Sistemul sanitar din Constanţa, vizat de scandalul dezinfectanţilor de la Hexi Pharma!
Sistemul sanitar din Constanţa, vizat de scandalul dezinfectanţilor de la Hexi Pharma!
09 May, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
3566
Marime text
Vizibil deranjată că am sunat-o duminică, Cristina Mihaela Schipor a declarat, scurt, că la nivelul judeţului Constanţa, verificările de sâmbătă au vizat două unităţi sanitare, fără a preciza şi care sunt acestea.
Scandalul dezinfectanţilor (aparent diluaţi) de la Hexi Pharma are ramificaţii la nivel naţional! Confirmarea oficială a venit sâmbătă de la procurorii Secţiei de Urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care au anunţat efectuarea unor cercetări într-o cauză „penală având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor, prevăzute de articolul 352 - Cod penal, şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse, prevăzute de articolul 357, alin. 2 - Cod penal“.
Tot sâmbătă, pe baza autorizaţiilor emise de către instanţă, sub coordonarea procurorilor, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei Române au efectuat patru percheziţii în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, vizate fiind sediul şi punctele de lucru ale unei firme producătoare de dezinfectanţi (Hexi Pharma). Mai mult decât atât, poliţiştii au ridicat probe şi înscrisuri din 25 de unităţi sanitare de pe raza a 21 de judeţe, printre care s-a aflat şi Constanţa, dar şi municipiul Bucureşti.
La nivelul judeţului Constanţa au fost vizate de verificări două unităţi sanitare, una dintre ele fiind Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol. Roxana Almăşan, managerul Sanatoriului, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că organele de anchetă au prelevat probe şi că nu mai au dezinfectanţi de la Hexi Pharma.
„Noi am achiziţionat în total zece litri de dezinfectant de la Hexi Pharma, cinci pentru suprafeţe şi cinci pentru instrumentar, numai că nu am apucat să îl utilizăm. În acest moment, nu mai aveam acest dezinfectant. S-au prelevat probe din dezinfectanţi“, a mai declarat managerul Sanatoriului din Techirghiol în contextul acţiunii coordonate de Parchetul General al României.
În continuare, ieri, am contactat-o, în vederea obţinerii unui punct de vedere cu privire la aceste controale, şi pe Cristina Mihaela Schipor, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa.
Vizibil deranjată că am sunat-o duminică, Cristina Mihaela Schipor a declarat, scurt, că la nivelul judeţului Constanţa verificările de sâmbătă au vizat două unităţi sanitare, fără a preciza şi care sunt acestea. Totuşi, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa a menţionat că aceste controale nu au vizat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din municipiu.
La acţiunea de sâmbătă au participat 152 de poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi specialişti criminalişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, poliţişti de investigare a criminalităţii economice, de ordine publică şi specialişti criminalişti din cadrul Direcţiei Generale a Poliţiei Bucureşti, precum şi de la inspectoratele de poliţie ale judeţelor Alba, Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Iaşi, Mureş, Olt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Timiş, Tulcea şi Vâlcea.
Nu este de trecut cu vederea faptul că ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a dispus, vineri, reprezentanţilor direcţiilor de sănătate publică să verifice, prin intermediul compartimentelor de audit, contractele încheiate cu firma Hexi Pharma de către unităţile sanitare publice din subordinea Ministerului Sănătăţii.
În contextul scandalul dezinfectanţilor (aparent diluaţi), reprezentanţii Hexi Pharma spun că „toate produsele din portofoliul Hexi Pharma sunt avizate de către Ministerul Sănătăţii conform legislaţiei în vigoare, avizare ce se face în baza buletinelor de eficacitate care au fost depuse la dosar şi care atestă eficienţa produsului“.
„În plus, produsele sunt testate periodic atât de către Hexi Pharma, care are contract cu mai multe laboratoare independente, cât şi de către spitalele mari din ţară care au laboratoare de control microbiologic. Spitalele verifică frecvent eficienţa produselor prin colectarea de pe suprafeţe, instrumentar, mâinile personalului medical, rezultatele indicând eficacitatea conform protocoalelor de control al infecţiilor nosocomiale. (…) Reţeta de fabricaţie s-a respectat întotdeauna cu stricteţe“, au precizat reprezentanţii Hexi Pharma.
Potrivit Registrului Comerţului, consultat la data de 8 mai 2016, Hexi Pharma CO. SRL are sediul social în Bucureşti, Sectorul 6, strada Floarea Roşie.
Ca asociaţi persoane fizice apar Dan Alexandru Condrea, născut la data de 1.01.1975, în Bucureşti, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 93,75%, dar şi Uliana Ochinciuc, născută la data de 22.04.1984, în Sculeni, Moldova, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 6,25%.
Administrator este, conform Registrului Comerţului, Marilena Nedeloiu, născută la data de 10.04.1978, în Pucioasa, Dâmboviţa.
Firma are ca obiect principal de activitate „fabricarea preparatelor farmaceutice“.
Citeşte şi
-
Mai multe unităţi medicale din judeţele Constanţa şi Tulcea au avut contracte cu Hexi Pharma CO SRL (document)
-
Patru spitale din judeţul Constanţa apar pe lista neagră a unităţilor cu probleme la dezinfectanţii diluaţi
-
UPDATE Spitalul Judeţean Constanţa şi cel din Techirghiol, ar fi vizate de descinderile efectuate la unităţile sanitare
-
UPDATE Descinderi de amploare la unităţi sanitare din Constanţa, Bucureşti şi alte 20 de judeţe
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii