Sinteza neregulilor Curtea de Conturi a obligat Primăria Constanţa să pună în funcţiune echipamentul de supraveghere video din Parcul Arheologic (document)
Sinteza neregulilor: Curtea de Conturi a obligat Primăria Constanţa să pună în funcţiune echipamentul de
05 Feb, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
4362
Marime text
În perioada 06.05.2019-02.07.2019, inspectorii Curţii de Conturi - Camera de Conturi Constanţa au desfăşurat auditul anual la Primăria Municipiului Constanţa. Vă prezentăm mai jos sinteza rezultatelor acţiunii de audit asupra conturilor anuale de execuţie bugetară ale unităţii administrativ-teritoriale a municipiului Constanţa. Raportul integral poarte fi vizualizat în secţiunea Documente.
Menţinerea în mod nejustificat în evidenţa fiscală a unor creanţe ale bugetului local
Inspectorii Camerei de Conturi au constatat că în anul 2018 şi până la data auditului pentru unele operaţiuni economice nu a fost respectat principiul contabilităţii de angajamente, precum şi faptul că nu au fost utilizate conturile contabile de clienţi/parteneri. Astfel, pentru redevenţa de primit în valoare de 473.916 lei, urmare a contractului de delegare de gestiune aferent serviciilor de salubrizare, nu au fost emise facturi, iar operaţiunea economică a fost înregistrată în evidenţa contabilă la încasare, direct pe seama disponibilului şi a veniturilor, deşi, potrivit normelor contabile, evidenţa acestor drepturi se înregistrează la momentul producerii evenimentului, şi nu pe măsura încasării contravalorii lor.
De asemenea, s-a constatat menţinerea în mod nejustificat în evidenţa fiscală a unor creanţe ale bugetului local în valoare de 862.480 lei şi raportarea acestora prin contul de execuţie-venituri. Creanţele respective provin din debite curente şi rămăşiţe la nivelul anului 2018, datorate de 33 de persoane juridice care figurează în evidenţa Oficiului Registrului Comerţului, dar şi pe site-ul Ministrului de Finanţe ca fiind radiate. De asemenea, au fost identificate debite din amenzi aplicate unor persoane fizice care ulterior au decedat, deşi legea prevede că în caz de deces scăderea debitului se efectuează cu data de 1 a lunii următoare.
În cadrul auditului, s-a evidenţiat şi înregistrarea eronată în situaţiile financiare a valorii titlurilor de participare deţinute de UATM Constanţa la Ecosal SRL. S-a constatat o diferenţă în valoare de 569.180 lei între informaţiile financiare prezentate UATM Constanţa şi cele prezentate de Ecosal SRL. Această diferenţă provine din majorarea de capital înregistrată de UATM Constanţa în condiţiile în care la Registrul Comerţului nu s-a înregistrat modificarea actului constitutiv al Ecosal SRL, dar şi neînregistrarea şi neevidenţierea în contabilitate, contrar dispoziţiilor legale, a bunurilor de natura obiectelor de inventar şi a mijloacelor fixe în valoare de 742.303 lei achiziţionate în urma derulării contractului de gestiune delegată încheiat de către UATM Constanţa cu Confort Urban SRL.
La Şcoala Gimnazială nr. 5 „Nicolae Iorga” şi la Grădiniţa cu program prelungit nr. 53, ambele din subordinea UATM Constanţa, s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind constituirea de provizioane în sumă de 69.290 lei respectiv 13.985 lei pentru diferenţele de drepturi salariale pentru personalul didactic din învăţământul de stat, pentru perioada octombrie 2008-13 mai 2011.
Alte deficienţe constate de inspectorii de la Camera de Conturi
S-a constatat că un număr de 118 puncte de lucru ale operatorilor economici care au fost autorizaţi de UATM Constanţa pentru desfăşurarea unor activităţi economice în anul 2018, nu şi-au îndeplinit obligaţia declarării la Serviciul Impozite şi Taxe Constanţa în vederea impunerii pentru taxa de dezvoltare şi promovare a turismului. Valoarea estimată suplimentar în timpul auditului a taxei de dezvoltare şi promovare a turismului este de 187.700 lei la care se adaugă accesorii de 13.867 lei. De asemenea, nu a fost stabilită taxă de salubrizare în sumă de 70.180 lei pentru un număr de 2.342 persoane nedeclarate în cursul anului 2018.
Din verificările efectuate asupra activităţii fiscale din anul 2018, s-a constatat că în unele cazuri diferenţa de regularizare a taxei pentru eliberarea autorizaţiei de construire pentru persoane fizice a fost stabilită eronat. Echipa de audit a estimat venituri suplimentare cu titlul de taxă pentru eliberarea autorizaţiei de construire în sumă de 282.722 lei.
Totodată, au fost identificate 6 unităţi de cazare de pe raza municipiului Constanţa cu destinaţie nerezidenţială sau mixtă, clasificate ca atare de Ministerul Turismului, pe care proprietarii persoane fizice nu le-au declarat în vederea impozitării corespunzătoare. În timpul auditului s-a calculat impozit pe clădiri nerezidenţiale persoane fizice pentru perioada 2016-2019 în sumă de 183.342 lei, la care se adaugă accesorii de 32.508 lei.
Au fost identificate şi persoane juridice beneficiare ale unor construcţii recepţionate, care nu au declarat imobilele/bunurile respective în vederea impozitării. S-a estimat un impozit pe clădiri suplimentar de 5.444 lei. De asemenea, s-a constatat nestabilirea de taxă pe clădire şi teren în sumă de 18.142 lei pentru un spaţiu aparţinând domeniului public al UATM Constanţa utilizat pentru desfăşurarea de activităţi economice.
Urmare a auditului, au fost identificaţi operatori economici care la nivelul anului 2018 au înregistrat cifră de afaceri şi puncte de lucru active la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului declarate pentru activităţi de restaurante/baruri/alte activităţi recreative, fără a fi autorizaţi/vizaţi în vederea funcţionării de către UATM Constanţa şi fără plata către bugetul local a taxei aferente.
Clădiri - monumente istorice, în stare avansată de degradare, nesupraimpozitate
Lucrătorii de la Curtea de Conturi au notat în raport şi abateri cu privire la modul de gestionare a contribuabililor care datorează taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate: evidenţierea contabilă a taxei s-a realizat la momentul încasării contrar principiului contabilităţii de angajamente iar între evidenţa contabilă şi cea tehnico-operativă au fost identificate diferenţe.
Totodată, au fost identificate clădiri - monumente istorice de pe raza municipiului Constanţa aflate în stare avansată de degradare, pentru care nu au fost întreprinse verificări de specialitate în vederea adoptării măsurilor de supraimpozitare.
De asemenea, nu a fost stabilit, evidenţiat, urmărit şi încasat impozitul în sumă de 652.208 lei aferent clădirilor a căror autorizaţie de construire a expirat şi pentru care fie s-au finalizat lucrările de construcţie, fie acestea au elementele constitutive ale unei clădiri sau transmiterea sau cedarea cu titlu gratuit a dreptului de folosinţă a unor bunuri din patrimoniul privat al UATM Constanţa fără respectarea prevederilor legale şi nerealizarea unor venituri din proprietate în sumă de 53.810 lei.
Parcul Arheologic, obiect al auditului CC
Cu privire la atribuirea şi derularea contractului de achiziţie publică lucrări aferente obiectivului de investiţii „reabilitarea şi amenajarea Parcului Arheologic”- Municipiul Constanţa s-au constatat următoarele: la data efectuării unei inspecţii fizice (17 iunie 2019) de către echipa de audit, sistemul de supraveghere video a parcului arheologic nu era utilizabil, echipamentele fiind montate pe poziţii dar fără a fi activate şi funcţionale deşi în data de 04.06.2018 reprezentanţii entităţii au încheiat un Proces Verbal de Punere în Funcţiune a sistemului de supraveghere video.
S-a mai constatat plata nelegală a sumei de 1.234.928 lei la care se adaugă majorări penalizatoare de 531.019 lei, reprezentând echipament de supraveghere video achiziţionat la un preţ de 36,4 ori mai mare decât valoarea estimată în devizul general întocmit de proiectant.
Tot în cadrul auditului, au fost constatate abateri cu privire la modul de gestionare a fondurilor publice reprezentând ajutoare sociale acordate la nivelul a 50% din dobânda la creditele ipotecare contractate de persoane până în 35 de ani, pentru achiziţionarea unei locuinţe. Astfel, a fost identificat un număr de 6 persoane fizice care nu şi-au respectat obligaţia contractuală de a achita ratele de capital şi dobânzile aferente creditului ipotecar şi pentru care entitatea nu a procedat la recuperarea subvenţiei de 147.116 lei acordată în baza contractelor de alocaţie financiară nerambursabilă.
Nu în ultimul rând, inspectorii Camerei de Conturi au constatat acordarea nelegală a indemnizaţiei de hrană pentru luna decembrie 2018, în sumă de 128.424 lei.
Municipalitatea, încondeiată pentru nerespectarea prevederilor legale
Nerespectarea prevederilor legale cu privire la prezentarea rapoartelor de activitate în şedinţă ordinară de consiliu local pentru deplasările externe efectuate de aleşii locali a generat plăţi nelegale în sumă de 52.217 lei - este o altă abatere punctată în raportul de audit.
Primăria nu a respectat prevederile legale şi cu privire la modul de acordare şi decontare a subvenţiilor pentru activitatea de administrare a Campusului de locuinţe sociale Henri Coandă. Mai exact, UATM Constanţa a efectuat cheltuieli nelegale cu subvenţii în sumă de 11.721 lei pentru reparaţiile unor imobile din campusul de locuinţe sociale Henri Coandă, acestea fiind în sarcina locatarului, şi nu a locatorului.
Achiziţia Iluminatului festiv 2018 – 2019 încalcă principiul bunei gestionării în utilizarea fondurilor publice
Alte nereguli descoperite în cadrul auditului au fost: nerespectarea prevederilor legale cu privire la drepturile şi obligaţiile care derivă din calitatea de membru fondator pe care Consiliul Local al Municipiului Constanţa, prin primar, le are la Fundaţia Fantasio; nerespectarea prevederilor legale în etapa de pregătire a achiziţiei publice Iluminat festiv 2018 - 2019 a condus la angajarea de către autoritatea contractantă a unor cheltuieli care încalcă principiul bunei gestiuni economico - financiare în utilizarea fondurilor publice.
Măsurile luate operativ de conducerea entităţii auditate pentru înlăturarea deficienţelor constatate
În cazul înregistrărilor contabile eronate, entitatea a operat corecţiile necesare, întocmind note contabile. În ce priveşte creanţele menţinute nejustificat în evidenţa fiscală pentru persoane juridice radiate, în timpul auditului s-au început demersurile necesare în vederea clarificării atât a situaţiei juridice a bunurilor care au fost deţinute de persoanele juridice respective, cât şi a debitelor curente şi rămăşiţe cu care acestea figurează în evidenţele fiscale.
În timpul auditului, la nivelul Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa s-au luat următoarele măsuri operative: pentru agenţii economici care în anul 2018 nu au declarat desfăşurarea de activitate a fost calculată taxă de dezvoltare şi promovare a turismului în sumă de 201.567 lei şi taxă de salubrizare pentru persoane fizice nedeclarate, urmând ca acestea să fie înştiinţate şi impuse; s-a calculat impozit pe clădiri nerezidenţiale persoane fizice pentru perioada 2016-2019 în sumă de 183.342 lei la care se adaugă accesorii de 32.508 lei, urmând a fi transmise înştiinţări în vederea impozitării.
Pentru construcţiile recepţionate şi nedeclarate în vederea impozitării, s-a calculat impozit pe clădire la valoarea declarată a lucrărilor de autorizare, în sumă de 5.444 lei.
Pentru spaţiul aparţinând domeniului public al UATM Constanţa utilizat pentru desfăşurarea de activităţi economice s-a procedat la calcularea de taxă pe clădire şi teren în sumă de 18.142 lei.
În cazul contribuabililor care datorează taxă pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, s-a confruntat baza de date a încasărilor neregăsite în registrul de evidenţă cu situaţia din dosare. Pentru un număr de 20 contribuabili s-a transmis situaţia la SPIT Constanţa, iar pentru un număr de 19 agenţi economici, luaţi în evidenţă cu taxa de afişaj, s-a solicitat serviciului financiar contabil regularizarea taxei.
Personalul de specialitate din cadrul Poliţiei Locale a efectuat inspecţii în teren pentru identificarea clădirilor ale căror autorizaţii de construire au expirat şi pentru care fie s-au finalizat lucrările de construcţie, fie acestea au elementele constitutive ale unei clădiri. Informaţiile din teren au fost puse la dispoziţia Serviciului de impozite şi taxe, fiind calculate obligaţii fiscale în sumă de 652.208 lei.
În Parcul Arheologic a fost pus în funcţiune echipamentul de supraveghere video. În ce priveşte persoanele fizice beneficiare de subvenţionarea de la bugetul local a jumătate din dobânda la creditele ipotecare încheiate pentru achiziţionarea unei locuinţe, care nu şi-au respectat obligaţia contractuală de a achita ratele de capital şi dobânzile aferente, entitatea a emis adrese către bănci prin care s-au solicitat informaţii despre măsurile întreprinse de acestea şi stadiul procedurilor judiciare de recuperare a subvenţiilor acordate persoanelor fizice respective.
Au fost constituite garanţii de bună execuţie în conturi aflate la dispoziţia autorităţilor contractante, pentru lucrările de reparaţii efectuate la unităţile de învăţământ.
Măsurile dispuse şi recomandările formulate de Camera de Conturi
Pentru abaterile identificate s-au formulat recomandări cu privire la respectarea prevederilor legale privind încasarea veniturilor, efectuarea cheltuielilor şi organizarea evidenţei contabile. Pentru abaterile care nu au fost remediate în timpul verificării, directorul Camerei de Conturi Constanţa a emis decizie prin care s-a dispus luarea măsurilor legale de către conducătorul entităţii pentru remedierea deficienţelor constatate, urmărirea şi încasarea veniturilor, stabilirea mărimii şi întinderii prejudiciilor şi recuperarea lor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii