Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:22 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şi tu, Brutus? Cine sunt politicienii care l-au „trădat" pe Băsescu la Constanţa

ro

04 Aug, 2012 02:13 4421 Marime text
01-fosti-pedelisti.jpgReferendumul pentru demiterea preşedintelui României a însemnat, la Constanţa, pe lângă secţii de votare pe litoral, turişti care şi-au exercitat dreptul constituţional în costum de baie, un rezultat „umflat" de cei care au votat pe listele speciale şi o echipă care în 2009 făcea campanie pentru Traian Băsescu, în vreme ce acum s-a poziţionat împotriva sa. Vorbim despre fostul lider al PDL Constanţa, senatorul Mircea Banias, dar şi despre o parte dintre colegii săi. E adevărat, votul este secret. Şi totuşi, cum or fi votat cei care s-au „lepădat" de PDL pentru a deveni membri ai PC, partidul „păstorit", chiar dacă de la distanţă, de Dan Voiculescu?

În campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2009, Constanţa dădea în clocot. Pe de o parte, din cauza unei anti-campanii duse de social-democraţi şi în special de primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, care mergea pe principiul „Ori eu, ori Băsescu", pe de altă parte din cauza unei campanii dinamice pro-Băsescu duse de PDL. Tot ce însemna PDL Constanţa la momentul respectiv striga sus şi tare că îşi susţine preşedintele pentru un nou mandat. Toate acţiunile democrat-liberale din acea perioadă, toate evenimentele aveau drept obiectiv susţinerea lui Traian Băsescu în cursa pentru un nou mandat la Cotroceni.

Amintim, în acest sens, faptul că Băsescu şi-a început campania din 2009 acasă, la Constanţa, în parcul Prefecturii, eveniment care a reunit mii de susţinători. În frunte, desigur, cu liderii PDL Constanţa de la momentul respectiv. Senatorul Mircea Banias a urcat pe scenă alături de preşedinte şi i-a dăruit un scut şi un buzdugan, obiecte simbolice în lupta cu ceea ce Băsescu numea o Românie oligarhică, o Românie a privilegiaţilor. Băsescu declara atunci că nu-şi doreşte ca primul său mandat să „rămână descris de televiziunile lui Vântu sau Voiculescu".

Foştii pedelişti au îmbrăcat haina PC

Ei bine, unde sunt acum acei democrat-liberali? Tocmai în partidul care se ghidează după Dan Voiculescu, unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai lui Traian Băsescu. Primul care s-a „reconvertit" de la PDL la PC a fost chiar fostul preşedinte interimar al Organizaţiei Judeţene a PDL Constanţa, senatorul Mircea Banias. De la începutul acestui an, Banias este lider, tot interimar, al PC Constanţa.

Aşa cum am precizat deja, votul este secret, deci nu putem afirma fără echivoc că foştii pedelişti constănţeni au votat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Chiar şi aşa însă, putem să ne aducem aminte de faptul că senatorul Banias s-a aflat, cu două săptămâni înainte de referendum, alături de liderii USL, pe scena din Piaţa Far, la primul miting de amploare organizat împotriva preşedintelui. Deci împotriva celui pentru care a făcut campanie.

Şi fostul vicepreşedinte al Organizaţiei Municipale a PDL Constanţa, Vicenţius Petrescu, a părăsit barca PDL în favoarea conservatorilor. Acesta l-a urmat pe Mircea Banias în PC.

Nici Daniel Learciu, fostul director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, nu a ezitat să renunţe la partidul cu a cărui susţinere a fost numit şef al unei instituţii deconcentrate constănţene. Learciu a plecat, tot anul acesta, din PDL, la PC Constanţa.

Nu în ultimul rând, mai tânărul Vlad Stănculescu, fostul director al Companiei Naţionale de Radiocomunicaţii Navale (RADIONAV), a trecut la PC în primăvara acestui an.

Aceştia sunt o parte, mică, e drept, dintre cei care în 2009 au dus o campanie dinamică pro Traian Băsescu. Preşedintele a şi obţinut, de altfel, un scor foarte bun în judeţul Constanţa. Tot ei sunt însă cei care anul acesta s-au poziţionat în partea opusă lui Traian Băsescu, în tabăra USL.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • PDL 04 Aug, 2012 11:52 STAN nu a muncit niciodata pt PDL ! A delapidat zeci de mii de euro de la RADIONAV. INvitam DNA-ul sa faca cercetari