Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:53 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ședință CJC Un proiect de peste 90 de milioane de lei care vizează construirea noului Acvariu din Constanța este pe masa consilierilor (DOCUMENT)

ro

28 Jul, 2024 17:00 1584 Marime text
  • Obiectivul de investiții „Construirea, organizarea și dotarea unui nou Acvariu în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța” este menționat în cadrul Strategiei de Dezvolatare Durabilă a județului Constanța pentru perioada 2021 – 2027
  • Prin acest proiect, CJC își propune să construiască un Acvariu modern care să întrunească deopotrivă elemente de arhitectură moderne cât și elemente de faună deosebită
  • Prin clădirea noului Acvariu se propune un obiectiv modern turistic, unic la nivel național prin tematica propusă și care va rivaliza cu cele mai frumoase acvarii din centrul și sud-estul Europei
 
Miercuri, 31 iulie 2024, de la ora 10:00, are loc ședința ordinară a Consiliului Județean Constanța, în format fizic, în sala „Remus Opreanu” a Palatului Administrativ.
 
Pe masa aleșilor județeni se află și Proiect de Hotărâre nr. 164/25.07.2024 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici faza PT aferenți proiectului „Construirea, organizarea și dotarea unui nou Acvariu în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța”.
 
Valoarea acestei investiții se ridică la suma de 91.824.655,57 de lei fără TVA din care: construcții + montaj (C+M) este de 58.826.888 de lei, fără TVA.
 
Mihai Lupu este inițiatorul acestui proiect.
 
Obiectivul de investiții „Construirea, organizarea și dotarea unui nou Acvariu în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța” este menționat în cadrul Strategiei de Dezvolatare Durabilă a județului Constanța pentru perioada 2021 – 2027.
 
Acvariul actual nu mai corespunde standardelor din prezent
 
După cum se arată în referatul de aprobare, acvariul actual are în prezent o capacitate de acces limitată a numărului de vizitatori la maximum 60, standardele în ceea ce privește siguranța acestora fiind tot mai severe.
 

Totodată, clădirea din 1958 este depășită din punct de vedere al facilităților oferite atât turiștilor cât și materialului biologic, dar mai ales este complet disfuncțională din punct de vedere al eficienței economice.
 
Prin acest proiect, CJC își propune să construiască un Acvariu modern care să întrunească deopotrivă elemente de arhitectură moderne cât și elemente de faună deosebită.
 
Noul Acvariu va fi unic la nivel național
 
Prin clădirea noului Acvariu se propune un obiectiv modern turistic, unic la nivel național prin tematica propusă și care va rivaliza cu cele mai frumoase acvarii din centrul și sud-estul Europei putându-se astfel oferi Constanței un obiectiv de mare importanță care, împreună cu proiectul de extindere al Delfinariului, noul Teatru de Copii și proiectul de biodiversitate vor contribui la dezvoltarea coerentă tehnico-economică a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.
 
În conformitate cu necesitățile semnalate, prin acest proiect de investiție se urmărește ca județul Constanța să folosească avantajele oferite de potențialul oferit de orașul Constanța și de stațiunea Mamaia, pentru a-și îmbunătăți avantajele competitive și pentru a contribui la creșterea dezvoltarea durabilă a Regiunii Sud-Est.   

 
Menționăm că locația noului Acvariu va fi pe bulevardul Mamaia nr. 255, Constanța, în incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.
 
Expert Project Team SRL a întocmit documentația tehnico-economică faza PT
 
Serviciile de elaborare a documentației tehnico-economice faza PT au fost atribuite operatorului economic Expert Project Team SRL.
 
În conformitate cu documentația tehnico-economică faza PT, prin construirea unui nou Acvariu se urmărește atingerea unei palete mai largi de obiective precum creșterea potențialului educativ, științific și de cercetare în domeniul biologiei marine și asiugrarea unor condiții adecvate pentru conservarea unor specii autohtone, pe lângă diversificarea ofertei culturale, facilitarea comunicării și satisfacerea cerințelor culturale ale comunității, încurajarea creativității, generarea de programe multiculturale și constituirea unui model de echilibru social.
 
Documentația tehnico-economică a obținut Autorizația de Construire și a fost aprobată de către Comisia Tehnico-Economică din cadrul Consiliului Județean Constanța. Avizul favorabil al CTE reprezintă documentul fără de care nu se va efectua plata serviciilor de proiectare.
 
Indicatorii tehnico-economici faza PT aferenți proiectului „Construirea, organizarea și dotarea unui nou Acvariu în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța” sunt următorii: valoarea totală a investiției este de 91.824.655,57 de lei, fără TVA din care C+M (construcții + montaj) este de 58.826.888 de lei, fără TVA.
 
Despre Expert Project Team SRL
 
Conform termene.ro, societatea are sediul în Iași, funcționează din 6 octombrie 2014 și se ocupă cu activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea.
 
Cifra de afaceri din 2023 a fost egală cu 2.597.146 de lei, în timp ce profitul a fost egal cu 286.263 de lei. Numărul de angajați a fost egal cu 24.
 
Expert Project Team SRL este controlată de asociații Sergiu Nicolae Popoaei și Constantin Dumitru.
 
Sergiu Nicolae Popoaei apare și ca administrator.
 
Conform termene.ro, firma are 146 de achiziții directe și 29 ce contracte publice adjudecate.
 
Consiliul Județean a primit ok-ul pentru construirea noului Acvariu în februarie 2024
 
Reamintim că prin AC 143 din 15 februarie 2024, CJ Constanța va construi, organiza și dota un nou acvariu, în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, pe bulevardul Mamaia nr. 255. Documentația este valabilă 24 de luni.
 
Consilierii judeţeni au aprobat, în ședința din aprilie 2023, de Consiliu Județean indicatorii tehnico-economici faza SF/DALI și valoarea totală pentru construirea unui nou Acvariu.
 
Investiția se ridică la 74.943.637,57 lei fără TVA.
 
Proiectul îşi propune edificarea unui obiectiv turistic care să rivalizeze cu cele mai mari acvarii din  Europa.

Clădirea va avea suprafața construită la sol 2600 mp, cu un circuit vizitabil de minim 270 ml.

Noul imobil trebuie să țină cont de arhitectura generală a zonei și de noile construcții care sunt executate sau în curs de execuție.

Se dorește o arhitectură organică modernă, cu materiale de actualitate (membrane translucente și transparente), pereti verzi și iluminare a fațadelor pe timpul nopții.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Mai multe articole legate de subiectul construirii noului Acvariu din Constanța pot fi citite la „Citește și”.
 
Citește și:

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii