Situația incertă a celui mai mare teren de pe traseul bulevardului Madrid, vizat de expropriere La OCPI figurează intravilan, Primăria l-a evaluat și îl despăgubește ca extravilan! Ce spun părțile implicate? (DOCUMENT)
Situația incertă a celui mai mare teren de pe traseul bulevardului Madrid, vizat de expropriere: La OCPI figurează
14 Mar, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
5707
Marime text
- Consiliul Local Municipal Constanța a votat la sfârșitul lunii februarie HCLM 93/2023 privind declanșarea procedurii de expropriere a mai multor terenuri proprietate privată de pe traseul viitorului Bulevard Madrid din Constanța
- Sumele pentru despăgubiri aprobate sunt în cuatum total de 12.972.20 lei, respectiv 2.664.842 euro și vor fi alocate de la bugetul local al municipiului Constanța cu această destinație
- Prin parcurgerea cu atenție a HCLM 93/2023 (vezi secțiunea „documente”, se observă o inadvertență legată de cea mai mare suprafață de teren care urmează să fie expropriată de municipalitate
- Este vorba despre terenul în suprafață de 29.047 mp care în evidențele municipalității și în tabelul din HCLM 93/2003 figurează ca teren arabil extravilan și care are tarif de expropriere în sumă de 171.441 lei, respectiv 34.856 euro
- În aceeași hotărâre de Consiliu Local apare la pagina 159 extrasul de carte funciară pentru terenul la care facem referire care surpriză.. figurează ca fiind intravilan
- Din sinteza raportului de evaluare realizat SC Management Consulting Solutions SRL prin evaluator Dragoș Mihai Ipate se poate observa că terenul în surprafață de 29.047 mp, a fost evaluat la valoarea de 1.2 euro/mp ca făcând parte din categoria de folosință „arabil-extravilan”
- Terenul aparține următorilor proprietari: Ion și Smaranda Maticiuc, SC Rezident COM SA și Elena și Gheorghe Alexa
- „În evidențele Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța figurează ca teren intravilan"
- Chițac a dat asigurări că valoarea exproprierii nu va crește nici măcar cu un euro, pentru că „Primăria nu are bani”
- Unul dintre proprietari, Gheorghe Alexa a spus pentru ZIUA de Constanța că terenul achiziționat la începutul anilor 2000 avea categorie de folosință agricol-extravilan
Consiliul Local Municipal Constanța a votat la sfârșitul lunii februarie HCLM 93/2023 privind declanșarea procedurii de expropriere a mai multor terenuri proprietate privată de pe traseul viitorului Bulevard Madrid din Constanța.
Sumele pentru despăgubiri aprobate sunt în cuatum total de 12.972.20 lei, respectiv 2.664.842 euro și vor fi alocate de la bugetul local al municipiului Constanța cu această destinație.
În lungime de 2,7 km, noul bulevard va dispune de 4 benzi de circulație și de trotuare.
Valoarea totală a proiectului este de 62 de milioane de lei, dintre care 43 de milioane de lei provin de la bugetul de stat, prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Noua arteră urmează să fie dezvoltată în partea de vest a cartierelor Tomis Plus și Boreal și va face legătura între str. Brest și giratoriul de la Vivo Nord.
Sumele acordate cu titlu de despăgubire pentru imobilele teren supuse exproprierii, în vederea realizării bulevardului Madrid din Constanța au fost stabilite în baza rapoartelor de evaluare întocmite de SC Management Consulting Solutions SRL prin evaluator Dragoș Mihai Ipate, așa cum ZIUA de Constanța scria în data de 07 martie a.c., vezi secțiunea „Citește și".
Prin parcurgerea cu atenție a HCLM 93/2023 (vezi secțiunea „documente”, se observă o inadvertență legată de cea mai mare suprafață de teren care urmează să fie expropriată de municipalitate.
Este vorba despre terenul în suprafață de 29.047 mp care în evidențele municipalității și în tabelul din HCLM 93/2003 figurează ca teren arabil extravilan și care are tarif de expropriere în sumă de 171.441 lei, respectiv 34.856 euro.
În aceeași hotărâre de Consiliu Local apare la pagina 159 extrasul de carte funciară pentru terenul la care facem referire care surpriză.. figurează ca fiind intravilan.
Din sinteza raportului de evaluare realizat SC Management Consulting Solutions SRL prin evaluator Dragoș Mihai Ipate se poate observa că terenul în surprafață de 29.047 mp, a fost evaluat la valoarea de 1.2 euro/mp ca făcând parte din categoria de folosință „arabil-extravilan”.
Terenul aparține următorilor proprietari: Ion și Smaranda Maticiuc, SC Rezident COM SA și Elena și Gheorghe Alexa.
SC Rezident Com SA este deţinută de Valentin Gheorghe Ionescu și Master Job Limited din Cipru (n.r. Firma se află în faliment, sub incidenţa Legii nr. 85/2014 iar lichidator judiciar potrivit ONRC este C.I.I. Drahenberg Dumitru).
Pentru a lămuri situația terenului ne-am adresat Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, inițial telefonic și ulterior printr-o adresă oficială conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.
Suntem în măsură să publicăm punctul de vedere oficial al OCPI Constanța prin director Grecu Dorin Sasu cu privire la categoria de folosință a celui mai mare teren de pe traseul viitorului Bulevard Madrid din Constanța.
„Cu privire la terenul în suprafață de 29.047mp situat în municipiul Constanța, aflat pe lista bunurilor ce urmează a fi expropriate conform HCLM 93/2023 vă facem cunoscut următoarele: Referitor la categoria de folosință a terenului reiterat mai sus, la data prezentei conform datelor înscrise în cartea funciară a imobilului, vă facem cunoscut faptul că acesta figurează înscris în evidențele Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța ca fiind „ teren intravilan". Totodată, precizăm că analizând înscrisurile care au stat la baza înscrierii în cartea funciară a imobilului se constată faptul că există inadvertențe în cuprinsul planului de amplasament și delimitare avizat de către O.N.C.G.C. cu nr.6708/aprilie 2003, întrucât terenul supus discuției este încadrat ca „fiind extravilan", însă în fișa corpului de proprietate anexă la planul de amplasament, există o mențiune de „intravilan 1".
Judecătorul delegat din cadrul „Biroului de carte funciară al Judecătoriei Constanța" prin încheierea de carte funciară nr.18010/10.11.2004 a dispus deschiderea cărții funciare încadrând terenul ca „fiind cod 2"(intravilan). Având în vedere considerentete expuse mai sus, apreciem că ne aflăm în situația unei rectificări de carte funciară, prevăzute de dispozițiile art.907 din Noul Cod Civil, cu modificările și completările ulterioare.
De asemenea, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța a avizat planul topografic al culoarului de expropriere, existând discuții tehnice la acel moment, tocmai pe considerentul că a fost o lucrare extrem de amplă.
Mai mult decât atât, va facem cunoscut faptul că situația semnalată de dvs. a constituit obiectul unei corespondențe purtată cu reprezentanții Primăriei Constanța prin care le-am solicitat să ne comunice dacă pentru terenul supus discuției au intervenit modificări cu privire la schimbarea destinației.
Având în vedere solicitarea Oficiului de Cadastru și Publicitate lmobiliară Constanța, reprezentanții Primăriei Constanța, în urma verificărilor efectuate, ne-au informat că terenul supus discuției se află în „extravilanul Municipiului Constanța", motiv pentru care având în vedere aceste considerente, vom proceda la notificarea proprietarului în vederea lămuririi situației create”, se arată în răspunsul primit de la OCPI Constanța în data de 13 martie a.c.
I-am cerut și primarului municipiului Constanța un punct de vedere în legătură cu situația acestui teren.
Vergil Chițac ne-a răspuns că știe de inadvertență (n.r. fusese pus în temă probabil prin sesizarea la care face referire chiar OCPI), însă exproprierea terenului se va face exact așa cum a fost aprobată și prin HCLM 93/2023, respectiv pentru categoria de folosință „arabil extravilan”. Chițac a dat asigurări că „valoarea exproprierii nu va crește nici măcar cu un euro, pentru că Primăria nu are bani”.
Edilul a admis însă că este posibil ca proprietarii să nu fie mulțumiți de suma rezultată din raportul de evaluare și să se adrese instanței, la fel cum s-a mai întâmplat și în alte cazuri.
Așa cum era firesc am încercat să luăm legătura și cu proprietarii terenului care face obiectul acestui material.
Unul dintre proprietari, Gheorghe Alexa a spus pentru ZIUA de Constanța că „terenul achiziționat la începutul anilor 2000 avea categorie de folosință agricol-extravilan". Acesta a mai spus că nu are știință de vreo hotărâre de HCLM dată ulterior care să-i fi schimbat categoria, și a precizat că în calitate de proprietar, urmează să elucideze situația terenului.
Vom reveni.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Primăria Constanța plătește 2.6 milioane de euro din bugetul local pentru bulevardul expropriaților! Lista proprietăților de pe traseu (DOCUMENT)
Precizări despre decizia etapei de încadrare pentru noul bulevard al municipiului Constanța
O compania la care este asociat și un fost director din CN APMC va realiza documentația tehnică pentru viitorul bulevard Madrid din Constanța (DOCUMENT)
Tags: Vergil Chitac
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii