Stăpânii terenurilor Mirajul de pe aleea Lamia
Stăpânii terenurilor: Mirajul de pe aleea Lamia
01 Jun, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
7573
Marime text
- Pe aleea Lamia, zonă cunoscută în Mamaia ca „zona cluburilor”, ar urma (sau nu) să se ridice blocuri
- La începutul lunii mai a fost eliberat un certificat de urbanism pe numele fiului Antoanellei Marinescu pentru edificarea unui bloc de până la 15 etaje
- Între timp, fiica Paraschivei Barbu s-a răzgândit
- Totuși, vecinul ei, Cristian Gabriel Panait dorește, în continuare să ridice un bloc pe aleea Lamia 16, unde funcționează, în prezent două terase la un beach bar
- Terenul a fost cumpărat de Ilie Panait, tatăl lui Cristian Gabriel Panait de la Consuela Mocanu, fosta soție a avocatului lui Sorin Strutinsky, Marius Mocanu
- Familia Mocanu a cumpărat terenul cu 100.000 de euro și l-a vândut de aproape 10 ori mai scump
Pe 4 mai 2021, a fost eliberat Certificatul de Urbanism pentru investiția imobiliară de pe aleea Lamia nr. 14 din Constanța, pentru Marinescu Mugur Ștefan, persoană fizică care a cerut edificarea unui imobil 3S+P+12-15 etaje – terasă circulabilă cu funcțiunea de locuințe colective și spații comerciale la parter, organizare de șantier. Iată că imobilul ce s-ar dori a fi edificat este aproape identic cu cel al vecinului de pe aleea Lamia nr. 16, Cristian Gabriel Panait, care dorește să edifice un bloc de 15 etaje, pentru care a obținut certificatul de urbanism în 2019. Totuși, lucrurile nu sunt așa. Investitorii de pe aleea Lamia 14 au precizat pentru ZIUA de Constanța că nu se mai dorește investiția imobiliară.
Lamia 14
Pe aleea Lamia 14, avem în prim plan familia Marinescu, cu Antoanella Marinescu, fiica Paraschivei Barbu, care a obținut terenul din zona de cluburi a stațiunii Mamaia. Așa cum precizam, la începutul lunii mai, a fost eliberat un Certificat de Urbanism pe numele lui Marinescu Mugur Ștefan, fiul Antoanellei Marinescu, nepotul Paraschivei Barbu. Conform acelui CU se poate ridica un bloc cu specificațiile 3S+P+12-15 etaje. Iată că Antoanella Marinescu nu mai dorește să ridice acel bloc. Contactată de cotidianul ZIUA de Constanța, aceasta a declarat următoarele: „Am depus cererea pentru eliberarea unui certificat pentru oportunitatea vânzării terenului către un investitor din Galați, pentru a edifica acel bloc. Între timp, am reușit să fac rost de banii de care aveam nevoie pentru datoriile mamei și am renunțat la idee. Chiar de curând a fost reînnoit contractul pentru clubul Breeze”, a spus Antoanella Marinescu.
În Dosarul Retrocedărilor din Constanța, Paraschiva Barbu a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani. Paraschiva Barbu este mama Antonellei Marinescu, fost deputat PSD de Constanța și fost consul general al României la Toronto. Așa cum precizam în edițiile anterioare, Paraschiva Barbu este cunoscută drept patroana magazinului Grand din Constanța.
Ea a mai adăugat că nu există nicio asociere cu vecinul Cristian Gabriel Panait care dorește să ridice un bloc de până la 15 etaje. „Eu sunt cu cluburile, dacă s-ar construi doar blocuri aici, zona asta a cluburilor nu ar mai avea același farmec”, a subliniat Antoanella Marinescu.
Amintim că Antoanella Marinescu este fostul consul al României la Toronto. Paraschiva Barbu apare în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, în care sunt implicate nume sonore precum Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, drept presupusă interpusă cumpărătoare de terenuri. Numele Paraschivei Barbu este destul de des întâlnit în rechizitorul întocmit de procurorii DNA în cauza retrocedărilor. Printre presupuşii interpuşi cumpărători de terenuri care apar în Dosarul Retrocedărilor îi regăsim pe: Paraschiva Barbu, Alexandru Octavian Şerban şi Basarab Popa, prin firmele sale Pomacost SA şi Aqualand SA, la care era acţionar, aceştia fiind coinculpaţi în dosar pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie.
Mirage Sunrise
Mirage Sunrise nu este doar un miraj, ci o investiție imobiliară în zona cluburilor din stațiunea Mamaia, pe un teren care a pornit ca o bucată retrocedată către două persoane fizice, Virgil și Maria Dumitrescu, și au ajuns la actualul proprietar, Ilie Panait, care dorește edificarea unui imobil cu 15 nivele, fix pe plaja din cea mai râvnită parte a stațiunii Mamaia. Mirage Sunrise este numele imobilului ce va răsări pe Lamia 16. Este construit de brandul Alpha Builders, brand deținut de MCF Construct 2000 SRL, firma lui Cristian Gabriel Panait. Contactat telefonic, Cristian Gabriel Panait a spus că „Alpha Builders este brandul gândit de noi, care vine de la constructorii alfa. Noi suntem pe piață de peste 20 de ani și ne-am remarcat prin echipă”. El a mai spus că lucreză cu proprii constructori, proiectanți, cu proprii specialiști de mediu etc. Astfel, lucrările nu sunt subcontractate.
În anul 2019, Ilie Panait, tatăl lui Cristian Gabriel Panait, anunța o investiție într-un imobil de 15 etaje, în staţiunea Mamaia, pe aleea Lamia, cum s-ar spune, în buza mării. Investitorul a prezentat la Autoritatea pentru Protecţia Mediului Constanţa proiectul „Construire imobil hotel - apartamente cu alimentaţie publică la parter S+P+12-15 etaje+terasa circulabilă”, propus a fi amplasat în staţiunea Mamaia, aleea Lamia nr. 16. Terenul, însă, are o istorie mai lungă și mai interesantă.
Tot în 2019, a fost eliberat Certificatul de Urbanism cu nr. 920 din data de 3 aprilie 2019, pentru aleea Lamia nr. 16, pentru construire imobil hotel-apartamente cu alimentație publică la parter S+P+12-15E+terasă circulabilă. Certificatul ar fi expirat la începutul lunii aprilie 2021.
Terenul primit de Maria și Virgil Dumitrescu
Totul a început în anul 2011, când Primăria municipiului Constanța a emis actul administrative 3731/26.09.2011 prin care s-a intabulat dreptul la proprietate asupra terenului de pe aleea Lamia nr. 16 pentru persoanele Maria și Virgil Dumitrescu.
Conform acestui document menționat anterior, în baza sentinței civile nr., 3408/2011 pronunțată de Tribunalul Constanța, în conformitate cu legea, s-a respins cererea Mariei Dumitrescu privitoare la restituirea în natură a terenului în suprafață de 10.000 mp situate în vatra suburbiei Andalchioi, municipiul Constanța. Primăria a decis acordarea de măsuri reparatorii în echivalent pentru Virgil și Maria Dumitrescu, astfel: teren în strada Apusului, zona cimitirului central – 100 mp, teren pe strada Pescăruș - 292 mp, teren Mamaia, careu C4, lot 3 B (actual aleea Lamiei 16) – 1.800 mp. „Pentru valoarea rămasă de atribuit se va emite o nouă dispoziție”, se arată în documentul municipalității.
Ținând cont de numele vecinilor de pe aleea Lamia, este posibil ca numele lui Virgil Dumitrescu să fie unul și același cu cel regăsit și în trecut, când ar fi fost mandatarul lui Orania Poppa, în anul 2004, când a fost încheiat contractul de cesiune de drepturi succesorale litigioase, contract prin care Orania Poppa, prin mandatar Virgil Dumitrescu, a cesionat către Holland Development Group SA toate drepturile pe care le dobândise de la fostul soț, Cecil Poppa, în baza certificatului de moștenitor nr. 118/22.10.2201.
Terenul vândut la 55 euro/mp, pe plajă, în Mamaia
După 3 luni de la primirea terenului de la primărie, Virgil și Maria Dumitrescu au vândut terenul din Mamaia către Marius Mocanu și Consuela Ștefania Mocanu. Marius Mocanu este cunoscut pentru că a apărat nume sonore, în calitate de avocat, cum ar fi Radu Ștefan Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky. Ce este foarte interesant este prețul vânzării. Conform contractului de vânzare-cumpărare din 30 ianuarie 2012, prețul de vânzare a fost de 433.940 lei, echivalentul a 100.000 de euro. Mai exact, terenul a fost vândut cu aproximativ 55 de euro/metro pătrat, teren situat pe plajă, într-o zonă extreme de căutate din Mamaia.
Consuela Ștefania Mocanu și Marius Mocanu au divorțat în anul 2016, iar prin decizia de partaj voluntar, bunurile imobile au fost cedate de către Marius Mocanu către Consuela Ștefania Mocanu, inclusiv terenul la care facem referire din stațiunea Mamaia. Marius Mocanu este, în prezent, avocatul lui Sorin Strutinsky, depistat pe 11 mai în Italia.
Teren profitabil
În urma partajului după divorțul dintre Consuela Ștefania Mocanu și Marius Mocanu, cea dintâi a vândut terenul de pe aleea Lamiei. În anul 2019, a fost încheiat contractul de vânzare cumpărare, cumpărător fiind Ilie Panait. Trebuie menționat că terenul și construcția existentă pe acel teren au fost vândute separat.
În data de 15 februarie 2019, contractul de vânzare încheiat între Consuela Ștefania Mocanu și Ilie Panait făceau referire la terenul de 1.800 de mp, situat în stațiunea Mamaia, Careu C4, lot 3B, judecțul Constanța, învecinat la nord cu Seaview Advertising SRL, la sud cu lot 3A, proprietar Paraschiva Barbu, la est plajă – Apele Române și la vest – aleea proiectată – lot 1, cu proprietar Holland Development SRL. Mai mult, contractul este încheiat între vânzător, Consuela Ștefania Mocanu și cumpărător – Ilie Panait, în calitate de titular al PFA Panait Ion Ilie, reprezentat prin mandatar Cristian Gabriel Panait.
În contractul menționat este explicat clar că sunt cesionate cumpărătorului toate drepturile și obligațiile, inclusiv Certificatul de Urbanism 2335/19.06.2018 eliberat de Primăria Constanța, din care rezultă că pe teren se poate edifica o construcție S+P+12-15E+Terasă circulabilă – apartamente de vacanță cu alimentație publică la parter, precum și obligațiile ce rezultă din cererea pentru emiterea CU 18542/29.01.2019 la primărie pentru construirea unui imobil hotel-apartamente cu alimentație publică la parter S+P+12-15E+ terasă circulabilă.
Este menționată construcția P+1E Beach Club, care se află pe terenul în cauză, construcție edificată de Trotter Restaurant SRL București, în calitate de investitor.
Vecinii de pe Lamia
Așa cum am menționat și mai sus, unul dintre vecini este Paraschiva Barbu, fiind vorba de pe imobilul situat pe aleea Lamia nr. 14, unde fiica acestia, Antoanelle Marinescu dorea să investească într-un imobil asemănător cu cel de la nr. 16, dar renunță, pentru moment la idee. Acolo funcționează, în prezent clubul Breeze.
Un alt vecin interesant este cel de lângă, așa cum este prezentat în acte este Seaview Advertising SRL. Pe terenul respectiv a fost edificat imobilul cunoscut drept club NUBA.
Despre Seaview Advertising SRL
Firma a fost înființată în anul 2004, având sediul social în municipiul Constanța, pe strada Maior Gheorghe Șonțu. Capitalul social este de 1.113.190 lei. Asociați în firmă sunt următorii: Carmen Antoanela Stăncescu, cu o cotă parte de 3,0049%, Geraldina Elena Neagoe, cu o cotă parte de 7,0015% și Ionuț Sorin Barbu, care deține 89,9936%. Cel din urmă are și funcția de administrator al firmei. Pe anul 2019, a raportat 14 salariați, la o cifră de afaceri de 5.614.855 lei, cu un profit de 1.571.401 lei.
Pe Sorin Ionuț Barbu îl regăsim și în Elite Center SRL; Follow Me SRL, Power Marine SRL, Seaview Media SRL, Takys SRL. Pe Geraldina Elena Neagoe o regăsim și în Polifonic Media SRL, Seaview Media SRL. Pe Carmen Antoanela Stăncescu o regăsim și în Kinder Magic Store SRL și Seaview Media SRL.
Holland Development Group SA
Un alt vecin din proximitatea terenului de pe Lamia, dar nu pe aceaași stradă este Holland Development Group SA. Aici este o întreagă trilogie unde regăsim nume și mai sonore, cât și coenxiuni cu celebrul Dosar al Retrocedărilor. La data de 13 mai 2021, după circa patru ani de judecată, Curtea Supremă a închis dosarul „triunghiului“ Darie – Pușcași – Holland Development Group, hotărând să anuleze și, respectiv, să respingă recursurile declarate în cauză. Decizia Curții Supreme este definitivă. Amintim, dosarul cu indicativul 7426/118/2017 avea în centru un teren situat în Constanța, pe strada Callatis, din Peninsulă.
Este vorba despre un teren retrocedat care ajunsese inițial, prin dispoziția fostului primar Radu Mazăre, la firma Holland Development Group, apoi la soții Pușcași (care îl cumpăraseră de la societate), iar în final la soții Darie (care îl cumpăraseră de la soții Pușcași).
După ce o bună parte din terenul respectiv a fost câștigată definitiv în instanță de cei ce s-au dovedit a fi adevărații proprietari, Cristian și Ruxandra Luminița Darie i-au dat în judecată pe Carmen și Marius Pușcași, de la care aveau terenul.
Iar aceasta dat fiind că, din cei 525 mp deținuți inițial pe strada Callatis, din Constanța, soții Darie rămăseseră doar cu 106,32 mp, după ce pentru restul suprafeței, de 418,68 mp, Curtea Supremă a constatat nulitatea vânzării între Holland, Pușcași și, ulterior, Darie.
Date din Registrul Comerțului, despre Holland Development Group SA
Societatea funcționează din anul 2006, cu sediul social pe bulevardul Aurel Vlaicu, din municipiul Constanța. Capitalul social este de 1.050.000 lei, iar asociați în firmă sunt următorii: Milleniul Global Development SA, cu o cotă parte de 95,3334%, Flash Enterprises SRL, cu o cotă parte de 0,2334%, Flash Trading House SRL, cu o cotă parte de 3,5%, Crina Simona Sandu, cu o cotă parte de 0,4666%, cât și Bogdan Gabriel Sandu, care deține tot 0,4666%. Administrator unic este Galactica House SRL, reprezentantă de către Georgiana-Andreea Șerban, care este fiica Sorinei Hortolomei-Moscu, cunoscută din celebrele dosare din instanță ale lui Radu Mazăre, într-unul fiind inculpată alături de fostul edil pentru infracțiunile de spălare a banilor, alăturoi de firma Megmetoglu SRL. În dosarul la care am făcut mențiune, Radu Mazăre și Sorina Hortolomei-Moscu au fost achitați.
Prețul stabilit... 800.000 de euro
Prețul stabilit pentru achiziția terenului este de 820.000 de euro, care a fost achitată în rate astfel:
- Suma de 20.000 de euro a fost achitată cu titlu de avans către Mocanu Consuela-Ștefania
- Restul de 800.000 de euro se va plăti astfel:
- 21.754 euro s-a plătit în momentul semnării contractului (30 ianuarie 2019)
- Suma de 578.246 euro se va achita prin virament bancar după cum urmează:
- 478.246 euro în termen de 10 zile lucrătoare de la semnarea contractului
- 100.000 de euro până la data de 15 aprilie 2019
- Suma de 200.000 de euro prin virament bancar până la data de 15 aprilie 2019
Cumpărarea beach bar-ului a costat alți 400.100 de euro
Pe 16 aprilie 2019, la o zi după ce ar fi trebuit să se achite toate sumele pentru teren, a fost încheiat un nou contract de vânzare între Consuela-Ștefania Mocanu, Marius Mocanu, Trotter Restaurant SRL, prin administrator Cătălin Eugen Mahu, cei trei fiind reprezentanți de mandatar Cristian Gabriel Panait, în calitate de proprietari, respectiv investitor și Ilie Panait, reprezentant de Cristian Gabriel Panait, în calitate de cumpărător. Astfel, toate părțile au fost reprezentant de aceeași persoană, Cristian Gabriel Panait.
Este vorba de vânzarea construcției P+1E Beach Bar de pe terenul vândut anterior, așa cum am menționat mai sus. Este pentru prima oară când în documente este menționată adresa locației – aleea Lamiei 16. Construcția are o suprafață de 714 mp la sol și o suprafață de 1.062 mp desfășurată. Construcția este edificată pe terenul intravilan de 1.800 mp, de pe aleea Lamia 16. Prin contractul din 16 aprilie, proprietarul terenului își întregește proprietatea asupra imobilului de la adresa menționată.
Cristian Gabriel Panait a spus că, ținând cost de prețul achiziției, tot este profitabil comparativ cu suprafața terenului.
Vânzătorii au cesionat cumpărătorului Ilie Panait, toate drepturile și obligațiile ce decurg din:
- Contractul de închiriere încheiat între Consuela Ștefania Mocanu și Trotter Restaurant SRL
- Contractul de închiriere încheiat între Trotter Restaurant SRL și Sufro Company SRL
Consuela a primit doar 100 de euro pe construcție
Conform documentației, Sufro Company SRL a renunțat la dreptul său de preempțiune la cumpărarea imobilului, fiind reziliat și contractul de subînchiriere din martie 2016 încheiat între Lipscani Restaurant SRL și Tapo Network SRL.
Prețul stabilit a fost de 400.100 de euro, sumă ce s-a achitat astfel:
- 100 de euro a fost achitată către Consuela-Ștefania Mocanu
- Suma de 400.000 de euro se achită vânzătorului Trotter Restaurant SRL, după cum urmează:
- 250.000 de euro a fost achitată cu titlu de avans, în rate, în februarie, martie, respectiv aprilie 2019
- Suma de 100.000 de euro se va plăti in termen de 10 zile de la emiterea autorizației de construire pentru terenul de pe aleea Lamiei 16 pentru blocul de 15 nivele. În cazul în care nu se va obține autorizația de construire, indiferent de cauze, această sumă se va plăti cel mai târziu la data de 14 februarie 2020
- Suma de 50.000 de euro se va plăti în termen de 3 ani de la data promisiunii, până la data de 14.02.2022, prin darea în plată a unui apartament cu 2 camere și dependințe situat în imobilul ce va fi edificat pe terenul aferent construcției sau în orice alt bloc edificat de cumpărător în stațiunea Mamaia
Despre MCF Construct 2000 SRL
Societatea MCF Construct 2000, cea care ridică Tomis Tower, a fost înființată în anul 2006, având sediul social pe intrarea Mr. Șofran din Constanța. Capitalul social este de 220.200 lei. Asociat unic în firmă este Cristian-Gabriel Panait. Tot el este și administratorul firmei. Activitatea principală a societății este „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Situaţia financiară pe anul 2018 arată astfel: 36 de salariaţi, un profit de 37.980 lei şi o cifră de afaceri de 1.158.729 lei. Anul 2019 a fost caracterizat prin 46 de salariați, la o cifră de afaceri de 4.168.702 lei, cu un profit de 138.959 lei. Pentru anul 2020, societatea a raportat 47 de salariați, cu o cifră de afaceri de 4.445.288 lei, profitul fiind de 137.305 lei.
În 2006, când a fost înființată societatea, Cristian Panait deținea 70% din societate, iar Eugen Stanciu deținea 30%, iar sediul social era pe strada Dobrogeanu Gherea. În data de 15 mai 2008, cei doi asociați au cooptat în firmă un asociat nou, pe Lucian Dugheană. Panait s-a retras din firmă, iar Dugheană a primit cele 70 de procente. Pe 7 noiembrie 2008, s-a retras și Stanciu din firmă, iar Lucian Dugheană a devenit asociat unic.
Pe 19 ianuarie 2010, Dugheană se retrage din firmă și cesionează lui Marian Preda Amansio părțile sociale. Cel din urmă devine administrator și asociat unic.
În 2015, conform vrajitorul.eu, apar asociați în MCF Construct 2000 SRL Panait Cristian Gabriel și Adrian Măriuț. Atunci s-a făcut și schimbarea de adresă, fiind mutat sediul social pe intr. Maior Șofran.
Cristian-Gabriel Panait este asociat și în firmele Black Sea Design Concept SRL, care are sediul în municipiul Constanța, pe strada Ionel Teodoreanu și Concept Consult Service SRL, cu sediul pe intr. Mr. Șofran. Black Sea Design Concept SRL îi are ca asociați pe Cristian Gabriel Panait – 25%, pe Melin Ozgur – 40% și David Yaes – 35%. În firma Concept Consult Service, Cristian Gabriel Panait și Elena Dinu sunt acționari cu câte 50% cotă de participare la beneficii și pierderi.
Despre Trotter Restaurant SRL
Societatea a fost înființată în anul 1999, cu sediul în București, Sectorul 6, pe Splaiul Independenței. Capitalul social este de 3.383.000 lei, iar asociat unic este Eugen Cătălin Mahu, el fiind inclusiv administratorul societății. În anul 2019, firma a avut 172 de salariați, la o cifră de afaceri de 20.941.262 lei, cu un profit de 878.525 lei. Conform Confidas.ro, pe Cătălin Eugen Mahu îl regăsim și în firmele Fever Club SRL, Korl Services SRL, Lipscani Restaurant SRL și Mahu Investiții SRL. Trotter Restaurant SRL este asociat cu 10% în Lipscani Restaurant SRL.
PRECIZĂRI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Stăpânii terenurilorTomis Tower și turnul de pe Traian
Hotel de 15 etaje în staţiunea Mamaia. Cine este investitorul
Dezbatere publică, în luna octombrie, pentru proiectul unui hotel de 15 etaje ridicat de Ilie Panait, în Mamaia
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii