Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța va renaște din propria cenușă! Act de urbanism, emis de primărie
Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța va renaște din propria cenușă! Act de urbanism, emis de primărie
15 Nov, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3961
Marime text
- La o lună și jumătate de la cumplitul incendiu din 1 octombrie, Primăria Constanța a emis un document de urbanism pentru Spitalul de Boli Infecțioase Constanța
- Documentul este valabil 24 de luni
- Se are în vedere consolidarea, modificarea și reabilitarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase
- Primarul Constanței, Vergil Chițac a anunțat, la începutul lui noiembrie, că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase va intra în proces de reabilitare
- Proiectul are o valoare totală de 25.051.754,69 lei, din care valoare eligibilă 16.881.120,81 lei
- Fostul manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, dr. Stela Halichidis, l-a dat în judecată pe Primarul Municipiului Constanța
Primăria municipiului Constanța a emis un document de urbanism pentru Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, prin Simona Claudia Cambrea, actual manager al unității medicale.
Prin CU 3562 din data de 12 noiembrie 2021, se are în vedere consolidarea, modificarea și reabilitarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, din municipiul Constanța. Documentul are o valabilitate de 24 de luni.
Spitalul de Boli Infecțioase Constanța ar putea fi redeschis parțial în luna decembrie a acestui an. La o lună după incendiul devastator de la spital a fost depus și proiectul tehnic la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea”, urmând ca, în cel mai scurt timp, să fi eliberate avizele necesare. Totodată, se lucrează și la expertiza tehnică a clădirii, precum și la refacerea circuitelor și instalațiilor electrice. Reamintim că șapte persoane au murit vineri, 1 octombrie, în cumplitul incendiu ce a izbucnit la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.
Chițac, despre investiții
Primarul Constanței, Vergil Chițac a anunțat, la începutul lui noiembrie, că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase va intra în proces de reabilitare și că a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul ce presupune creșterea eficienței energetice a unității spitalicești.
„Dragi constănțeni, după cum am anunțat în repetate rânduri, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase va intra într-un amplu proces de reabilitare. Astăzi am semnat contractul de finanțare pentru proiectul ce presupune creșterea eficienței energetice a spitalului. Investiția se ridică la 25 de milioane de lei (dintre care 14,3 milioane de lei sunt bani europeni) și va fi realizată prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020. Investițiile pe care urmează să le derulăm sunt capitale pentru buna funcționare a clădirii, dat fiind că aceasta datează din anul 1938. Amprenta timpului și lipsa investițiilor din ultimii ani au făcut ca infrastructura spitalului să se degradeze tot mai mult și să îngreuneze activitatea cadrelor medicale”, a scris primarul Vergil Chițac pe pagina de Facebook.
Proiectul are o valoare totală de 25.051.754,69 lei, din care valoare eligibilă 16.881.120,81 lei, contribuția financiară a Uniunii Europene la realizarea proiectului prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de 14.348.952,69 lei, respectiv 85% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, 2.194.545,70 lei sunt alocați din bugetul de stat, respectiv 13 % din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, 337.622,42 lei reprezintă contribuția Unității Administrativ - Teritoriale Constanța, respectiv 2% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, 8.170.633,88 lei reprezintă cheltuielile neeligibile ale proiectului.
Halichidis a deschis acțiune în instanță
Amintim că recent, fostul manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, dr. Stela Halichidis, l-a dat în judecată pe Primarul Municipiului Constanța și a solicitat anularea Dispoziției nr. 5199/04.10.2021. Potrivit Biroului de presă al Primăriei Constanța, Dispoziția nr. 5199/04.10.2021 face referire la „încetarea Contractului de management nr. 94762/08.06.2018 al doamnei Halichidis Stela, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța“.
Stela Halichidis l-a dat în judecată pe Primarul Municipiului Constanța, pentru demiterea din fruntea Spitalului de Boli Infecțioase
Șapte persoane și-au pierdut viața în urma acestei tragedii, iar celelalte trei persoane ce erau internate în Secția de Terapie Intensivă au murit în zilele următoare. În paralel cu procesul civil deschis de fostul manager, ancheta desfășurată de magistratul Zafer Sadîc, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, merge mai departe. În prezent, infracțiunile anchetate în dosar sunt de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și, respectiv, distrugere calificată din culpă.
Grupul de suport tehnic propune expertizarea construcției
Pe 9 noiembrie a.c., prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian COȘA, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în vederea votării hotărârii nr. 156. Aceasta prevede aprobarea Procesului Verbal al Grupului de suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de incendii și incendii de vegetație.
Procesul verbal arată că au fost controlate 35 de obiective (spitale clinice județene, spitale clinice municipale, spitale clinice orășenești, centre medicale, spitale clinice private, spitale oftalmologice, sanatorii balneare).
În urma controalelor, au rezultat 352 de nereguli și s-au aplicat 310 avertismente și 37 de amenzi, în valoare de 122.000 lei.
Mai departe, Grupul de suport tehnic a făcut următoarele recomandări:
Referitor la clădirea Spitalului Municipal de Boli Infecțioase Constanța, Grupul de suport tehnic propune expertizarea construcției. Ulterior, se vor întocmi proiectele tehnice de specialitate și se vor operaționaliza soluțiile tehnice stabilite prin expertize.
Termenul de realizare va fi stabilit de către ISC. În cazul construcțiilor în care funcționează unități sanitare suport COVID-19, care nu sunt autorizate din punct de vedere al securității la incendiu, Grupul de suport tehnic propune ca prioritate pentru îmbunătățirea activității de apărare împotriva incendiilor, realizarea bugetării și întreprinderea demersurilor necesare, în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu pentru obiectivele care se încadrează în categoriile prevăzute de lege, de către factorii responsabili în acest sens.
În conformitate cu OUG 80/2021 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al apărării împotriva incendiilor, termenul limită pentru obținerea actului administrativ este de 31 decembrie 2022.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursă foto: ZIUA de Constanța
Citește și
A fost convocat CJSU. Precizări importante despre Spitalul Municipal de Boli Infecțioase Constanța
Un nou spațiu pentru Spitalul de Boli Infecțioase Constanța!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii