Sesizare către DNA şi ANAF pentru conflict de interese ANI îl pune pe Nicuşor Constantinescu pe urmele lui Radu Mazăre?
Sesizare către DNA şi ANAF pentru conflict de interese: ANI îl pune pe Nicuşor Constantinescu pe urmele lui
17 Jun, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
5616
Marime text
Nicuşor Constantinescu a ajuns, din nou, în vizorul procurorilor Anticorupţie, pentru un posibil conflict de interese şi presupuse infracţiuni asimilate celor de corupţie sesizate de Agenţia Naţională de Integritate. Mai mult, ANI a sesizat şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în vederea declanşării acţiunii de control fiscal la firma Xenoti SRL, firmă administrată de Sorin Strutinsky şi unde Nicuşor Constantinescu deţine un sfert din părţile sociale, alături de acesta, de Radu Mazăre şi de defunctul Mihail Cârciog. Sesizarea ANI cu privire la Nicuşor Constantinescu vine la aproximativ jumătate de an după ce inspectorii de integritate au sesizat DNA asupra faptului că Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, a semnat contracte în această calitate cu firmele asociatului său, Sorin Gabriel Strutinsky. De altfel, această sesizare i-a adus lui Mazăre cel de-al patrulea dosar, cel în care este cercetat în prezent în stare de arest preventiv alături de Sorin Strutinsky.
Revenind însă la situaţia lui Nicuşor Constantinescu, ANI îl suspectează pe acesta pentru conflict de interese şi infracţiuni asimilate celor de corupţie întrucât, „în perioada exercitării funcţiei, Constantinescu Nicuşor Daniel a încheiat prin atribuire directă un contract de prestări servicii şi 10 acte adiţionale, semnate între CJ Constanţa şi SC Conpress Holding SRL. În baza contractului, asociaţii acestei societăţi comerciale au obţinut un folos patrimonial în valoare de 2.404.913,24 de lei“, se arată în comunicatul ANI.
Conpress Holding şi cumetriile
Conpress Holding SRL este o firmă cu greutate în Constanţa, în special în ceea ce priveşte achiziţiile publice, adjudecându-şi de-a lungul anilor mai multe contracte cu Primăria Constanţa şi cu Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat Constanţa.Din datele deţinute de Registrul Comerţului, SC Conpress Holding SRL îi are ca asociaţi pe Sorin Gabriel Strutinsky (24%), Mihail Cârciog (decedat) (28%) - ambii, parteneri de afaceri ai cuplului Mazăre - Constantinescu, dar şi pe Sanda Ciocoiu (48%). Cea din urmă apare pe site-ul Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa ca având funcţia de vicepreşedinte, dar şi calitatea de membru în Consiliul Judeţean al Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa.
În 2002, Sanda Ciocoiu a preluat părţile sociale ale Conpress Holding de la Radu Mazăre şi de la Nicuşor Constantinescu. Cel din urmă a deţinut în cadrul SC Conpress Holding SRL calitatea de asociat între 23 mai 1994 şi 4 aprilie 2002, dar şi funcţia de administrator, pentru scurt timp, în aprilie 2002, după cum precizează ANI. La acel moment, Sanda Ciocoiu a fost numită şi administrator al afacerii, ocupând astfel în firmă locul deţinut până atunci de Constantinescu. Nu doar afacerile o leagă pe Sanda Ciocoiu de cuplul Mazăre-Constantinescu. Sanda este şi mama finei preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, Maria Cristina Lăpăduş.
22.000 de lei de la CJC pentru firma unde este asociat
Şi un eveniment sportiv susţinut de CJC a trezit suspiciuni inspectorilor de Integritate. „Cu ocazia desfăşurării evenimentului «Centura de Aur», organizat în Constanţa în perioada 4 - 8 septembrie 2013, CJC, prin preşedintele Constantinescu Nicuşor Daniel, a încheiat cu agenţia de turism SC Icar Tours Constanţa SRL un contract-cadru de comercializare a pachetelor de servicii turistice“, se arată în comunicatul ANI. „Astfel, prin încheierea acestui contract, s-a creat un folos patrimonial, în valoare de 22.000 de lei, în favoarea SC Xenoti SRL, societate comercială ce a asigurat, cu ocazia evenimentului menţionat, servicii de cazare la Complexul Flora din Mamaia, şi în cadrul căreia Constantinescu Nicuşor Daniel deţine calitatea de asociat“, mai spun inspectorii de Integritate. Aceştia precizează: „Totodată, având în vedere neconcordanţele sesizate cu privire la unele facturi fiscale, constatate ca urmare a comunicării acestora de către SC Xenoti SRL - Complex Flora Mamaia şi SC Icar Tours Constanţa SRL, a fost sesizată şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în vederea declanşării acţiunii de control fiscal la SC Xenoti SRL, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală. Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare. Nicuşor Constantinescu nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare“, se arată în comunicatul ANI.Afaceri cu fostul secretar de stat în Turism
Cât despre firma Icar Tours Constanţa SRL, care ar avea, potrivit ANI, contracte de prestări servicii cu firma pe care funcţionează Complexul Flora - Xenoti SRL, aceasta este deţinută, indirect, de Sorin Strutinsky şi Cristian Bărhălescu. Capitalul social total, în sumă de 273.010 lei, divizat în 27.301 părţi sociale, este împărţit între persoanele juridice Coltrane Consulting SRL - 85% şi SC KLD Service SRL - 15%. Coltrane Consulting SRL este reprezentată prin administratorul Cristian Gheorghe, care este şi unic asociat în firmă, iar SC KLD Services SRL este reprezentată de administrator Mihaela Elvira Gherasim Tănase, firmă unde Strutinsky deţine 99% dintre participări. Administratorul Icar Tours Constanţa este, de acum câteva luni, Cristian Gheorghe Bărhălescu, iar anterior funcţia fusese ocupată de soţia sa, Mihaela Luminiţa Bărhălescu.De precizat că Gheorghe Bărhălescu a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Icar Tours Constanţa este cea care deţine domeniile icar.ro şi icartours.ro, dar şi marca „Icar Tours“, fiind una dintre cele mai cunoscute agenţii de turism, înfiinţată în 1998.
Contactat de ZIUA de Constanţa, preşedintele CJC a declarat: „Sunt noi acuzaţii mincinoase! Declaraţia mea de avere şi de interese e publică. Nu sunt administrator nici la CH (n.r. Conpress Holding), şi nici la Xenoti. Nu am avut legături cu a treia firmă menţionată. Asta e reacţia la conferinţa de presă. Se confirmă ceea ce am spus!“, a transmis Nicuşor Constantinescu, prin intermediului unui SMS. Totodată, directorul Complexului Flora, Marius Puşcaşi, a declarat că nu ştie despre ce este vorba şi nu comentează.
Xenoti SRL, înfiinţată pe 6 ianuarie 1995, cu sediul în Complex Flora, îi are ca asociaţi persoane fizice pe Sorin Gabriel Strutinsky, pe Nicuşor Constantinescu, pe defunctul Mihail Gheorghe Cârciog şi pe Radu Mazăre. Administratorul Xenoti SRL este Sorin Strutinsky. În ceea ce priveşte domeniul de activitate al firmei, în Registrul Comerţului se menţionează „hoteluri şi alte facilităţi de cazare“. Conform informaţiilor disponibile pe date-financiare.ro, anul trecut, Xenoti SRL a avut zero angajaţi şi pierderi de 981.094 de lei. Cifra de afaceri netă a fost de 7.959.208 lei. Nu mai puţin interesant, hotelul Flora a fost chiar transformat în secţie de votare pentru referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, din iulie 2012. Firma este, de altfel, una dintre acele societăţi care au fost percheziţionate în urmă cu câteva luni.
Informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii unor sume de bani
„Mai mult, în calitate de preşedinte al CJ Constanţa, Constantinescu Nicuşor Daniel ar fi folosit informaţiile referitoare la bugetul instituţiei publice şi serviciile ce urmează a fi achiziţionate, informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii unor sume de bani (2.404.913,24 de lei, echivalentul a 556.260,16 euro) pentru asociaţii SC Conpress Holding SRL Constanţa, societate care aparţine aceloraşi persoane cu care preşedintele CJ Constanţa se află în relaţii de asociere şi colaborare în ultimii cinci ani, în mai multe societăţi comerciale“, se mai arată în comunicatul ANI. Despre ce firme ar putea fi vorba? ZIUA de Constanţa relata, pe 9 februarie, la scurt timp după ce omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost reţinut de DNA în primul său dosar, despre legăturile de afaceri pe care Nicuşor Constantinescu le avea cu acesta. Aşa cum notam încă de atunci, Nicuşor Constantinescu, cel care, la acea dată, a convocat o conferinţă de presă de urgenţă pentru a-i lua apărarea prietenului său, a stabilit de-a lungul timpului relaţii de afaceri cu vechii săi prieteni din facultate, Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky. În majoritatea firmelor la care făcea referire raportul ANI din data de 8 decembrie 2014, raport care îl viza pe Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu apare ca asociat.
Citeşte şi
Legături care i-au adus lui Mazăre un nou dosar la ANI: Nicuşor Constantinescu şi afacerile cu prietenul său, Strutinsky (documente)Sub control judiciar şi cu interdicţia de a merge la serviciu, Nicuşor Constantinescu şi-a depus declaraţia de avere la CJC (documente)
În prezent, Nicuşor Daniel Constantinescu este judecat în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa, unde printre cei aproape 40 de inculpaţi se află şi prietenul său, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa.
Constantinescu este judecat de Luisa Emanuela Dragomir, din Tribunalul Bucureşti, alături de Adrian George Gâmbuţeanu, directorul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa.
Citeşte şi
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu / Adrian George Gâmbuţeanu - DNA Bucureşti (partea 1)Într-un alt dosar, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa este judecat de Ana Maria Trancă, din Curtea de Apel Bucureşti, alături de alte 18 persoane fizice şi juridice, printre acestea aflându-se Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), actual director al Cancelariei Prefecturii Constanţa, şi Felicia Tăicuţu, fost director general al Direcţiei Generale Economico-Financiare din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa.
Citeşte şi
RechizitoriuTrimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu alături de alte 18 persoane (document)
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa
Mai departe, Constantinescu este judecat de Iulia Cezara Suciu, sub control judiciar, şi în dosarul în care a fost deferit Justiţiei alături de fostul producător general al TVR, Cristian Zgabercea, fost consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa.
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia (document)
Pe durata controlului judiciar, Constantinescu nu are voie, printre altele, să exercite funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.
Într-o altă cauză, Nicuşor Daniel Constantinescu este cercetat de procurorii DNA Constanţa sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
Cu privire la acest dosar, procurorii Anticoruţie din Constanţa susţin că, „în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă, din judeţul Constanţa, România şi districtul Dobrich, Bulgaria“.
Salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă
„La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat“, „Servicii de transport ocazional“ şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor“, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă şi în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită şi conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă) elicopterului respectiv. La data de 1 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a pus elicopterul achiziţionat din fonduri publice la dispoziţia persoanei juridice respective, care nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi achiziţionat elicopterul, schimbând astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 5.07.2013 - 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 de lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului“, conform DNA.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii