Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:29 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul Chiţac se reinventează ca pretendent la Primăria Constanţa Asociaţia „Constanţa Altfel“ atacă în instanţă PUZ-urile controversate! (document)

ro

02 Feb, 2018 00:00 6690 Marime text

Asociaţia „Constanţa Altfel“, căreia Judecătoria Constanţa i-a acordat personalitate juridică în noiembrie 2017, a înregistrat pe rolul Tribunalului Constanţa dosarul 576/118/2018, la sfârşitul lunii ianuarie a.c., având ca obiect suspendare executare act administrativ HCLM nr. 102/20015. Hotărârea de Consiliu Local, adoptată pe 30.04.2015, viza aprobarea Planului Urbanistic Zonal - zona delimitată la nord de bulevardul Aurel Vlaicu, la vest de aleea Umbrelor şi aleea Melodiei, la sud de strada Soveja şi la est de bulevardul Alexandru Lăpuşneanu. PUZ-ul, iniţiat de SC Agexcom Internaţional SRL, îl puteţi consulta în secţiunea „Documente“.
 
Preşedintele asociaţiei este senatorul Vergil Chiţac, după cum ne-a declarat chiar el. ONG-ul are cinci fondatori şi reprezintă şi se doreşte a fi, cel mai probabil, rampa de relansare a fostului candidat al PNL la Primăria Constanţa pe scena politică locală.
 
Contactat telefonic, Chiţac a precizat: „Prin intermediul justiţiei, asociaţia va obliga administraţia locală să-şi facă treaba. Vom ataca în instanţă toate derapajele Primăriei şi ale Consiliului Local, iar dacă nu vor pune în aplicare hotărârile instanţelor, le vom face plângeri penale“.
 
Vergil Chiţac nu a vrut să dezvăluie numele celorlalţi colaboratori ai săi, însă, cu siguranţă, doi dintre aceştia sunt consilierii locali Romeo Rezeanu şi Horia Căliminte, care şi-au recâştigat mandatele de aleşi locali în justiţie.
Surse indică faptul că şi o serie de alţi consilieri liberali ar urma să se alăture acestui proiect, în momentul în care acesta va deveni un partid politic sau asociaţie politică la nivel local. Acesta este, în linii mari, planul, apropiaţii senatorului Chiţac susţinând că el nu a renunţat la ideea de a candida din nou la Primăria municipiului Constanţa în 2020.
 
Vă reamintim că, în 2015, senatorul a folosit alături de echipa sa o strategie asemănătoare, fiind pentru câteva luni portavocea Asociaţiei Civice pentru Constanţa, care avea ca slogan „Constanţa Altfel“. Ulterior, avea să se înscrie în PNL şi să fie impus candidatul formaţiunii la Primăria Constanţa.
 
Prin acţiunile deschise în instanţă, Asociaţia „Constanţa Altfel“ vrea să câştige simpatie în rândul constănţenilor nemulţumiţi de faptul că municipiul a pierdut în ultimii 18 ani hectare întregi de spaţiu verde în favoarea unor investiţii discutabile, cum este şi cazul celei la care facem referire mai jos.

Povestea PUZ-ului iniţiat de Agexcom Internaţional 

În 2006, Agexcom Internaţional făcea schimb de terenuri cu Primăria Constanţa. În februarie 2015, Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa dezbătea un proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal - zona delimitată de bulevardul Aurel Vlaicu, strada Soveja, bulevardul Al. Lăpuşneanu, aleea Umbrelor şi aleea Mioriţei, PUZ iniţiat de un anume Dragoş Alexandru Vlad Popescu Burchi - un afacerist mai puţin cunoscut din Bucureşti, potrivit RISE Project.

El a atras însă atenţia jurnaliştilor de la RISE Project, care au tratat subiectul într-o anchetă intitulată „Lotul lui Mazăre: afaceri între prieteni pe terenul statului“.
 


Citeşte şi: 

Riseproject.ro Lotul lui Mazăre - Afaceri între prieteni, pe terenul statului
 
Consilierii liberali şi alesul PNŢCD, la acea vreme, Tudorel Chesoi s-au abţinut de la vot, în cadrul şedinţei aparatului administrativ al municipiului Constanţa, în cazul proiectului de hotărâre privind aprobarea Planului urbanistic zonal - zona delimitată la nord de bulevardul Aurel Vlaicu, la vest de aleea Umbrelor şi aleea Melodiei, la sud de strada Soveja şi la est de bulevardul Al. Lăpuşneanu, iniţiator - SC Agexcom Internaţional SRL. Liberalul Radu Matei a explicat că zona la care se face referire în proiect este deja foarte aglomerată din punct de vedere urban. El a precizat că municipiul Constanţa are nevoie de mai multe spaţii verzi.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa scria, în martie 2015, că proiectul PUZ-ului dezvoltat de Agexcom International Ltd SRL, firmă controlată de Dragoş Alexandru Vlad Popescu Burchi, fusese depus de curând la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, compania solicitând avizul de mediu.
 
Dar cine este Popescu Burchi? Născut pe 22 februarie 1958, acesta apare, potrivit datelor disponibile la Registrul Comerţului, în alte două societăţi în afară de Agexcom International Ltd, şi anume: Agexcom Development Group SRL şi Agexcom Development Ltd SRL. Firma la care Dragoş Alexandru Vlad Popescu Burchi este administrator şi asociat - Agexcom International Ltd SRL - a făcut un schimb de terenuri cu Primăria Constanţa în anul 2006. Firma figura la Registrul Comerţului ca fiind înfiinţată în anul 1991, având sediul în Bucureşti. Din 2006, anul în care Primăria Constanţa a făcut un schimb de terenuri cu Agexcom International Ltd, asociat alături de Popescu Burchi în firmă apare celebra societate Sisteme Internaţionale de Afaceri SA (SIA). În Monitorul Oficial nr. 2437/2006 se precizează că SIA intră în firmă prin cedarea a jumătate dintre părţile sociale deţinute de Popescu Burchi către SIA SA.

 
Firma Sisteme Internaţionale de Afaceri SA este controlată de cunoscutul om de afaceri Valentin Gheorghe Popescu, co-inculpat în Dosarul Retrocedărilor alături de Radu Mazăre şi de Nicuşor Constantinescu. Despre Sisteme Internaţionale de Afaceri se mai ştie că este concesionarul Portului Turistic Tomis, iar Ionescu figurează ca inculpat în Dosarul Retrocedărilor, prin firma sa Habitat şi Ambient SA, la capitolul cesionari cumpărători de drepturi succesorale, „pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie“.

Revenind la schimbul de terenuri realizat între Agexcom Development Ltd şi municipalitate, dispoziţia prin care Primăria a împuternicit un reprezentant al său să semneze contractul de schimb dintre cele două părţi datează din anul 2006, adică exact anul în care SIA SA a intrat în firma Agexcom International. Vorbim, de fapt, despre două dispoziţii, prima dintre ele conţinând, aşa cum reiese din cea de-a doua, date eronate.

Prin Dispoziţia nr. 293/26.01.2006, primarul de la acea vreme, Radu Mazăre, a dispus împuternicirea Fulviei Antonela Dinescu, consilier juridic, la acel moment, în Primăria Constanţa, în vederea semnării contractului de schimb de terenuri dintre administraţia locală şi SC Agexcom International Ltd SRL. Potrivit documentului amintit, societatea cu pricina ar fi trebuit să dea Primăriei un teren în suprafaţă de 1.197 mp, situat în Constanţa, pe aleea Hortensiei, zona bloc ME2A, în schimb urmând a primi un teren în suprafaţă de 718,20 mp, situat, de asemenea, în Constanţa, pe bulevardul Al. Lăpuşneanu, în faţa blocului nr. 18.

Două luni mai târziu, în martie, Radu Mazăre semna un alt document. Este vorba despre Dispoziţia nr. 820 din martie 2006, care avea ca obiect îndreptarea unei erori materiale. Mai exact, se făcea precizarea că terenul în suprafaţă de 1.197 mp, pe care SC Agexcom International Ltd SRL urma să îl dea Primăriei la schimb, nu este situat pe aleea Hortensiei, zona bloc ME2A, ci pe bulevardul Aurel Vlaicu nr. 282, lot 1. Trebuie să precizăm că la adresa bulevardul Aurel Vlaicu nr. 282 figurează şi Penny Market.
 
Iată aşadar cu cine schimba Primăria terenuri în baza celor două dispoziţii de primar - SC Agexcom International Ltd SRL, societatea cu doi asociaţi de marcă, respectiv Sisteme Internaţionale de Afaceri SA şi Vlad Dragoş Alexandru Burchi Popescu.

Mai mult, Vlad Dragoş Alexandru Burchi Popescu a fost direct asociat cu Sorin Strutinsky într-o firmă din Fribourg, Elveţia - Phoenix Enterprise. Potrivit easymonitoring.ch, în anul 2005, Morscher Karl cedează părţile sale sociale în valoare de 20.000 CHF către Irina Lemnaru Beck, cetăţean român (din Constanţa). În anul 2008, cedează părţile sale sociale deţinute în firmă către Dragoş Alexandru Popescu Burchi, care devine asociat cu o parte socială, respectiv către Gabriel Sorin Strutinsky, care devine asociat cu o parte socială, în valoare de 10.000 CHF. În martie 2012, cei doi asociaţi radiază firma de la Registrul Comerţului din ţara cantoanelor.

Revenind însă la proiectul PUZ-ului zonei delimitate de bulevardul Aurel Vlaicu, strada Soveja, bulevardul Al. Lăpuşneanu, aleea Umbrelor şi aleea Mioriţei, al beneficiarului Agexcom International Ltd SRL, terenul firmei lui Strutinsky şi a lui Burchi Popescu este situat vizavi de parcul Tăbăcărie. Aici, firma Agexcom vrea să înalţe pe 700 de metri pătraţi un bloc de şase etaje, cu spaţii comerciale şi apartamente, însă PUZ-ul este mai larg: peste 13,33 de hectare din zona de est a bulevardului Alexandru Lăpuşneanu, una dintre principalele artere care traversează oraşul. Amplasamentul care a generat studiul Planului Urbanistic Zonal se află pe bulevardul Alexandru Lapuşneanu, zona blocurilor 18 şi 20, având numărul cadastral 19277 şi o suprafaţă totală de 718,20 mp, aparţinând SC Agexcom International Ltd SRL. Proiectantul lucrării este firma constănţeană Usonia SRL.
 
Vom reveni.

Citeşte şi:

Asociat cu Sorin Strutinsky şi una dintre societăţile prin care ar fi încasat comisioane ilegale. PUZ-ul gigant al lui Burchi revine pe turnantă (documente)

Un afacerist asociat cu un co-inculpat de-al lui Mazăre în Dosarul Retrocedărilor aşteaptă aprobarea Consiliului Local Constanţa pentru un PUZ
 
Cu cine făcea Primăria Constanţa schimburi de terenuri în anul 2006 (document)
 
Unul dintre ei a făcut în 2006 schimb de terenuri cu Primăria Constanţa Cine sunt agenţii economici supraimpozitaţi de Consiliul Local Municipal

Cu cine făcea Primăria Constanţa schimburi de terenuri în anul 2006 (document)

Asociat cu Sorin Strutinsky şi una dintre societăţile prin care ar fi încasat comisioane ilegale. PUZ-ul gigant al lui Burchi revine pe turnantă (documente)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii