Şpaga ascunsă în manşeta salopetelor Procurorii Anticorupţie dezvăluie cum fac „şmenuri“ inginerii de la RAR (referat propunere arestare)
Şpaga ascunsă în manşeta salopetelor : Procurorii Anticorupţie dezvăluie cum fac „şmenuri“ inginerii
13 Oct, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
5135
Marime text
Angajaţii RAR Tulcea sunt suspectaţi că „solicită şi primesc diverse sume de bani şi bunuri materiale de la posesorii autovehiculelor de transport persoane şi mărfuri în schimbul certificării, în mod ilegal“
Doru Manole, șef al reprezentanţei Tulcea a Registrului Auto Român, având şi calitatea de avocat în cadrul Baroului Tulcea, este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa sub aspectul săvârşirii a patru infracțiuni de luare de mită. Pe data de 8 octombrie, DNA Constanţa l-a prezentat pe Doru Manole Curţii de Apel Constanţa, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, însă judecătorii au respins cererea procurorilor. Decizia nu este definitivă, aşa că ea a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
În referatul cu propunere de arestare preventivă, DNA Constanţa arată că, „la data de 25 mai, organele de poliţie din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Tulcea s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită de către anumiţi angajaţi ai Registrului Auto Român - Sucursala Tulcea“.
Procurorii arată că angajaţii RAR, „profitând de funcţiile pe care le îndeplinesc la nivelul acestei instituţii, solicită şi primesc diverse sume de bani şi bunuri materiale de la posesorii autovehiculelor de transport persoane şi mărfuri în schimbul certificării, în mod ilegal, a conformităţii stării tehnice, deşi autovehiculele verificate prezintă o serie de defecţiuni tehnice care pot pune în pericol viaţa proprietarilor şi a celorlalţi participanţi la trafic“.
În referatul privind propunerea de arestare a şefului de la RAR Tulcea, Doru Manole, se arată că „numiţii (...) , toţi având calităţile de (…) în cadrul Registrului Auto Român - Sucursala Tulcea, sunt contactaţi de posesorii unor autoturisme care au defecţiuni la sistemul de frânare sau la cel de evacuare a gazelor, cărora le solicită sprijinul, lucrătorii RAR primind în schimb, pentru fiecare autoturism care nu îndeplineşte normele de omologare, suma de 200 de lei“.
„Suma de bani este lăsată de conducătorul auto în scrumiera din bord sau sub maneta de frână dintre scaunele autovehiculului, apoi sumele de bani sunt colectate şi ascunse în manşeta salopetelor de lucru de către cei trei ingineri anterior menţionaţi, sau, în momentul în care autovehiculele pătrund în hala de verificări tehnice, banii sunt colectaţi de către numiţii (...) şi (...), ambii având calitatea de (...). În condiţiile în care conducătorul autovehiculului care prezintă defecţiuni nu pune suma de bani în locurile indicate, (...) din cadrul RAR Tulcea nu le certifică omologarea“, potrivit sursei mai sus citate.
„În urma desfăşurării activităţilor (...) a rezultat faptul că inculpatul Manole Doru, în calitate de şef al reprezentanţei RAR Tulcea, poartă discuţii cu posesorii de autovehicule în vederea «rezolvării» anumitor probleme legate de verificarea şi omologarea acestora de către instituţia pe care o conduce“.
„(…) La uşa unde se afla inculpatul Manole Doru, poziţionat pe scaunul biroului din faţa geamului, a venit (…), acesta purtând o discuţie cu Manole Doru în legătură cu un autoturism care urma să fie verificat de angajaţii RAR Tulcea“.
„În cadrul discuţiei purtate, Manole Doru i-a spus (...) că «Eu încerc să rezolv, dar nu-ţi garantez! Încercăm la trei jumătate, dacă rezolvăm, o băgăm!«, ora 15.30 fiind stabilită pentru reîntâlnirea celor doi. În jurul orelor 15.44.36, în birou intră inculpatul Manole Doru, având în mâna stângă nişte documente format A4, acesta fiind urmat de (...), cei doi având o discuţie referitoare la eliberarea unor
documente de RAR Tulcea. La un moment dat, (…) scoate din portofel o sumă de bani, fără a se putea observa cupiura, şi i-o oferă inculpatului Manole Doru, acesta din urmă spunându-i să stea liniştit. În acel moment, (...) pune suma de bani pe unele documente aflate pe biroul lui Manole Doru, iar acesta din urmă merge imediat la uşa de acces, pe care o deschide, din încăpere ieşind (...), care îi mulţumeşte lui Manole Doru, fiind urmat şi de acesta din urmă.“
„După aproximativ 15 minute, în încăpere revine inculpatul Manole Doru, care se îndreaptă spre biroul din faţa geamului şi cu mâna stângă ia o coală de hârtie în format A4, care se afla sub suma de bani lăsată de (...), şi o aşază deasupra acesteia, după care ia loc la birou. La ora 16.02.34, la uşa încăperii în care se afla Manole Doru apare (...), acesta spunându-i că problema sa a fost rezolvată, Manole Doru replicând că mai durează până ies actele. După ce (…) i-a mulţumit şefului reprezentanţei RAR Tulcea, îi întinde acestuia cu mâna dreaptă o bancnotă a cărei cupiură nu poate fi observată, Manole Doru replicându-i să stea liniştit, să aştepte «să iasă actele», întrucât nu sunt gata, (...) părăsind încăperea. La ora 16.16.39, cei doi reintră în birou şi poartă o discuţie referitoare la o carte de identitate referitoare la un autovehicul adus din străinătate“, conform referatului cu propunere de arestare.
„După această discuţie, (...) îi oferă inculpatului Manole Doru o sumă de bani cu mâna stângă, însă acesta din urmă ridică mâna dreaptă, după care îi indică cu degetul arătător de la aceeaşi mână o zonă aflată pe biroul său, deasupra unor hârtii, loc în care (...) lasă suma de bani, după care ambii părăsesc încăperea după ce îşi strâng mâinile. După aproximativ 5 minute după ce a părăsit biroul şi nimeni nu a mai pătruns în interior, la ora 16.23.31 revine Manole Doru, care se îndreaptă spre biroul din faţa geamului, lasă un obiect de culoare închisă pe care îl avea în mâna dreaptă şi, cu aceeaşi mână, apucă de hârtia de format A4 ce se afla sub suma de bani lăsată de (...) şi pusă deasupra sumei de bani oferite de (...), şi, cu buricele degetului mare şi arătător ale mâinii stângi, ia bancnotele, după care iese din încăpere.“
„După o perioadă de timp, la locul de parcare nr. 4 a venit inginerul (...), care a luat autoturismul şi l-a dus în hala RAR. (...) a încercat să obţină bunăvoinţa inginerului (...) pentru obţinerea cu uşurinţă a inspecţiei, însă a fost refuzat, fiind trimis de către acesta să achite taxa ITP. După scurt timp, inginerul (...) i-a spus că autoturismul pe care îl prezentase (...) nu corespunde din punct de vedere tehnic pentru a obţine ITP-ul şi, după ce i-a înmânat constatarea, i-a spus acestuia să meargă să remedieze defecţiunile la frâna de mână şi la semnalizarea spate stânga, după care poate reveni până la orele 16. (...) a constatat că suma de 200 de lei se afla în acelaşi loc în care o lăsase. După remedierea defecţiunilor la un service auto, (...) a revenit la sediul RAR Tulcea, fiind prezentat de numitul (...) şefului reprezentanţei instituţiei anterior menţionate, Manole Doru, în prezenţa căruia a completat o nouă cerere pe care i-a înmânat-o. Manole Doru a pus rezoluţie pe cerere şi i-a înmânat-o inginerului (...), (...) fiind îndrumat să achite taxa de revenire ITP. După câteva minute, inginerul (...) a luat autoturismul în care se afla la vedere, în bord, suma de 200 de lei şi a intrat în hala RAR. La scurt timp, acesta a revenit cu autoturismul, i-a spus lui (...) că a trecut ITP-ul, însă să aibă grijă cu mesajul roşu, care este aprins în bord, întrucât dacă observă organele de poliţie, îi vor reţine certificatul de înmatriculare, acest mesaj indicând defecţiuni la sistemul de frânare.“
Referatul complet poate fi citit accesând secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii