Sefi de deconcentrate, pe picior de plecare
Sefi de deconcentrate, pe picior de plecareDe altfel, după declararea ca neconstituţionale a celor două Ordonanţe de Urgenţă, 105/2009 şi 37/2009, şi publicarea deciziei nr. 414/14.04.2010 în Monitorul Oficial al României, toţi directorii puşi politic în fruntea deconcentratelor urmează să primească în aceste zile decizii de eliberare din funcţii.
Nu a trecut decât jumătate de an de când ultima echipă de directori din instituţiile deconcentrate au fost schimbaţi de mai noii lor colegi democrat-liberali, după ce partenerii de guvernare social-democraţi au ieşit de la conducerea ţării. După ce Curtea Constituţională a declarat ilegale cele două ordonanţe de urgenţă aprobate anul trecut, judecătorii Curţii au respins şi legea de modificare a Statutului funcţionarilor publici, promovată de Executiv.
În acest răstimp, situaţia în teritoriu a fost blocată pentru că directorii numiţi în funcţie în baza respectivelor ordonanţe nu au mai avut drept de semnătură.
Din coordonator, din nou executiv
Imediat după ce în Monitorul Oficial al României a fost publicată decizia Curţii Constituţionale Nr. 414 din 14 aprilie 2010, referitoare la obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor unor articole din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, directorii constănţeni au început să primească primele decizii de revocare din funcţie. Şi Gheorghe Dincă - director coordonator Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, şi Mihai Petre - director Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor, şi Dionisie Culeţu - şef la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor au primit pe 5 mai deciziile de încetare a activităţii. Ceilalţi directori coordonatori pe care i-am contactat ieri au precizat că nu au primit încă aceste documente, dar că se aşteaptă de la o zi la alta.
„Am primit ordinul de anulare a deciziei prin care eram numit director coordonator în baza celor două ordonanţe şi am fost eliberat din funcţia de director coordonator. Odată cu aceasta am primit şi decizia prin care voi ocupa temporar funcţia de director executiv până la organizarea unui concurs de ocupare definitivă a funcţiei, revenind astfel la statutul de funcţionar public", a precizat Dincă. Practic, după ce au fost nevoiţi să renunţe la statutul de funcţionar public, unii dintre directori trebuie să dea concurs pentru a-şi lua din nou titulatura de funcţionar public. De altfel şi actualii directori coordonatori vor putea să participe la concursurile care se vor organiza pentru desemnarea unui director executiv dacă vor reuşi să îndeplinească mai multe cerinţe, cea mai importantă fiind cea legată de vechimea în administraţia publică.
Aşteaptă deciziile buclucaşe
Cât despre Mihai Petre, aflat, cum scria mass-media de ieri, în concediu de odihnă, la fel ca şi colegul său Dionisie Culeţu, acesta ne-a declarat că va respecta legea: „Aştept lămuriri de la Autoritatea Naţională în legătură cu acest aspect, sper să se rezolve situaţia în cel mai scurt timp", a adăugat Petre, evitând să se pronunţe dacă se află în concediu medical sau nu.
Dionisie Culeţu, în schimb, a precizat că este în concediu medical de pe 5 mai, timp de zece zile, şi că a primit decizia de suspendare temporară a mandatului de director coordonator. Claudiei Ursache i-au fost delegate atribuţiile celor două instituţii conduse până mai ieri de Petre şi Culeţu, până la organizarea următorului concurs. Tot în concediu medical se află, de două luni, şi Romulus Mincă, director coordonator AJOFM, care ne-a declarat că nu ştie dacă a primit vreun ordin de încetare a activităţii.
Cât despre ceilalţi directori contactaţi, aceştia ne-au declarat că se aşteaptă să primească în perioada următoare ordinele de revocare din funcţie. „Mă aştept să primesc, dar până atunci îmi respect programul", ne-a declarat Lidia Turcu, director la IMM Constanţa.
„Nici eu nu am primit niciun ordin, dar înseamnă că dacă toţi directorii vor primi, eu nu am să fac excepţie. V-aţi fi bucurat dacă aş fi primit", a susţinut retoric, mai în glumă, mai în serios, şeful ITM Constanţa, Florian Constantin. Şi Constantin Dina (directorul Autorităţii de Sănătate Publică), Şenol Zevri (Agenţia pentru Protecţia Mediului), Marian Mitrea (DADL), Stere Pufleni (APIA), Cristina Brânzoi (Direcţia de Tineret Constanţa) ne-au declarat că până acum nu au primit nimic de la conducerea naţională.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- SURMELIS ARGENTINA PUSA 23 May, 2010 12:03 BAIETII DESTEPTI se fac PATRONI DESTEPTI, care-i problema ??? TURISMUL are nevoie si de PATRONI romani...
- Nu conteaza 13 May, 2010 00:47 Aoleooo, au plecat specialistii, ce ne facem? Au plecat in concediu pentru a scapa deocamdata. Chiar nu le e rusine? Ei nu vad ca PD-L a dus tara de rapa, ca ne-au pus pelea pe bat? Suntem o tara de cacat. Noi suntem de vina,pentru ca noi i-am votat.
- madi 12 May, 2010 08:46 minte zevri, e demis de saptamana trecuta!!!