai scump mc de apa din romania da ce ? sas acopere gauriel PSD nu mai suport acest judet de ccccccccomunisti