Sezon compromis Construcţii de pe cea mai populată plajă din Năvodari, rase de pe faţa pământului?
Sezon compromis: Construcţii de pe cea mai populată plajă din Năvodari, rase de pe faţa pământului?Mai mulţi agenţi economici care se află în parteneriat cu o persoană juridică ce îşi desfăşoară activitatea pe plaja din zona Năvodari II se plâng că le va expira contractul în data de 16 mai şi că nu au nicio siguranţă că acesta se va prelungi. Totodată, aceştia susţin faptul că, până în acest moment, nu s-a demarat nicio licitaţie şi că sezonul va fi compromis.
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL) organizează licitaţie publică pentru atribuirea sectoarelor de plajă libere în data de 4 mai. Însă operatorii economici susţin că licitaţia respectivă s-ar desfăşura pe sectoarele I, III şi IV, care sunt libere. Adică părţi din ele sunt libere de contract în acea zonă.
„Eu am fost într-un parteneriat cu o persoană juridică ce a concesionat plaja acum zece ani, când plaja din Năvodari era neinteresantă pentru toată lumea. Timp de cinci ani, el nu a făcut altceva decât să plătească la ea. Acum a ajuns la finalul mandatului, ca să zic aşa. Deşi în contract are o clauză de prelungire, care este destul de evazivă, respectiv cu acordul ambelor părţi, se pare că nu se prea doreşte prelungirea contractului, dar nici nu se fac paşi în direcţia demarării unei proceduri de licitaţie. Şi chiar dacă s-ar face aceşti paşi, contractul este de drept în vigoare până la data de 16 mai, iar dacă se începe procedura de licitaţie după această dată, probabil că ea se va întinde atât de mult, încât, practic, sezonul va fi compromis“, a explicat, pentru ZIUA de Constanţa, Lucian Marcu, operator economic.
În această situaţie se află aproximativ 25 de agenţi economici, care au făcut investiţii de cel puţin jumătate de milion de euro pe acea plajă.
În replică, contactat de cotidianul ZIUA de Constanţa, directorul ABADL, George Papari, susţine că în relaţiile cu Apele Române nu există decât un singur agent economic.
„Nu există decât un singur agent economic. Ce parteneriate au ei nu ne interesează. În relaţiile cu Apele Române, nu există decât un singur agent economic. Noi am adus încă de la mijlocul lunii ianuarie la cunoştinţa agentului economic de acolo cu care avem contract. Noi am avut mai multe întâlniri cu acel agent economic. Pentru noi, nu există mai mulţi, există un singur operator. Acel operator ştie că până la expirarea contractului trebuie să elibereze acel sector“, a declarat George Papari.
„În momentul în care toţi cei care vor lua în primire aceste plaje, pentru că se pare că se doreşte fărâmiţarea ei, ceea ce nu este un lucru atât de rău, se vor trezi în situaţia în care, la începutul lui iunie, vor trebui să facă nişte demersuri - pe lângă Primăria din Năvodari şi pe lângă firmele de distribuţie de energie electrică, demersuri care nu durează două zile. Şi aşa ajungem ca, probabil pe 15 iulie sau la sfârşitul lui iulie, ar putea să existe nişte utilităţi care să permită o desfăşurare cât de cât normală a activităţii de turism“, a mai explicat Lucian Marcu.
Directorul ABADL spune că nu ar fi avut cum să facă licitaţia mai devreme de 16 mai, întrucât nu îi permite legea.
„Conform legii, atât timp cât este cineva sub contract, nu are cum să se iniţieze o altă procedură. Legile statului român nu permit aşa ceva. Când este bunul liber de sarcini, atunci se poate iniţia procedura. Procedura se va demara după data de 16 mai“, a precizat George Papari.
Ar putea fi afectate mai multe persoane în acest sezon
Lucian Marcu spune că Năvodari II ar fi cea mai populată plajă şi că acest aspect ar afecta mai multe persoane în acest sezon.
„Eu, atunci când am intrat în parteneriat, nu am ridicat un cort acolo sau o gheretă. Nu! Am acolo o construcţie destul de serioasă. Am băgat în toată povestea 100.000 de euro. Practic, am făcut lucrul acesta pentru a putea oferi turiştilor un nivel suficient de bun pe plajă. Dar, lăsând deoparte latura aceasta subiectivă, din cauza deficienţelor sistemului, probabil că pentru zona Năvodari sezonul va fi compromis. Este vorba de o zonă de plajă de aproximativ trei kilometri, care este cea mai populată. Chestia aceasta îi va afecta în avalanşă pe toţi cei care au investiţii pe plajă şi care nu îşi vor putea desfăşura activitatea, pe cei care au spaţii de cazare, pentru că oamenii care vin acolo în general nu prea vin cu mâncarea în pungă, ei chiar vor să aibă nişte facilităţi pe plajă. Vin cu copiii, este o zonă foarte agreată de familişti, cel puţin pe plaja noastră sunt foarte mulţi oameni cu copii, care vin pentru că este linişte şi aşa mai departe“, a precizat Marcu.
Din cauza datei de 16 mai în care contractul va expira, majoritatea oamenilor din acea zonă ar putea să nu îşi desfăşoare activitatea.
„S-au făcut demersuri. Pentru mine, ar fi minunat să pot licita eu şi să am un orizont de timp de zece ani în care altfel îmi gândesc investiţia. Dar, în acest moment, deja este prea târziu. Eu şi aşa sunt foarte întârziat din cauza licitaţiei. Eu nu am oameni angajaţi, nu am cazări pentru oameni. Nu am nimic! În această perioadă a anilor trecuţi, eu eram deja asigurat cu lucrurile acestea. În acest moment, eu prefer să se prelungească măcar cu un an actualul contract, pentru că acest lucru îmi dă siguranţa că îmi voi putea desfăşura activitatea. Şi la sfârşitul anului, într-o perioadă de normalitate, adică undeva în ianuarie - februarie, să avem timp să ne organizăm, să se facă licitaţia. Dar, în acest moment, o licitaţie, pentru mine, este echivalentă cu pierderea acestui sezon“, a mai spus Lucian Marcu.
De partea cealaltă, directorul ABADL susţine că nu va exista posibilitatea de prelungire.
„Din perspectiva instituţiei noastre, nu există posibilitate de prelungire“, a spus, pentru ZIUA de Constanţa, George Papari.
Lucian Marcu spune că cel mai mult îl deranjează incertitudinea, faptul că nimeni nu ştie exact ce se va întâmpla.
„Ceea ce mă deranjează cel mai tare este nesiguranţa. În principiu, nimeni nu ştie nimic. Este o stare de incertitudine care este mai rea decât un refuz sau o veste proastă. Starea aceasta de incertitudine este cu atât mai rea pentru că, practic, nu mă lasă să acţionez în nicio direcţie, pentru că nu ştiu care este direcţia. Vorbesc în numele tuturor celor de acolo. Toţi sunt în aceeaşi situaţie. Pe 16 mai, când expiră contractul, s-ar putea să se anunţe prelungirea contractului sau s-ar putea să se anunţe licitaţia. Nu se ştie când va fi. Situaţia este extrem de ciudată. Este o situaţie incertă, care ar trebui să se lămurească, pentru a ne vedea de treabă“, a conchis Lucian Marcu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp