Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:46 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şef în IPJ, în vizorul procurorilor Familia comisarului-şef Gheorghe Lupşă, „liant“ în afacerile lui Moisoiu junior? (documente)

ro

10 Nov, 2015 00:00 8236 Marime text
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a demarat în 2012 cercetările în privinţa comisarului-şef de poliţie Gheorghe Lupşă, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, după ce cotidianul ZIUA de Constanţa a semnalat existenţa unor inadvertenţe în declaraţiile de avere completate de acesta. 
 
Separat de acesta, şi soţia sa, dar şi fiica au contribuit la venitul familiei, având salarii de la aceeaşi firmă: Ametist Euro SRL. Societatea a intrat recent în mâinile juniorului Grigore Bogdan Moisoiu Anastasiu, fiul fostului consilier local Dănuţ Nicoşor Moisoiu Anastasiu.


 
Interesant este că atât fiul, cât şi tatăl au ales ca sediu social pentru afacerile lor aceeaşi adresă: bulevardul Mamaia nr. 296, etaj 1. Diferă, e drept, camerele. Dacă Ametist Euro SRL funcţionează în camera 17, Dănuţ Moisoiu a înfiinţat  în urmă cu câteva luni, alături de Rodica Victoria Gafiţa, firma Ros Con Med, care are sediul social la camera 22. Trebuie precizat că la această adresă se mută, se pare, rând pe rând, toată floarea cea vestită a afacerilor şi afaceriştilor constănţeni, fiind chiar clădirea în care funcţionează şi coabitează printre altele Soti Cable Neptun şi Telegraf Advertising. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, nu mai puţin de 87 de firme sunt „îngrămădite“ în acelaşi sediu de pe bulevardul Mamaia nr. 296. 
 
Revenind însă la afacerile care au ajuns de la familia comisarului-şef Lupşă la fiul lui Dănuţ Moisoiu, e necesar să facem o trecere în revistă a schimbărilor făcute în ultimul an.

Povestea firmei aducătoare de venituri în familia Lupşă


Înfiinţată în anul 2000, firma a fost fondată de Mirela Lupşă şi Camelia Manolache, cea din urmă având şi calitatea de administrator la acea vreme. Între timp, unic asociat şi administrator  în firmă a rămas doar Mirela Lupşă. Până în anul 2014, societatea nu a avut „tresăriri“. În iunie 2014, au loc primele schimbări de trupe. Astfel, Mirela Lupşă s-a retras din funcţia de administrator, locul său fiind luat de George Sponte. Tot atunci, firma s-a mutat în punctul în care funcţionează şi astăzi, din bulevardul Mamaia nr. 296, într-un sediu închiriat de la Ros Con SRL.
 
La doar câteva zile distanţă, în iulie 2014, Mirela Lupşă se retrage din firmă, cesionându-şi părţile sociale către trei persoane: George Sponte, cel care fusese numit administrator cu doar câteva zile în urmă şi care ajunge să deţină jumătate dintre participările în firmă, Constantin Vasilescu şi Daniela Ţuţuianu, care îşi împart în mod egal celelalte 50 de procente.
 
În luna aprilie a acestui an, au loc noi schimbări în firma controlată vreme de 14 ani de soţia lui Lupşă. Daniela Ţuţuianu îşi cesionează cele 25 de procente către Raluca Ţuţuianu. Tot atunci, George Sponte a decis să îşi împartă jumătatea din firmă cu Grigore Bogdan Moisoiu Anastasiu. Cei doi îşi dispută deopotrivă şi îndatoririle de administratori ai societăţii ce are ca obiect principal de activitate „transporturi rutiere de mărfuri“.

Cum a intrat Lupşă în vizorul legii?

Cine este însă capul familiei Lupşă? După cum menţionam şi în ediţiile trecute, din două declaraţii de avere ale comisarului-şef Lupşă se înţelege că acesta a vândut Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa suprafaţa de 5.000 de metri pătraţi în schimbul sumei de 216.000 de lei. Cu toate acestea, reprezentanţii CN APMC sunt de altă părere.
 

Mai precis, conform declaraţiei de avere completate pe data de 20.10.2010, înregistrată la IPJ Constanţa pe data de 1.11.2010 cu numărul 85/114, şeful SIC deţine, în procent de 100%, din anul 2004, prin intermediul unui contract de vânzare-cumpărare, un teren agricol în Agigea, în suprafaţă de 9,5 hectare.
 
Pe data de 17 mai 2011, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa a completat o nouă declaraţie de avere, care a fost înregistrată la IPJ Constanţa pe data de 21.06.2011.
 
Potrivit acestui act, comisarul-şef are, din 2007, un teren intravilan în suprafaţă de nouă hectare. Mai mult decât atât, conform propriilor declaraţii, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale a înstrăinat, pe data de 12.12.2010, terenul intravilan Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, contra sumei de 216.000 de lei. Din cele două declaraţii de avere ale comisarului-şef Lupşă se înţelege că acesta a vândut Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa suprafaţa de 5.000 de metri pătraţi, în schimbul sumei de 216.000 de lei. Potrivit reprezentanţilor CN APMC, de la Gheorghe Lupşă s-a achiziţionat suprafaţa de teren de 2.071 de metri pătraţi, contra sumei de 284.420 de lei, fără TVA.
 
Conform datelor puse la dispoziţie de CN APMC, procedura utilizată a fost vânzare-cumpărare, terenul fiind situat pe amplasamentul proiectului „Pod Rutier la km 0+540 al Canalului Dunăre - Marea Neagră“.

Detaliu omis în declaraţia de interese 

Cea mai recentă declaraţie de avere a lui Gheorghe Lupşă datează din 2014 pe site-ul ANI. Tot atunci este depusă şi declaraţia de interese, care are însă un singur câmp completat: Gheorghe Lupşă îşi declară calitatea de membru de sindicat în CNP (Corpul Naţional al Poliţiştilor) şi în Prolex. Nimic despre faptul că soţia sa administra (până în iunie 2014) şi deţinea părţi sociale într-o societate.

 
Gheorghe Lupşă menţionează în declaraţia de avere că are două terenuri intravilane, unul în Constanţa, cumpărat în anul 2000, în suprafaţă de 200 de mp, şi altul din 1996, de 1.700 de mp, în Buzău, cumpărat de soţie. La aceste terenuri se adaugă 9,2 hectare de teren agricol în Agigea, pe numele soţiei, cumpărat în 2004.
La Constanţa, familia Lupşă mai are, din anul 2000, şi o casă de locuit, de 150 de metri pătraţi, dar şi o casă de locuit la Buzău, din 1996, cumpărată de soţie. Gheorghe Lupşă declară că are un autoturism Renault, fabricat în 2009.
 
La toate aceste bunuri se adaugă şi două conturi deschise din 2008: unul de 7.800 de euro şi altul de 15.000 de lei.
 
La capitolul venituri, pe lângă salariul său de la IPJ Constanţa, de 48.963 de lei, se adaugă şi două salarii de 9.600 de lei, încasate de soţie şi fiică de la aceeaşi firmă, Ametist Euro SRL, dar şi 3.500 de lei, proveniţi din arendă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii